HELA Stahreintervjun inför fotbollspremiär

Vet inte om ni orkar med mer Mikael Stahre i bloggen, men jag lovade ju HELA intervjun – den jag gjorde i onsdags (och som delvis publicerades i torsdagspappret). Kommer här. Är ju fotbollspremiär för Stahres Blåvitt i morgon måndag (14.30). Men jag börjar dagen med Gais. Träning på förmiddagen.

Vad var din första tanke när IFK Göteborg kontaktade dig?

– Jag blev förvånad. Skulle ljuga om jag sa något annat. Jag hade kanske inte förväntat mig det samtalet … Sedan hade vi kontakt vid ett flertal tillfällen. Det blev allt tydligare och konkretare. Någon gång under hösten blev inriktningen att vi skulle köra.

Hur lång betänketid behövde du?

– Jag vill inte påstå att det var så. Vi hade diskussion och samtal och träffades x antal gånger. Det blev inte det skarpa läget, utan föll sig ganska naturligt.

Vad fick dig att bestämma dig?

– Utmaningen. Har man möjligheten att välja uppdrag … jag får möjligheten att komma till en stor förening, en anrik förening, där det finns en vinnarkultur i klubben, en fin arena, mycket folk – och en verksamhet som berör. Det fångade mig. Jag ville inte välja den enkla vägen. Jag ville ha ett uppdrag som var lockande.

Fanns det enkla vägar?

– Ja.

Som?

– Jag hade alternativ, både utomlands och i Sverige. I allsvenskan, i superettan, på Cypern.

Hur har tiden sedan presskonferensen i september varit?

– Det har varit bra på så sätt att man hinner landa in. Hinner gå igenom vissa saker. Organisatoriska frågor, sådana bitar. Jag behöver
inte kasta mig in på en gång.

Vad har du gjort?

– Vad har jag gjort? Jag har varit här x antal gånger. Träffat folk här, någon spelare.

Vem?

– Några spelare från spelarrådet, stämt av läget, inget stort fokus på det. Vi har haft planeringskonferenser med ledarna. Det har varit en bra period där jag har kunnat jobba med struktur. Samtidigt blir det bara fiktivt. Man kan planera hur mycket som helst. Den dagliga verksamheten,
när den är igång, det är det som räknas.

Hur har de första dagarna i Göteborg varit sedan du kom i söndags?

– Jag har varit här ett flertal tillfällen under hösten. Så … inga konstigheter. Några ledarträffar. I morgon börjar vi träna, det är lite intervjuer. Ungefär som de tidigare gångerna jag har varit här.

Hur ser morgondagen (torsdagen som gick) ut?

– Vi kommer ha en uppstartsverksamhet. Första dagarna blir mest att se var statusen ligger så att man inte tränar för tufft eller för
lätt. Man träffar spelarna, ser dem i ögonen och kommer bara i väldigt korta drag berätta hur den närmsta tiden ser ut. De kommer inte att få någon mastig programförklaring nu.

Vad gör ni på första fotbollspasset på måndag?

– Det får de närmsta dagarna utvisa. Klart att jag har en idé kring vad vi skall göra. Samtidigt handlar det om att fotboll i sig är krävande. Att på måndag förmiddag stämma av lite innan vi bestämmer helt. Vi kommer säkert spela lite och ha lite moment.

Vad för väntar du dig av de första dagarna?

– Jag förväntar mig att spelarna har varit på ledighet en månad. Det är en ny ledarkonstellation. Jag förväntar mig normalt. Och normalt är att jag vet hur spelarna fungerar.

Betyder?

– Att det inte är några konstigheter.

Hur ser din planering i grova drag ut fram till seriepremiären?

– Vi kör på fram till jul startar upp igen efter nyår. 25 januari åker vi till Copa del Sol för tre eller fyra matcher. Första riktiga
träningsmatchen hemma blir den 18 februari mot Degerfors. Sedan spelar vi lördagar på Valhalla. Det blir även matcher på onsdagar.

Hur kommer IFK Göteborg att spela under din ledning?

– Detaljerna får växa fram, däremot de stora, bärande väggarna … de finns där. Fundamentet i lagidrott och i synnerhet fotboll är att man måste vara organiserad i botten, både försvars- och anfallsmässigt. Vara ett lag, där det känns att man jobbar tillsammans. Det är ett jättetråkigt svar, men det är så det får bli.

Passion, energi?

– Ja, självklart är det så. Ett solitt försvarsspel. När man har det kan man också organisera sitt anfallsspel efter det. Vet man att det är lätt att göra mål på oss ger det en icke-trygghetskänsla. Det måste vi få på plats, utan att det behöver vara någon överdriven betoning på det. Det är viktiga faktorer och framgångsfaktorer för alla lag. Självklart vill vi ha passionerade spelare som utstrålar energi och en ”all-in”-mentalitet.

Vad skulle du själv sätta för etikett på ett Mikael Stahre-lag?

– Jag vet inte. Jag tycker det där är lite … Sitter man lite naivt och säger att man skall spela på ett visst sätt, enligt en viss sifferkombination, med de här passningarna hela tiden då är man naiv. Du behöver en grund och botten. På samma sätt som du säkert har en idé hur du skall göra den här intervjun. Sedan får du se lite grand vart den tar oss. Det blir kanske en annan inriktning när du sätter dig vid datorn om två timmar. Det är samma för mig. Jag har en struktur, sedan är jag tillräckligt professionell att jag behöver skruva på lite saker. Är man för överambitiös i sin planeringsfas så finns risken att man får riva för mycket papper.

