Blåvitts stjärnsponsor friad

IFK Göteborgs stjärnsponsor Prioritet Finans har sedan Uppdrags Granskning i höstas bland annat varit föremål för utredning gjord av Finansinspektionen.

I dag kom FI med sin rapport.

Ärendet läggs ned.

Skälet: Prioritet Finans har bedömts ha en ”tillfredsställande regelefterlevnad avseende penningtvättsregelverket”.

IFK Göteborgs ordförande Kent Olsson kommenterar beslutet i ett pressmeddelande så här:

”Prioritet Finans är ett mycket välskött företag vilket har varit IFK Göteborgs utgångspunkt sedan vårt samarbete inleddes 2008. Vi ser fram emot ett fortsatt starkt samarbete med vår stjärnsponsor.”

***

Jag ser att jag själv skrev så här 20 oktober, efter att ha sett UG i SVT: ”Tror alltså att det blir svårt för IFK att behålla sin nuvarande stjärnsponsor på bröstet.”

Jag fick fel.

Jag skrev också att IFK i det läget hade tre alternativ. Antingen bryta samarbetet, avvakta och göra ny bedödmning senare eller direkt besluta att köra vidare.

IFK valde alternativ två.

Sedan dess har enligt pressmeddelandet Datainspektionen, Skatteverket och Finansinspektionen gjort likvärdiga bedömningar.

***

Så vad blir konsekvenserna av allt detta? Hur har IFK Göteborgs varumärke påverkats? Kan vi vara helt säkra på att ärendet nu är avslutat? Vad säger Prioritet Finans? Hur satsar företaget vidare på sin idrottssponsring efter all uppmärksamhet? Har UG mer krut kvar i bössan?

25 kommentarer om “Blåvitts stjärnsponsor friad

 1. En kråka är en kråka, även om den klär ut sig till en svan. PF lyckades klara sig. Men Prioritet Inkasso som är ett bolag ägt av PF fick grava anmärkningar.
  Bra reklam för IFK?

 2. BiH, nu gjordes ingen affär på parkeringsplatsen. Det var bara ett samtal med en ev kund, som PF sedan bedömde som oseriöst och avstod.

 3. Patrick: Klart att det är dyrt (runt 4% av värdet på fakturan är vanligt) och ingen hade varit gladare än jag om de gått ner till 2% kanske. Men är det ett vettigt argumnet, att tjänsten är dyr och företaget tjänar för mycket pengar?! Malmö FF har Swedbank som sponsor. De gör miljardvinster på sina bolån och paratiserar på oss husägare med bolån (fan, jag hamnade på de svagas sida här också…). Är de olämpliga sponsorer för Malmö FF också (bortse från det faktum att alla som sponsrar MFF är olämpliga)?

 4. Samir, många småföretagare likt dig behöver använda factoring emellanåt, inget konstigt och det är bra att möjligheten finns.
  Problemet tycker jag är att PF gick 200 mille plus på bl.a. detta, och det är i mina ögon ocker att utnyttja folk/företags dåliga ekonomi med väldigt höga avgifter.

 5. Nicko och Pulver:
  I diskussionen låter det som att alla som är utanför fängelset är lämpliga sponsorer till IFK. Man borde ha högre krav än så. Folk kan frias i domstol men ändå vara svin = olämpliga som sponsorer..

 6. Fredrik: Nej, jag tror inte att man kan samarbeta med Bandidos och Hells Angels. Vem är det som gjort det?

 7. Erik och Henke: Det handlade om Prioritets factoringverksamhet, inte inkasso. Factoring har jag själv använt och många småföretagare med mig, och det finns inget ”smutsigt” i det. Det är denna okunnighet bland vanligt folk som gör att UG:s program kan få sådan genomslagskraft som de fått.

 8. Alla som såg programmet vet mkt väl vad PF är för ett företag. Att dem lyckas komma undan rättsväsendet påverkar inte detta. Menar ni på allvar att IFK kan samarbeta med HA och bandidos bara för att man inte får ledarna i fängelse? Jag tror PF kommer skrämma iväg andra sponsorer. Kul att ni nu stormar mot GP som alltid vara blåvitvänlig. När ÖIS hängdes ut hade ni så kul..

 9. Den journalistik UG numera bedriver kan bara beskrivas som populistisk dynga. Det är långt ifrån seriöst. Gp är tyvärr inte mycket bättre.

 10. Inkassobranchen är ju som den är. Men moral, pengar och idrott är ju frågor som GAIS, MFF, AIK, HIF osv också kan fundera över. Byggbranschen är som den är, alkohol och idrottsförebilder går det ihop?

