Nu är det fredagsmyyys!

Det är fredag, klockan är kvart i tio och jag har just sett Häcken göra mos av ännu ett topplag på Rambergsvallen. Till slut slutar man att se, man uppfattar inte storheten, man blir fartblind. Jag försökte undvika det, när jag vandrade över gräsplanen efter fantastiska (jo, det var fantastiskt!) 5-2 mot Åtvidaberg.

Jag var här när Malmö fick 5-0 i näsan, jag såg 6-0-matchen mot Norrköping och jag fick uppleva 4-2 mot Elfsborg i söndags. Jag har förstås sett en och annan felslagen passning, men besöken här Rambergsvallen ”Den sista säsongen” kommer jag minnas för resten av mitt liv.

Det kan kanske låta lite löjligt, men jag och Cege satt och funderade lite under matchen när och om man upplevt något liknande tidigare och ni skall veta att Doktor Berglund har varit aktiv sportjournalist sedan mitten av 60-talet.

Allt vi kom på var Öster i slutet av 60-talet, de gick upp och vann guld direkt.

Det är ju inte riktigt så den här gången, men Häcken är fortfarande den fula ankungen som kämpar för upprättelse (varför nu det skall behövas?), jagar respekt och mellan varven hånas för liten publik och kass arena.

Vänta bara, säger jag.

Om några år (två för att vara exakt) åker vi till Hisingen och ser fotboll på Göteborgs modernaste arena, Häcken spelar Europacup och spelarna står på kö för att övertyga Sonny Karlsson om sin förträfflighet.

Jag längtar dit, men har inga problem att leva i nuet heller.

Det snackas om Waris Majeeds framtid. Oavsett var hans karriär fortsätter har det varit en ynnest att få se honom spela fotboll de här första 21 omgångarna av allsvenskan 2012.

I Häckenläger snackas det om att han inte riktigt är i form och jag nickar med. Men jag förstår inte vad de menar. Det finns ingen bättre spelare i allsvenskan 2012.

Skulle möjligtvis vara René Makondele då. Eller Martin Ericsson. Eller Oscar Lewicki.

Det Häcken har byggt och bygger vidare på, varje dag, är det häftigaste jag har sett i fotbollsväg på väldigt länge.

Och till skillnad från några av kollegorna i allsvenskan, byggs det på stabil grund.

***

I morgon kommer Sonny Karlsson uttala sig om värvningsfönstret. Inte i dag. Det tolkar jag som att Jimmy Dixon kommer in och att möjligen någon klubb lägger sent bud på Majeed.

Men som sagt, det är min tolkning. Jag har inget fog för det.

Det jag är helt säker är att Häcken kommer stå där som vinnare, oavsett vad det blir.

Majeed ut, miljoner in.

Majeed kvar, poäng in.

***

Hur tror ni det slutar? Ge mig gärna ert allsvenska medaljtips. Var hamnar storsatsande AIK, hur påverkas Malmö av Ranégies flytt och styr Elfsborg vidare mot det guld vi alla redan tagit ut åt dem.

12 kommentarer om “Nu är det fredagsmyyys!

 1. Förbannat trött på alla gnälliga blåvittare, gaisare och andra göteborgare som gnäller på Häcken och dess låga publiksiffror och att det är ingen som bryr sig om hur det går för BKH…
  För det första så är 3.407 åskådare en fredag med kanonväder (även för annat än fotboll) och mot ÅFF, med typ 20 egna supporters på plats, en riktigt bra siffra tycker jag.
  Vad hade grönsvart mot AIK? Då man vädjade till sina fans att ställa upp för klubben, jo 3.865 åskådare varav säkert MINST 1.500 hade Solna-anknytning. Och detta på en söndag eftermiddag!
  Tänk när Häcken får en modern arena som de andra klubbarna i stan haft ett tag. Och när media börjar uppmärksamma Getingarnas framfart i allsvenskan en bråkdel av vad de ägnar åt både Blåvitts och Gais kris.
  Då, kanske det är slutsnackat om publiksiffror och annat. Fokus läggs istället på BK Häckens oerhört fina prestationer både på och utanför plan!
  Låt oss hoppas på detta!