Hur kommer spelarna märka att det är Mikael Stahre som är tränare?

– Ingen aning. Det får du fråga dem sedan. Men jag kan inte göra något annat än att gå ut och göra det jag står för. Vad folk sätter för etikett på det ä r mindre viktigt.

Vilka är dina mål?

– Göteborg har ju en vision av att vara ledande i Sverige och bli etablerade och spela i Europa med kontinuitet. Och med den historik och de förutsättningar IFK Göteborg har är det definitivt en realistisk vision. Sedan handlar det om att vi skall nå Europaspel. Sedan, när du är i ett lag, pratar du om det en gång, sedan kör man. Det är inte så att spelarna och ledarna ligger sömnlösa över någon formulerad målbild. Det handlar om att gå ut och leverera och försöka vinna varje match. Förhoppningsvis vinner man jäkligt många av de matcherna.

– Mina mål är att kunna ha en tillvaro där man får kombinera sin hobby med profession. Det är mitt huvudsakliga mål. Sedan finns det grader i himlen och helvetet. Himlen är att man får vara i en klubb som vinner, som spelar Europaspel. Det är det man drömmer om.

Hur blir arbetsfördelningen?

– Det blir jag och Magnus som tränar på planen tillsammans med Stefan Remnér, målvaktstränaren. Sedan har vi ingen tredjetränare som tidigare. Nu är det Olle Sultan som kommer att jobba med scouting, både vad gäller spelare och motståndare, men det ligger självklart på mig.

På vilket sätt har du medverkat till årets trupp?

– Föreningen beslutar och styrelsen klubbar igenom, men det är klart att jag har haft en dialog, framför allt med Håkan, om de spelare som har kommit in. När det gäller Philip Haglund har jag följt honom från det att han spelade i BP och var 13 år. Däremot var det första gången jag pratade med honom när jag träffade honom för någon vecka sedan.

Vad bär du på för känslor just nu?

– Förväntansfull, kontrollerad men ändå energifull.

12 kommentarer om “HELA Stahreintervjun inför fotbollspremiär

 1. Andreas: Men herregud. Har du inte läst vad Sadel och jag har skrivit? Det är inte alls samma sak. Jo, båda är förkortningar, men det är i detta fall helt irrelevant. Det beror på hur man UTTALAR det. Gais uttalas som ett ord medans IFK (och AIK, MFF, HIF med för den delen) uttalas som enskilda bokstäver. Man säger ”ieffkåå” och inte ”iffkk” om det gör det hela tydligare.

 2. Låt gå om de skrivs Gais.
  Men då kan vi också skriva Ifk för de är samma sak.
  Antingen skriver man GAIS och IFK eller så skriver man både Gais och Ifk fel.
  Jag bryr mig inte trots att jag är gaisare.
  Kanske skall vi börja skriva Aik så också???
  Ville bara poängtera att skall Gais skrivas med små så skall Ifk och Aik även namnges med små bokstäver.

 3. Gud vad tröga vissa människor är. Har ju t o m förklarat varför det stavas Gais. Jag vet väl för helvete att Gais är en förkortning. Men du UTTALAR den förkortningen som ett ord. Du uttalar den inte varje bokstav för sig (vilket man gör med IFK). Ikea ska inte skrivas IKEA fast det är en förkortning (Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd). Dock skrivs SKF (Svenska Kullagerfabriken) med versaler för du uttalar varje bokstav för sig, S…..K……F. Man säger INTE Gais, G…..A…..I….S.

 4. Stefan: en ordlista som Gais själva knåpat ihop väger näpperligen tyngre än korrekt svensk grammatik.

  Två punkter följt av tre utropstecken stärker inte heller dina argument…

  Pelle Rööv & Henke: Det är helt ovidkommande ifall det är en förkortning eller inte. Precis som Sadel helt korrekt beskrev så beror stavningen på hur det uttalas. Hade man däremot skrivit som Pelle skriver, G.A.I.S så hade man även skrivit ut det så.

  Förstår, och märker, att det är lite svårt men hacka inte ner på Balkander. Han gör ju rätt.

 5. Era fjunisar, ni vet kanske inte att G.A.I.S är en förkortning av Göteborgs Atlet &IdrottsSällskap bildat 1894.Ieffkå är också en förkortning men det visste ni kanske inte…

 6. GAIS står för en förkortning av Göteborg Atlet och Idrotts Sällskap. Blir således GAIS! Skärpning mina blåvita bröder!

 7. Patrik Pook; haha det är helt otroligt hur envisa ni gaisare kan vara, när ni har tokfel hela tiden. Komiskt att du liksom anklagar Balkander och så är det du som inte har gjort läxan 😉
  Gais
  inte
  GAIS

  Sadel beskrev varför på ett bra sätt.

 8. Nej, det stavas Gais. Hade man däremot sagt G,A,I,S om Gais, som man säger I,F,K. Alltså uttalar varje bokstav för sig så används endast versaler. Gais säger man som ett ord inte en förkortning då ska det stavas Gais.

  Forza Blåvitt

 9. Vad har detta med GAIS att göra?…

  Sen heter det GAIS, inte Gais. Ska du skriva rätt på IFK Göteborg får du se till att göra det på GAIS med, lite av en plikt som journalist kan man tycka.

  Hej svejs!

Kommenteringen är stängd.