  Det tragiska i historien är ju att det finns enskilda journalister, både inom public service som vi alla tvingas betala avgifter för och GP, som gör allt för att medvetet ljuga och svartmåla IFK Göteborg. Det är bara läsa GP om hur de väljer att skriva om Blåvits resultat. Istället för att intellektuellt sätta sig in i hur avskrivningar, sponsorkontrakt och en ny kamratgård hänger ihop väljer de att skriva typ ”det är ett dribblande och trollande med siffror…” allt för att fortsätta svartmålningen.

  Jag skulle skämmas om jag var journalist på GP. Den eviga svartmålningen av klubben som marknadsfört staden Göteborg på ett sätt som inte kan liknas vid något annat.

  Balkander är en del av denna falska journalistik. Varför kan inte GP-journalister, likt oss vanliga människor utan möjlighet att få våra ord publicerade i GP, bara säga: -vi blev en del av drevet och vi är inte mer fria i våra tankar än att vi drogs med i detta glädjens hat mot blåvitt.

 11. Inkasso företag generellt är smutsiga, vidriga företag som enligt mig borde regleras hårt som fan. Finns ingen anledning att privata aktörer skall få tjäna pengar på folks olycka innan kronofogden tar hand om ett ärende. PF verkar befinna sig på den absoluta botten av dessa vidriga företag med en VD som i telefon pratar om ”elaka pengar” med folk som tillhör ”alban-ligan” och ett halvår senare skjuts ihjäl.

  Att detta sen inte går att bevisa är en helt annan sak. Tomas Möller tidigare ledare för HA går också fri betyder det att han också är en hederlig snubbe?

 12. Krister Karlsson: tycker inte balkander suger,men han visar på hur svårt det är för svenska journalister att stöta sig med andra journalister. Kårandan verkar nästan värre än polisens.

 13. Jag tycker det allvarligaste var att en föredetta kunds barndomsvän hade en bandidoslogga på facebook. Pajasprogram

 14. UG är ett program i mängden med ”grävande journalister” som misslyckats brutalt med, just det, själva grävandet.

 15. Till skillnad från vad folk verkar tro så hittar ju inte UG på saker utan att det ligger något bakom. Sen är det skillnad på att HA rätt och att FÅ rätt.

  Att PF är ett buffel och båg företag med tvivelaktiga metoder vet alla som har lite koll på affärsfären/kriminella i Göteborg.

  De verkar ha haft tur den här gången men solklart kommer de bli hårt granskade av journalister under en lång tid framöver.

 16. Balkander är närmast osannolik. Nu har alla tillsynsmyndigheter granskat Prioriet. Man har också gjort platsbesök och granskat rutiner, system och kundakter. Resultatet blev ingen åtgärd pga att regelefterlevnaden var god. Ändå försöker Balkander antyda att det nog ändå finns något skumt. Balkander är en god representant för en journalistkår som inte bryr sig ett dugg om fakta eller saklighet i jakten på att sälja fler lösnummer. Inga offer är för stora och framförallt saknas helt ödmjukheten att kunna be om ursäkt när man hade fel. Och fakta i denna sak är att Balkander, UG och mediadrevet hade helt fel! Svälj stolheten Balkander och erkänn att du suger!!

 17. Det enda varumärket som skadatats är Uppdrag gransknings trovärdighet. Kommer ihåg förr att jag tyckte programmet var grymt och proffsigt. Men man har liksom börjat kolla på även det programmet med kritiska glasögon och de gör ju lika vinklade inslag som kvällspressen. Grymt jobbat av Blåvitt att man inte gick på alla journalisters inkl Balkanders linje att man bör avbryta samarbetet direkt. Känner mig stolt över Blåvitt!

 18. Jag tror faktiskt att IFK’s rykte har höjts hos företag. Det var proffsigt agerat ifrån IFK Göteborg rakt igenom.

  Att Svensson tror att IFK Göteborg är fullt med huliganer, överbetalade filmande fotbolls-spelare med bara svarta pengar kunde väll ingen bry sig mindre om.

 19. varumärket är skadat troligen har UG gjort så att IFK lidit ekonomisk förlust då det med största säkerhet blivit svårare med nya sponsorintäkter efter avslöjandet detta med en kombination av den mest hypade försäsongen i IFK på många år så borde sponsorerna stått på rad.

  Detta ärendet är avslutat men som allt så är det ingen som kan leva på gamla meriter utan man måste hela tiden ha koll på sin verksamhet.

  IFK bör gå stärkta ur detta och många företag borde nu hänga på låset för att få vara med denna säsong

 20. UG har ingen krut i någon bössa, det hade man ju i sanningens namn inte när programmet sändes heller. Det var ju ett hopkok i kvällstidningsvinklingar där man helt struntade i saklighet och objektiviteten. Det är ju långt ifrån första gången UG sänker personer/företag på helt obefintliga grunder och det är deprimerande att de får fortsätta år efter år och lura dumma svenska tv-tittare som sväljer allt med hull och hår. Att de skulle frikännas av FI var det aldrig något tvivel om.

Kommenteringen är stängd.