Supporterskap tar tid

Läser att Love Christensen, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är förvånad över antalet Häckensupportrar i den del av SOM-undersökning som beskriver göteborgarnas sympatier för särskilt fotbollslag.

Den ligger kvar på fyra procent av de som uppger att de har ett favoritlag i fotboll – TROTS årets framgång, säger Love Christensen.

Jag är inte överraskad.

Supporterskap tar tid. Och du byter inte favoritlag över en natt eller för att konkurrenten spelar en roligare eller mer effektiv fotboll.

Supporterskap kräver resultat under en längre period. Supporterskap går i arv. Supporterskap är generationsöverskridande.

Därför räcker det inte att bli tvåa i allsvenskan ett år.

För att fler än fyra procent skall gilla Häcken krävs upprepning, gärna ett allsvenskt guld eller Europaframgång.

I övrigt behåller IFK Göteborg – som väntat – sin ställning som göteborgarnas favoritlag nummer ett. 48 procent föredrar Blåvitt, 12 Gais och 11 Öis.

11 kommentarer om “Supporterskap tar tid

 1. Göteborg har inte plats för mer än två elitlag varken befolkningsmässigt eller när det gäller att slåss om sponsorpengar. Tyvärr har ju de två senaste decennierna förstört mycket av fotbollens själ. Det är ju löjliga summor det handlar om. Jag ser hellre en snedspark och några långbollar mer än att spelare flyttar runt som schackpjäser till högstbjudande. Det är ju löjligt när hälften av lagen i allsvenskan har en helt annan trupp efter augusti än när säsongen börjar. Men det jag saknar mest är spelarnas klubbkänsla, de hinner knappt kyssa det ena klubbemblemet förrän det är dags för nästa. Häcken ligger i allsvenskan pga Gothia Cup.. PUNKT! Angående supporterfördelningen så tror jag inte att Häcken kommer vara annat än 4 ivarjefall inte de närmsta 50 (om inget av de andra lagen försvinner)åren då som tidigare sagts supporterskap handlar om så mycket mer än placeringar mm. Själv är jag GAISare och vet att vi inte kan konkurrera på lika villkor som ifk eller ens Häcken men det gör ju knappast att jag skulle byta lag. ag ser helt ärligt GAIS möta Gårda BK i div.6 än FC Gothia vs Barcelona i en Championsleague final. God jul & Gott nytt!

 2. Men herregud, ni måste skoja – är det undersökningen från 2011 som syftas på? Då kan man dra slutsatser om allmänna trender, men att dra slutsatser om ”att häcken trots årets framgång” ligger kvar på 4 % är ju ren o skär parodi på journalistik.

 3. Av undersökningen att döma borde Blåvitt fått tre gånger så många artiklar som Gais och Häcken tillsammans för att spegla läsarnas intresse. Så har inte skett.

  Varför har GP en sådan otrolig snedfördelning där små obskyra lag får så mycket mediautrymme?

 4. haha Är undersökningen gjord 2011? Vilket Scoop! å sen skriva att det inte spelar nån roll att häcken kom tvåa 2012. bra jobbat

 5. Vågar redaktör Balkander anta ett vad?
  Jag slår vad om att GAIS kommer att ha ett högre publiksnitt i superettan. Än vad dennis gäng kommer att ha i allsvenskan.
  COYG

 6. 2 saker:
  – De som gör undersökningen är teoretiker och kan ”inget om fotboll” och hur det funkar med supporterskap (helt uppenbart), lite som du är inne på Balkander!

  – det andra är att siffrorna måste vara fel ändå. Blåvitt har säkert 60-70% stöd av Göteborgarna, Gais ca 12-15% Öis 10-12 % – resten blir över till BKH & Frölunda.

  I undersökningen skiljer de inte på BKH & VF … märkligt iofs.

 7. Klart att Hacken inte har fatt ett uppsving for sina framgangar 2012. Undersokningen var ju daterad till 2011. Sa det ar tamligen ointressant att Hacken kom tvaa i arets allsvenska.

 8. Jag tror att om man gjort ytterligare en stratifiering och tagit med bara dem som faktiskt går på matcher, dvs aktiva supportrar, så hade fördelningen blivit något jämnare. Men då hade de å andra sidan fått ha ännu fler tillfrågade för att kunna räkna på något alls.

Kommenteringen är stängd.