IFK Göteborg vann – derbyligan ..

Vad är det med IFK och sista halvtimmen nuförtiden? Och häftigt att se duellen mellan Mattias Bjärsmyr (fortfarande obesegrad sedan comebacken) och Waris Majeed; både flisor, tuvor och hud (?) rök.

Inget, absolut inget, talade för IFK Göteborg i den här matchen. Häcken spelade smånätt, till och med i Blåvitts målområde. Ingen, inte ens Hjalmar Jonsson, vågade stöta på Makondele, Ericsson och Majeed när de smög in med boll under kontroll bara metrar från mål.

I första halvlek.

I andra halvlek råkade jag säga ”byt in David Moberg-Karlsson”. Det gjorde susen för IFK Göteborg senast i matchen mot Malmö FF. Nu gjorde Mikael Stahre om det bytet, ut med Selakovic, in med DMK och det tog – om möjligt – ännu mindre tid den är gången för IFK att kvittera.

Och precis som mot Malmö FF var det Hannes Stiller som låg bakom kvitteringen.

Och sedan, för att bekräfta bilden av hur lurigt det är att bli klok på blåvita matchutvecklingar, är det hemmalaget för hela slanten.

Jag hör redan hur alla Häckensupportrar – och för den delen även helt objektiva fotbollsåskådare, direkt anför det ”bortdömda” målet i första halvlek som blåstes av för offside och det faktum att Häcken spelade sista halvtimmen med en man mindre.

Det påverkade, men avgjorde inte detta.

Däremot skall det bli intressant att höra hur lagens båda tränare ser på det ”bortdömda” målet om en stund.

Tittar vi på tabellen så är det ingalunda kört för Häcken, trots ”de tappade poängen” mot mot Blåvitt. Det är Elfsborg på 49, Häcken på 47, AIK på 47 men sämre målskillnad och Malmö – via segern mot Syrianska – på 46.

Det är, mina damer och herrar, fortfarande mycket spännande.

Dessutom – och där kanske Häcken skall tacka IFK Göteborg – har Blåvitt tagit full höstpott mot Malmö och Elfsborg, men ”gett bort” en pinne mot just Häcken.

I tabellens mittskikt passerar IFK Göteborg Djurgården och Kalmar FF, men får se Mjällby passera, därmed är Blåvitt åtta – om jag räknat rätt i hastigheten.

***

Tibor Joza gjorde sin första match från start i årets allsvenska. Beskedet att han och inte ljumsskadade Oscar Lewicki skulle spela mittback. Mitt betyg till Joza: Mycket väl godkänt.

***

Mikael Stahre säger det vi alla såg: IFK Göteborg gick för segern.

***

Peter Gerhardsson säger att domaren Martin Hansson gett klartecken för byte strax innan IFK:s kvittering, men att fjärdedomaren hade en annan uppfattning. Björn Anklev kom in efter 1-1.

***

Samtidigt som IFK för fjärde matchen i rad tagit igen underläge (Sundsvall, Elfsborg, Malmö och Häcken) har Häcken tappat ledning i två (Helsingborg och IFK).

***

Vi hade kunnat haft tre poäng mot både Helsingborg och IFK, nu har vi inte det, säger Peter Gerhardsson på presskonferensen.

***

Samtidigt kan vi summera årets Göteborgsderbyn i allsvenskan. Den ligan vinner Blåvitt. 1) IFK Göteborg 6 poäng, 2) Häcken 5 poäng, 3) Gais 3 poäng

23 kommentarer om “IFK Göteborg vann – derbyligan ..

 1. Det har påpekats i tidigare inlägg men verkar krävas ett till då jag fortfarande hör att Häcken skulle vunnit med 2-1 pga bortdömt mål. DET HADE INTE BEHÖVT BLI ETT MÅL TILL BARA FÖR ATT FÖRSTA BLEV BORTDÖMT! Nog om detta?

  Man kan vara lika fånig och dra en massa tänk om paralleller: TÄNK OM Blåvitt inte blivit bestulna på poäng i de första omgångarna vilket ledde till ett dåligt självförtroende, då hade dom kanske varit i topp och piskat skiten ur Häcken istället… Välkomna till verkligheten!

 2. Hisingsbo:
  Du kallar alltså det försenade bytet för en av de två anledningarna att ni inte vinner. Luta dig tillbaka och fundera lite över detta. Gerhardsson sa väl dessutom efter match att det var Bjurström man skulle byta ut, alltså inte någon upprinnelse till Blåvitts mål. Nu kan du luta dig fram igen. Du tycker inte att det är Bjurströms fel hur han tacklar, snarare än fjärdedomarens fel för att han inte hann plocka ut Bjurström innan?

 3. Jösses vad gnälliga Häckensupporters kan vara. Kanske skönt att de inte är så många, då skulle nog ingen stå ut. Häcken blev felaktigt rånade på 1-0. Jävligt surt, det förstår jag. Men, man gjorde iställt 1-0 lite senare istället. Det finns ingen matematik inom fotbollen som säger att det skulle vara 2-0. Vem vet hur matchbilden hade sett ut om Häcken fått sitt tidiga 1-0? Ja, kanske hade Häcken fått ordentligt med luft under vingarna och gjort 5 mål till, kanske hade Blåvitt vaknat till och tagit över, fan vet.

 4. Andreas – Konserten med Leonard Cohen var 31 augusti. 24 september spelade IFK – Gais och då var planen helt OK.

  28 september spelade Öis.

  I fredags när Gais mötte Syrianska var planen i dåligt skick och nu några dagar senare är planen en katastrof.

