Häckens nettointäkt på Majeed

BK Häckens prislapp på Waris Majeed: Drygt 26 miljoner. Kvar av pengarna från Spartak Moskva efter hängavtalet till Right to Dream i Ghana: Knappt 22 miljoner. Det går att utläsa av bokslutet för 2012. Övergången är bokförd 2012, men betalas i år. Rörelseresultat minskar från 15,4 (2011) till 10,6 miljoner kronor, till stor del (knappt fyra miljoner) beroende av uteblivet Europaspel/bidrag från Uefa. Föreningens publikintäkt ökade från 1,7 till 2,3 miljoner men måste enligt klubbens ekonomichef Tomas Ohlsson öka ytterligare.

– Det är ungefär vad många klubbar drar in på en match. Vi måste upp på tio miljoner i framtiden. Vi skriker efter en ny arena, säger han.

Häcken spelar även 2013 på Rambergsvallen, 2014 byggs den nya arenan, som beräknas invigas 2015.

***

Häcken omsatte 131 miljoner kronor, gjorde en vinst på 12,3 miljoner kronor och har ett eget kapital på 58 miljoner och 54 miljoner i likvida medel.

En jämförelse med IFK Göteborg: 101,7 miljoner i omsättning, förlust på 4 miljoner, eget kapital på 27,3 miljoner och 10,2 miljoner i likvida medel.

***

Häckens årsmöte hålls torsdag kväll.

19 kommentarer om “Häckens nettointäkt på Majeed

 1. Balkander. Jag hoppas vi får lika bra täckning från Häckens årsmöte ikväll som från sjundeplatsarnas.

 2. Om Waaris inte sålts, innebär det då att BKH istället för en vinst på 10 miljoner hade gjort en förlust på 12?? Isf är väl ekonomin extremt illa däran? Om man nu ska behöva lita på 10 msek i transfernetto varje år trots att man har gothia som intäkt. var det inte samma sak för ett par år sedan då Ranegie gick till mff och en annan spelare gick till RBK? Utveckla gärna Balkander för det är intressant.

  1. Henrik: Finns inte mycket att utveckla. Rörelseresultat hade försämrats med motsvarande belopp. Som de säger: Publikintäkten måste öka.

 3. @Guernica
  Är inte allas avundsjuk på Häcken bara intresserad. Jättekul att går bra för andra…

 4. Skrattretande med alla avundsjuka fjompar som ivrigt skriker Gothia Cup så fort Häckens ekonomi nämns. Jag är övertygad att om Blåvitt hade grundat världens största fotbollsturnering hade man inte bara slått sig för bröstet och sagt att man gjort en enorm gärning för ungdomsfotbollen men att man också skapat en lyckad inkomstkälla. Och dessutom gynnat stadens ekonomi genom extra intäkter. Men nu är det inte de eviga sjundeplatsarna som grundat denna turnering. Och då smärtar det i deras stackars hjärtan. Snyft snyft.

 5. Finns årsredovisningen publicerad någonstans?

  I jämförelsen med IFK ska man dock komma ihåg att kanske 60 miljoner av 130 går till gotia cup. IFK har alltså fortfarande mer pengar att lägga på fotbollen än vad Häcken har. Vilket gör det ännu mer imponerande att häcken lyckats bättre än IFK sportsligt två år i rad nu.

 6. Ja, GC är den största posten i Häckens omsättning, MEN det är ju Häckens skapelse med. Alla klubbar vill väl hitta finansiering av någon sort? Häcken har lyckats skapa världens största ungdomsturnering i fotboll. IFK har lyckats skapa ett stort varumärke inom svensk idrott.

  Hade det varit IFK som hade haft Gothia Cup, hade de flesta varit överens om att IFK varit grymt smarta som lyckats ha en sådan sidoinkomst.

  1. Willforce: Citerar Sonny Karlsson från podden: ”Det får inte vara fult att tjäna pengar”.

 7. Om Häcken ska tjäna så mycket mer på publikintäkter, ska de göra det med kraftigt höjda biljettpriser då? Hoppas inte.

  1. Mattias Kihl: Det krävs säkert, men knappast förrän den nya arenan står klar. En balansakt, helt klart.

 8. @Ronny
  Sponsorintäkterna från PF (10-12M/år?)är bara
  relevant att jämföra med Häckens största sponsor (av någon anledning kommer jag inte på namnet). Hade IFK Gbg däremot haft en sidoverksamhet som bestod av typ att ordna en beachvolleybollturnering eller tillverka sportkläder, så hade den intäkten varit jämförbar med Gothia Cup.

Kommenteringen är stängd.