Listar skälen till Bjärsmyr

Lite i skymundan av ännu ett svensk kvalmisslyckande i Champions Leauge diskuterar vi varför Håkan Mild och IFK Göteborg värvar Mattias Bjärsmyr i 18 månader.

Jag tänkte lista några tänkbara förklaringar.

1) Av ren och skär desperation. IFK:s ”Real-satsning” har kommit rejält på skam och sedan länge sitter ”dumstruten” på både klubbledning och spelare. Fiaskostämpeln måste bort innan den påverkar även nästa års Europadröm. ”Bjärsa” är utsedd till åtgärden som visar handlingskraft.

2) För att han är tillgänglig. En sanning med modifikation. Bjärsmyr hade längs resan möjlighet att välja Ukraina och Danmark men buden föll bort längs resan – annars hade ”näste landslagsback” såklart valt att stanna ute eftersom det är det han vill.

3) Eftersom Hjalmar Jonsson är skadad, Mikael Dyrestam skadebenägen (och inte långtidskontrakterad), Kjetil Waehler likaså och Jakob Johansson egentligen inte mittback. Inte Philip Haglund heller .

4) För att IFK Göteborg tar hem alla spelare som inte får det att fungera i utlandet.

5) Eftersom IFK har släppt in fem mål i en match och tre i en annan. Försvarsspelet har inte fungerat. Det här är ett sätt att försöka få ordning på det.

6) Ekonomin tillåter det.

Det kan inte förklaras av följande saker:

1) Mattias Bjärsmyrs form. Den är minst tre veckor borta. Då återstår sju eller åtta matcher av allsvenskan. Svårt att stabilisera upp ett lag på så kort tid. Alltså: Han är ingen frälsare.

2) Den uttalade långsiktigheten. Det här är ingen långsiktig lösning. Det här är gjort ”i panik”. Och i vinter kan han försvinna. Igen.

Fundering:

Varför har ”Bjärsa” inte slipat på formen och tränat fotboll med lag sedan i våra? Jo, jag vet att han var en vecka i England och en i Holland, men det hade kortat ned startsträckan.

Ändå: Jag gillar att Blåvitt gör något. Det behövs. Framtiden får visa om det här var det klokaste alternativet.

9 kommentarer om “Listar skälen till Bjärsmyr

 1. Balkander: Det vill de säkert, men de vill också behålla sina jobb.

  Matcher vill de vinna för sin egen skull, inte för IFK Göteborgs. Och det hade man kunnat bortse från (i Milds fall) om de hade levererat.

 2. Vem bryr sig om IFK kommer 9:a eller 12:a i år. Imorgon är det match på Rambergsvallen. 031-områdets bästa lag ska försöka hänga på i toppen. Där kan man även få se passningar som går framåt i banan och når rätt adress. Man får även se allsvenskans skyttekung. Välkomna!

 3. Det är nog så enkelt att bjärsmyr har egenskaper (läs naturlig mittback med pondus, ledaregenskaper som klarar blåvit mentalitet) som det är brist på idag.

  Med skador på hjalmar, waehler och dyre har ju vi tvingats använda ovana mittfältare där de inte ska vara, och därefter tappat stabiliteten i grundspelet.

  Vis av kalle svensson-tiden är det sunt även ur ett blåvittperspektiv med kort kontrakt för en hemvändare ur form. Det är nog fortfarande så att man har förhoppningar på sina unga mittbackar azalay och dyrenstam. Tyvärr visar sig även dyrenstam sakna tålamod och vill bara iväg utomlands innan han etablerat sig.

  Bjärsa är en billig lösning på dagens skador och ungdomar som ej blommat ut. Behöver inte överanalyseras mer än så tror jag.

 4. 7) Mild och Stahre vill ställa sig in hos supportrarna (vars förtroende börjar tryta) genom att värva en blåvitt-profil. Mild vet inget om att ställa sig in, men det vet DSM-Stahre. Att han fortfarande är kvar handlar bara om det. Allt han säger och gör är noga uträknat för att blidka supportrarna, så att han kan klänga sig fast vid den sjunkande skutan ett tag till.

 5. Jag älskar att läsa dina reflekterande tankar, kära Balkander. Din röst är alltid intressant och givande att höra. Keep up the good work!

Kommenteringen är stängd.