 5. Knicken:

  Det var ju en konsert på GU för ett tag sedan som försämrade gräset en del. Fantastiskt genomtänkt… Dessutom har det varit tätt med matcher på slutet samtidigt som det regnat väldigt mycket. Inte lätt för gräset att återhämta sig då.

 6. Häcken har gjort fler mål och har fler poäng än IFK och GAIS ihop. Att försöka ge IFK nån slags titel inom stan blir då lite fånigt. Dessutom är ju inte Häcken med i IFKs ”derbyliga” då endast GAIS och IFE räknas som derby enligt Blåvitts hemsida.
  Är det så att Balkanders Blåvitthjärta börjar lysa igenom lite?

  1. Tjena: Jag delar inte ut titlar, konstaterar bara att årets sista Göteborgsderby är spelat.

 7. Carlos – Hela förra säsongen och denna säsong fram till för en vecka sedan var gräset på GU i absolut toppklass.

  Vad som hänt senaste veckan är ett mysterium. I fredagens Gaismatch, så det ut som någon kört mede en alldeles för stor och tung gräsklippare fram och tillbaka över planen. Monstertrucks…?

  Detta är något för dig att gräva i Balkander.

 8. Säger som andra: bedrövligt underlag! Förstod att det berodde på Cohen-konserten. Nu måste man ju inse att det inte lönar sig att ha annat än fotboll på GU. Kan vara något för dig Balkander att gräva i hur kommunen resonerar. Vet att de sa att GU var en fotbollsarena.

 9. Vilket bedrövligt underlag! En skam för Göteborg! Är det inte dags att lägga riktigt gräs på GU? Den senaste generationens KONSTGRÄS!!!
  Vem f-n kan uppskatta att spela fotboll på dylikt underlag?

 10. Tyckte efter första halvlek för första gången att Häcken faktiskt kunde vara värde segern det här året, men så kunde jag konstatera att det som jag har trott länge inträffar.
  Då Häcken mer eller mindre rusat igenom Allsvenskan med både flyt, många straffar och bra självförtroende i spelet så radar man upp segrar, men en dag så inträffar det som mer eller mindre alla lag råkar ut för under säsong, bollen studsar fel, man får domslut emot sig etc. Och då händer detta – det blir grinigt på plan, allt är fel för att man inte vann, planen sög, domaren sög, de andra var inte värda ditten och datten…
  Jag säger bara till Häcken, välkommen till vardagen, det kan vara så att sötebrödsdagarna är slut, det ÄR inte alltid kul att spela fotboll, inte ens på Hisingen…

 11. Waris borde få 3-4 matchers avstängning på hoppet med dubbarna mot Bjärsmyrs bröst. Solklarare rött kort e svårt att hitta.

 12. Håller oftast med dig Balkander, men vad gäller att utvisningen (solklar) inte avgjorde matchen så chockar du verkligen.
  När det var 11 mot 11 var Häcken definitivt laget som styrde matchen, efteråt tar IFK över helt och hållet.
  Det känns väl ändå som lite mer än ett slumpmässigt sammanträffande?? Visst gjorde man bra byten, men kom igen att det skulle vända matchbilden så fullkomligt är väl ändå naivt i överkant?
  Annars ett fullt rättvist resultat.

 13. Johan Persson: folk läser här därför att Balkander förstår 100 gg mer om fotboll än vad du gör. DMK river upp ytor och skapar utrymme för sina medspelare.

 14. Helt otroligt att Waris är kvar på planen efter den stämplingen. Lägg därtill, om han på sant Jakob Johansson manér ska be om ursäkt för filmningar, så har en en jävla massa sms att skicka…

 15. ”Jag hör redan hur alla Häckensupportrar” jaha alla sju?

  Vidrig stämpling av Waris, hoppas han blir avstängd i efterhand.

 16. @Hisingsbo Vad får dig att tro att Häcken skulle haft 2-0, om han inte vinkat för offside? Det stod ju 0-0 vid tillfället och det finns ingen garanti att Häcken gjort ytterligare något mål. Det är ju inte ens solklart att det skulle bli mål om inte försvaret stannat upp då de såg stinsen vinka. Domartabben kanske t o m räddade en pinne åt er.

  Solklarare hands i muren på Hyséns frispark är svår att finna. Armar uppåt sträck.

  Waris borde fått knallrött för den vidriga stämplingen i bröstet på en liggande Bjärsmyr.

  Var inte orolig. Elfsborg har Gais på GU:s leråker och vi gör processen kort med Solna….

 17. Minnet av Hysens filmning som avgjorde vårderbyt gör inte dagens #domargate mer lättsmält

 18. Snälla dryga Balkander! Det är väl knappast Moberg Karlsson som avgör den här matchen. När du visar den sidan kräks man lite och det visar hur blåvit du är. Jonas Bjurström avgör tyvärr matchen. Före utvisningen handlar allt om Häcken. Den bedrövliga planen hindrar Sveriges bäst spelande lag från att få in bollen.

  Bra blogg men släpp blåvittfokuset nu och låt göteborgarna läsa om det som gäller något.

 19. 1. Felaktigt bortvinkat mål
  2. Förhindrat byte i upprinnelsen till 1-1
  Hade de två domartabbarna inte begåtts hade Häcken lett matchen med 2-0 och då hade utvisningen som är Bjurströms och inte domarens fel inte spelat någon roll. Riktigt tråkigt att det ska vara domaren som gör Elfsborgs guldryck.

Kommenteringen är stängd.