Rätt peta Mak, vänta med Askebrand

I går Mats Persson, i dag Jan Mak. Cheftränaren lämnar sitt uppdrag i klubben med omedelbar verkan. Förklaringen är de uteblivna resultaten och, skulle jag gissa, spelarnas misstroende.

Mak har sedan han kom till Gais i slutet av augusti inte vunnit en match i allsvenskan. Droppen blev 2-7 mot Norrköping i går kväll. Det är möjligt att Erik Johansson redan då visste vad som komma skulle, men hans ord ”jag tänker aldrig mer spela en match i Gais så länge Jan Mak är tränare” blev troligen spiken i kistan för Alexander Axéns ersättare.

Jan Mak har ansvarat för Gais A-lag vid åtta tillfällen i allsvenskan. Det har gett två poäng. 2-2 mot Åtvidaberg och 0-0 mot IFK Göteborg. Med 15 poäng kvar att spela om har Gais 14 upp till Sundsvall på den allsvenska kvalplatsen.

Det är ingen livlina. Det är kört.

Jag skrev förra lördagen att Gais antingen väljer Falkenbergs Thomas Askebrand eller U21-lagets Benjamin Westman. Jag har fått mer information sedan dess; att Askebrand och Gais är överens och att det är en tidsfråga tills kontraktet skrivs på. GT skriver i dag att Askebrand kommer att presenteras under dagen. Det är alltså möjligt att bläcket redan har torkat.

Det har tidigare varit oklart huruvida Askebrands assisterande tränare Håkan Svensson följer med till Göteborg. Jag vet fortfarande inte hur det blir där, men jag hoppas inte att Gais låter Askebrand ta över rodret direkt.

Det är för mycket som behöver redas ut först, rensas upp. Den nya tränaren skall bli en nystart och det behöver sannerligen Gais, men inte nu, inte i dag. Den här säsongen är körd ändå.

***

Jag träffade och gjorde en längre intervju med Jan Mak dagarna efter första matchen mot Åtvidaberg i augusti. Så här sa han då om rollfördelningen mellan Gais tre tränare Kjell Pettersson, Roland Nilsson och Jan Mak.

Vad har ni för ansvarsuppdelning, du, Roland och Kjell? Dels i uttagningsprocesser men även i samband med träningar och upplägg i övrigt.

– Den är ganska tydlig. Det är inget snack om den saken.

På vilket sätt är den tydlig?

– Vi vet precis vad vi skall göra.

Och det är?

– Jag vet inte vad du …

Ni är tre ledare där du är huvudansvarig, Kjell Pettersson är assisterande och Roland Nilsson också är med – som assisterande?

– Jag vet inte riktigt om han vill ha den titeln, men vi har i alla fall en ganska tydlig rollfördelning, där jag har ansvaret.

Om man bryter ner det, jobbar du exempelvis mer med anfallsbitar?

– Det är helheten. Sedan har vi en ganska tydlig fördelning om hur vi skall jobba.

Kan du säga något om den?

– Det är det jag säger, det finns inget speciellt att säga om den!

– Jag är väldigt glad att Roland är med, om man säger. Det var ett önskemål från min sida. Bakom varje fotbollsspelares fasad finns en människa också, jag kan inte titta in i själen på alla spelare redan efter tre veckor om man säger så. De här första veckorna har de varit vägvisare, men så småningom sakta men säkert får jag en ännu klarare bild. Det hela bygger på ett väldigt bra samarbete. Jag tror också att Roland har deklarerat detta, att han kan flytta när som helst.”

***

Efter att ha bevittnat ett antal träningar under Jan Maks ledning och parallellt pratat med spelare i Gais om just rollfördelning mellan Kjell, Roland och Jan är jag rätt så säker på att otydligheten är en faktor i helheten. Roland har varit både spelare och ledare, Kjell den egentliga motorn (men ointresserad av att ta huvudansvaret) och Jan i ständigt sökande efter bekräftelser från Roland och Kjell. Det blev ingen bra mix, det blev svårt att förstå. Framför allt för spelarna. Därför har deras förmåga och engegemang minskat.

***

Det om Jan Mak. Hans tid i klubben är nu ett avslutat kapitel, ett sorgligt kapitel. Och faktiskt bör vi inte lägga någon större skuld på honom för den krisföreställning som nu rullas upp inför öppen ridå. Mak var en felrekrytering och det är de som rekryterade som bär ansvaret.

***

Att supportrar vill ha svar på frågor är helt naturligt. I natt fick delar av den uppdämnda frustrationen utlopp Gaisgården.

6 kommentarer om “Rätt peta Mak, vänta med Askebrand

 1. Hoppas Askebrand river Rolles/Grens 4-5-1.
  När ska detta destruktiva spel få ett slut.
  Jag hoppas Askebrand sätter sin prägel och inte går i de andra tränarnas fotspår.
  Låt oss bli ett spelförande lag.
  Felet är att vi har varit beroende av Wanderson och snabba yttrar.
  Hoppas mer på ett balanserat spelsystem.
  Gärna ett 4-4-2.
  Bara vi blir spelförande och kam börja etablera ett passningsspel.
  Idag tjongas de värre en ala Greklands guld lag, ända skillnaden var att de behärskade de spelet.

 2. Nu hoppas vi på Wanderson! Han är kanske den ende som kan rädda åtminstone ekonomin i klubben. 2 mål på 2 matcher. Fortsätter det så, kan intresset stiga rejält och ge Gais många sköna slantar. Om det inte finns nån skum paragraf i utlåningsavtalet så inte ens det hjälper….

 3. ”GT skriver i dag att Askebrand kommer att presenteras under dagen. Det är alltså möjligt att blecket redan har torkat.”

  Bläcket, inte blecket.

 4. Spelarna vänder fokus på andra saker än sin egen insats, att Mak var fel gubbe att anställa var ju knappast hans eget fel.
  Ställ spelarna mot vägen, var är er stolthet?
  Erik gick ut igår och gnällde på Mak, men har han rannsakat sig själv, har han ställt krav på sina lagkamrater? Pinsamt hela klubben rämnar inför öppen ridå, CW är tyst…
  Skatten som skulle in 12 september är väl ff inte betald? Vad fan händer?

 5. Det har ju varit tydligt att något hände i truppen när A.A försvann. Mak kom in och gjorde en del konstiga uttagningar till matcherna. Det som jag reagerade på var att de matcher när det fortfarande fanns en liten chans men det krävdes vinst så gjorde han inte ett byte i paus trots att vi låg under med 0-2. Det sänder ju signaler att vi ligger under men avbytarna är ännu sämre. Mak har ingen som helst vinnarskalle. Till slut hade spelarna noll respekt för tränaren. Det är absolut inte Mak’s fel att vi åker ur men han har bara förvärrat skadan.

Kommenteringen är stängd.