  Och till alla gnälliga göteborgare, ta er till Rambergsvallen istället och gläds över att Göteborg har ett topplag i allsvenskan. Målsnittet på de första 11 matcherna är dryga 4,3 mål per match!

 2. Åtvid är ett av seriens sämsta lag på underlaget gräs. 2 p har de skrapat ihop, så att Häcken skulle vinna var ju klart på förhand!

 3. Snart kan Häcken sälja biljetter med ”mest mål för pengarna”-garanti 🙂
  Riktigt kul med sevärt fotboll!!!

 4. Martin: Du kan ha rätt i att Häcken är framtidens storlag i Göteborg och likt PSG har man en god ekonomi och möjlighet att köpa spelare från hela världen. Sedan kanske Häcken nu är på väg att skapa historia, vinna SM-guld och dra publik till sina matcher?

  Vi får se vad som händer i framtiden men om inte Häcken tar guld i år finns det nog risk att hypen runt laget försvinner och att klubben förblir laget som väldigt få bryr sig om. Tradition och historia tar lång tid att bygga upp. Det räcker inte med en bra säsong och några vassa målskyttar utan det är en lång process som tar många år.

 5. Tack Balkander! Dina ord om Häcken förlänger vårt fredagsmys lite till. Vetskapen om att allt är sant gör inte heller det minsta ont..

  Ps. Hoppas på Dixon o en mer glad Waris snart..

  Dags att köpa en större Ghana-flagga till klacken! -Och en kongolesisk, finsk, liberisk, nigeriansk..

 6. Häcken är nog framtidens storlag i Göteborg, många klagar på att Häcken inte har någon tradition eller Historia, dom har missat poängen, Häcken håller på att skapa sin historia och med den följer traditionen. Titta på PSG, klubben bildades 1970. Med sveriges mest välskötta ekonomi inga skulder, inga lån och med Gothia Cup är frågan inte om utan när Häcken tar sitt första SM-Guld och efter det lär det nog bli ett antal fler. Såvida inte MP värvas från GAIS men den risken är nog minimal. Så säsongen 2012 är nog fröet till Häckens storhetstid om det blir SM- Guld i år låter jag vara osagt, men ett sm-guld kommer inom de närmaste åren. En mycket stabil klubb som har framtiden för sig. Bra jobbat, Häcken, jag kommer att följa era matcher lika mycket som jag kommer att följa Blåvitts.

 7. Topplaget Åtvidaberg???? Visst har nykomlingen Åtvid gjort en stark säsong och det är bra gjort av Häcken att vinna med 5-2 men överdriver du inte nu Balkander? Men jag såg inte matchen så det kanske var en sådan fantastisk upplevelse som du beskriver?

  Häcken spelar bra, har en av allsvenskans bästa spelartruppet och en mycket god ekonomi tack vara smarta värvningar och Gothia Cup. Det man saknar är tradition, historia, engagemang och titlar. Vi får väl se hur framtiden utvecklar sig men det tar lång tid att skapa intresse och få supportrar. Att det kommer under 4000 måste väl vara en stor besvikelse när man är ett topplag i allsvenskan?

 8. Tycker Häcken vinner utan att övertyga spelmässigt idag. ÅFF backar iofs hem och gör det trångt i första, men det såg trögt ut tycker jag. Bättre i andra, men inte som mot IFE då alla såg taggade ut. Vad var det med Waris, firade inga mål, ingen dans, verkade sur. Rädd för att han försvinner ut genom fönstret ikväll… Vem skall ersätta?? Dioh? JJ? Mohammed? Blir inte lätt!

 9. Lyssna på denna: ”publiklaget” Gais har numer blivit omsprunget av häcken även när det gäller publiksiffror. Haha, kan inte vars lätt att vara gajsare idag…

Kommenteringen är stängd.