Philip & Fredrik – vägen tillbaka

20120919-131002.jpg

Den här dagen stod Roger Wikholm i centrum. Dels för att IFK Göteborgs planansvarige just i dag ihop med sitt team ”dressade” de båda träningsplanerna på Kamratgården, vilket i praktiken innebär luftning och sandning (totalt 32 ton sjösand från Vättern) av gräsytorna. Wikholms egen bedömning av den nya gräsplanen efter ett halvår i bruk är ”lite våt, men bättre än Gamla Ullevi”.

Jag delar den uppfattningen och berättar sedan dagens andra historia med Roger Wikholm i: Både jag och min GP-kollega Rebecca Hedin misstänkte vid vår ankomst brott bakom den krossade glasvägg just där IFK Göteborgs A-lag byter om i Kamratgårdens vänstra flygeln. Jag lyckades tyvärr aldrig fotografera den demolerade rutan, men trasig var den och ersatt kommer den att bli.

Jag förhörde mig om saken med Johan Boman som avslöjade hur en centimeterstor sten i samband med Roger Wikholms kantgräsklippning för en tid sedan lyft och träffat rutan så illa att den senare krackelerat.

***

U21-killarna, nöjda efter 3-1 mot Brage i slutspelet i går kväll, deltog bara under första halvtimmen av dagens träning. Nicklas Bärkroth och Erik Lund körde rehab och Philip Haglund (diskbråck) återvände till utomhusaktivitet för första gången på 16 dagar.

Löpning i 20 minuter ihop med fystränaren Fredrik Larsson – följt av ett positivt besked. I morgon trappas träningen upp ytterligare, med fler vändningar och riktningsförändringar, där nästa steg är övningar med bollkontakt.

Philip berättar han tappat i styrka och har svårt att spänna högerbenet samt att han kompletterar förmiddagsträningen med simning med simfötter för att bibehålla kondition och återvinna benstyrka. På fredag görs röntgen av ryggen för att upptäcka eventuell vätskebildning, som i så fall avlägsnas.

Philip och Fredrik (sicket radarpar!) andades optimism vilket fick cheftränare Mikael Stahre att tala om tämligen snar matchcomeback.

 

Samtidigt, en bit bort, råkade Haglunds ersättare, Jakob Johansson i en duell peta Tobias Hysén i ögat. Det gjorde ont, men gick snabbt över. Efteråt stannade Jakob till och gav sin syn på säsongen 2012, som i och med 2-1-segern mot Elfsborg fick ny kraft och framåtanda.

– Det har varit jobbigt och vi har inte varit på den nivå vi hoppats på. Jag personligen har haft en positiv utveckling. Jag ser mig fortfarande i första hand som mittback. Vi spelar kanske lite rakare nu, säger Trollhättesonen och vandrar vidare mot autografskrivande för skolklass på studiebesök.

***

Det är i dag bara fem dagar kvar till måndagens derby på Gamla Ullevi mot Gais. Där kommer varken Philip Haglund eller Mikael Dyrestam delta. ”Dyre” dras med sin baksida och kan sannolikt inte räkna med spel mot Malmö FF på torsdag heller.

Därför är min gissning att Stahre, som under säsongen tvingats till mängder med positionsförändringar i just backlinjen, startar med samma fyrbackslinje som mot Elfsborg, det vill säga (från höger) Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Kjetil Waehler och Logi Valgardsson.  

 ***

IFK Göteborg är med åtta matcher kvar tia i tabellen, har sex poäng upp till en femteplats (Helsingborg) och lika många poäng ned till en kvalplats (Gefle). Mikael Stahre kallar de kommande matcherna för ”yttre stimuli” och syftar på derbyt mot Gais, bortamatch mot guldkanditaten Malmö FF och hemmaderby mot guldkandidat Häcken. Dessutom återstår mötet med Elfsborgs kanske allra tuffaste utmanare om guldet, AIK, och förstå att spelarna i Blåvitt i allra högsta grad kommer påverka utgången av toppstriden.

Men som Mikael Stahre säger:

– Vi har ett oerhört viktigt resultat att säkerställa för egen del.

***

Parallellt pågår planeringen inför 2013. Det troliga är att IFK Göteborg tar ledigt direkt efter serien och startar upp försäsongsträningen, precis som i fjol, i början av december, tar ledigt över jul- och nyår, för att sedan ta ny fart via (troligen) Copa del Sol i januari, kortare utlandsläger i februari, ett antal Valhalla-bataljer och tre cupmatcher i mars.

***

Avslutningsvis det nya mantrat på Kamratgården: ”Vi har också bara förlorat sex matcher. Lika många som ettan Elfsborg och tvåan Häcken.” Man tackar!

***

Samtidigt är följande en sanning: IFK Göteborg, och nu blir det mer statistik, har bara förlorat en av de sex senaste matcherna i allsvenskan.