Stahre: ”Det här händer inte”

20120124-133159.jpg

Under tvåmålsspelet mot slutet av förmiddagens Blåvitträning på Valhalla rök två spelare, Tobias Sana och Philip Haglund, ihop verbalt efter en till synes oförarglig situation. Högt tonläge, spänd stämning dock inget handgemäng. Mikael Stahre beskrev efteråt händelsen som ”något som händer tio gånger på en träning”. IFK-tränaren bröt spelet, talade direkt till hela gruppen och tog på nytt till orda efter den avslutande intervallöpningen: ”För mig är det här utagerat nu”, förklarade han bland annat inför truppen.

Jag uppfattade själv ett och annat överilat ord spelarna emellan, som jag väljer att inte förmedla här, och tog upp saken med huvudtränare Stahre efteråt.

– Det är två spelare som missförstår varandra i en situation. De spelar i samma lag. Hur skall man reagera? Var dras gränsen? För mig händer aldrig en sådan här sak, men sådan är inte verkligheten, kommenterade Stahre situationen.

***

Jag minns förstås Fredrik Ljungberg och Olof Mellbergs fajt under VM i Japan. Jag minns också Lars Lagerbäcks försök att tona ner händelsen som kablades ut över hela världen. Det var ingen bra idé. Mikael Stahre hade ingen såna tankar i dag. Han talade till gruppen direkt, tog upp incidenten när den var färsk.

***

Jag funderar på vad jag skall kalla händelsen för. Ordkrig? Verbal duell? Bråk? Vardagsirritation? Försäsongsdravvel? Helt klart är att spelarna måste skaka hand och lägga det bakom sig. Annars riskerar det att följa med dem ett bra tag framöver och gå ut över presationen.

***

Vad är det ett tecken på? Missämja? Dåligt omdöme? En extrem vinnarmentalitet? Jag tror att det handlar om två spelare som vill prestera maximalt. Vänner före träningen, galna på varandra i samband med incidenten och sedan … ”business as usual”.

***

Själva situationen handlade om en bortsparkad boll i stället för passning. Inte mycket att bråka om, med andra ord.

***

EDIT: Håkan Mild kommenterar: ”Det händer massa saker under träning, det gjorde det även under min tid som spelare. Är är man professionell löser man det efteråt”.

5 kommentarer om “Stahre: ”Det här händer inte”

  1. När det gäller Ljungberg och Mellberg var det ju spänningar mellan dom sedan tidigare, Mellbergs idiot-tackling fick bägaren att rinna över på La Primadonna..
    Så illa är det nog knappast i detta fallet, även om jag har svårt att tänka mig att Haglund och Sana har speciellt många gemensamma intressen utöver fotboll.. Bra agerat av Stahre dock.

  2. En bortsparkad boll låter till 100% som vinnarskallar. På match finns det inte utrymme för misstag, gött att dom ryter till på varandra. Det var alldeles för lojt och lamt 2010 och 2011.

  3. Kalla det? Alla som spelat fotboll vet att sånt händer titt som tätt och det är utagerat 5 min efter.

    1. Erik: Det var inte utagerat efter fem minuter, men bör inte innebära något långvarigt. Min tolkning.

Kommenteringen är stängd.