Klokt jobb – då tog Öis steget upp

Öis är tillbaka i elitfotbollen – efter Öfabs konkurs och två år i söderettan. Beskedet nådde de cirka 3 000 supportrarna på Gamla Ullevi redan i paus av hemmamatchen mot Karlstad, eftersom sista hotet, IK Oddevold, just förlorat mot Kristanstad med 1-2.

Det här innebär att Göteborg nästa år har två lag i allsvenskan – IFK Göteborg och BK Häcken – två lag i superettan – Gais och Öis – och tre lag i division ett södra – Utsikten, Qviding och Torslanda.

Först och främst är ett stort grattis till Öis och alla öisare på sin plats. Det gjorde, om någon trott på motsatsen, inte sig själv och är frukten av en rad kloka beslut och stenhårt arbete.

Jag har träffat klubbchefen Mats Janson och pratat dåtid och framtid ett par gånger det senaste året och tror mig veta vilket slit som ligger bakom den här framgången, så först och främst: Se till att fira ordentligt i kväll, ta en öl extra och njut. Först sedan bör vi blicka framåt, mot superettan och nästa säsong.

***

Ger er, trots allt, ett utdrag ur den intervju jag gjorde med Öis-Janson i slutet av augusti, då mycket pekade på att Öis skulle gå upp, men inget var klart.

”Är klubben redo för superettan?

– Ja, det känns så. Sedan är det klart … det är en tuff resa. Det är ganska mycket finanskriterier som skall uppfyllas och fyllas i för att kliva in i Sef-familjen. Men där har vi redan börjat göra vår läxa och tittar på vad som krävs.

För elitlicens?

– Ja, just det. Det många rapporter och mycket papper som skall fyllas i, som många inte föreställer sig. Första steget var beslutet att anställa en sportchef för att få en bättre koll på helheten och då börjar Kent (Carlzon) den förste november.

Rent ekonomiskt – vad skulle spel i superettan betyda?

– Att gå upp en serie innebär förutom extra intäkter kostnader. Det är längre resor, det kan vara Umeå med allt vad det innebär. Plus att du måste få till dig en del spelare som kanske kostar lite mer. Nu gäller det att lära sig läxan. Titta på vad vi har råd med. Försöka lägga en budget i balans.

– Vi kommer inte att ha några ambitioner att vara med topp två i superettan 2013, nu handlar det om konsolidera, växa in i kostymen långsamt.

– Jag har sagt det tidigare att allsvenskan är ett ord jag inte tar i min mun. Vi får ta det långsamt helt enkelt. Vi har fortfarande lite gammalt liggande, som vi måste bli av med.

Vad är det?

– Någon enstaka skuld som vi fått i arv från Öfab-tiden, som vi skall lägga bakom oss.

Vilka nivåer talar vi om?

– Vi pratar om … nej, jag vill inte säga det. Med risk för … vi ligger i lite förhandlingar hit och dit. Då blir det konstigt om jag går ut och för den diskussionen i media.

Vad skulle hända med ekonomin om ni tar steget upp, dels vad som krävs av er som organisation men också vad det innebär på intäkts- och kostnadssidan, vad ser du framför dig?

– På intäktssidan vet vi att om vi går upp i superettan och kommer sist där får du ungefär 3,5 miljoner kronor i Sef-pengar. Vinner du får du två miljoner till. Det tänker vi inte budgetera med. Vi budgeterar med det lägsta.

Får ni behålla alla spelare till nästa år?

– Vi hoppas nog på det. Sedan får tränare, sportråd och sportchef göra en bedömning vad vi behöver stärka upp med. Pontus Otterstedt har lämnat oss. Hans kontrakt löpte ut siste juli. Och så har vi förstärkt med Henrik Karlsson från juniorlaget och Ricky Yarsuvat från Elfsborg.

Vad är drömvärvningen inför superettan?

– Det har jag inte ens funderat på. Vi måste inse att vi har begränsade ekonomiska ramar. För mig att börja gapa efter allsvenska spelare … vi kommer inte lägga de pengarna, utan fortsätta ha spelare på en nivå som är anpassade till superettan.

Finns det några spelare i truppen som skulle kunna vara aktuella för försäljning till andra klubbar?

– Ja, några förslag har kommit. Men vi har känt hittills att vi vill behålla alla. Det blir också något för sportråd och sportchef att titta på. Nu får vi inventera. Ligger vi i superettan får vi kanske ha lite andra krav.”

 ***

Hur tycker ni Öis skall tänka? Storsatsa eller ta det coolt?

8 kommentarer om “Klokt jobb – då tog Öis steget upp

 1. Skynda långsamt och ungt med vissa äldre stötte(s)pelare. Kent Carlzon är INTE samma sak som Mats P. Mats P har kört tre klubbar åt helvete. Carlzon har sonat sitt brott och är med sin erfarenhet av halvskumma köp/sälj-sidan inom fotbollen en vettig ledarförstärkning. Han kommer givetvis också att ha allas ögon på sig.

 2. Det allra viktigaste är att Öis överlever på sikt. Har vi ekonomi för att spela i superettan så får vi spela där.Har vi ekonomi för att spela i div ett så får vi göra det. Vad vi aldrig någonsin mer behöver är stollar som Ranäng &Co. Ni minns han som i förväg tog ut seriesegern i Superettan och skulle bygga hotell för att hålla Öis igång….Jisses…!!! Det är skönt att insikten även har kommit till Öis nu. Man kan inte leva över sina tillgångar samt att det är livsfarligt att kaklylera med pengar som eventuelkt kanske kan komma i framtiden…Detta kan GAIS berätta det mesta om..Hoppas verkligen att även GAIS kommer till insikt nu…Superettan är inte helt fel.

 3. Det får ta den tid det tar,huvudsaken är att ÖIS finns på fotbollskartan igen. Heder åt ÖIS nya styrelse som har gjort ett kanonjobb och verkar stå stadigt på nya ben !!!

 4. Kent Carlsson håller samma klass som
  Mats P i GAIS . Misslyckad fd kriminell fotbollsagent som behöver jobb. Tror Öis gör ett misstag där

  1. Johan: Kent har bred kunskap och ett stort kontaktnät. Är inte så säker på att du får rätt där.

 5. De skall precis som GAIS ta det mycket lugnt. Deras ekonomier är gjorda för Superettan, max och så kommer det allt förbli – för alltid. Vet, en ovan tanke, men det är dags för dessa klubbar att ta på sig långsiktiga och realistiska glasögon. ÖIS verkar ha kommit till viss insikt. Få se om GAIS är lika intelligenta…

  1. Andreas: Superettainsikten finns absolut i Öis. Jag tror det är MYCKET bra. Det är inte fel att ligga i superettan.

 6. Självklart måste det skyndas extremt långsamt. Det som oroar mig är att man kastat in skojaren Kent Carlzon. Det bådar inte gott.

Kommenteringen är stängd.