Balansen Häckens problem

Ni vet vad vi säger om IFK Göteborg 2013, att Blåvitt har en bättre, mer defensiv balans i laget – och att det är huvudförklaringen till den tidiga framgången.

Jag tror mig veta varför Häcken efter fyra omgångar har haft så förbaskat svårt att komma upp i ”normal standard” och det har att göra med samma sak – fast åt andra hållet.

Balansen.

Offensiva, bollstarka, passningssäkra Häcken trivs bättre på motståndarnas planhalva, gör sig bättre i anfall än när motståndaren äger boll och tvingar Häcken att jaga.

Så var det i kväll. Häcken jagade, Öster ägde. Häckenspelarna var spridda över hela planen, för stora avstånd mellan lagdelarna, för mycket individuella initativ och som mot Kalmar för lite tryck, för korta anfall.

Där är jag osäker och kan inte fullt ut förklara vad det är som sker. Det kan, skriver kan, var så att Moestafa El Kabir inte har samma förmåga som Waris Majeed i fjol att trycka ned moståndaren och få med sig medspelarna upp.

Och nu handlar det om avstånd. De som krymptes och mot Djurgården i söndags stundtals var det gamla vanliga. Häcken är inget lag som måste spela på omställning, Häcken är ett lag som kan, vet och brukar borra sig in i motståndarlagens straffområden.

Mot Öster borrades det ingenting, det var knappt att filen kom till användning.

Jag kan förstå att Martin Ericsson var förbannad efteråt och att han precis som jag saknade rytm i Häckens spel. Det var ryckigt, osäkert, studsigt (platta planer passar spelande lag bättre) och rättvist.

Öster vann med 2-0 och var med undantag för Dioh Williams bortdömda offsidemål på tilläggstid närmare 3-0 än Häcken 2-1.

Och apropå Häckens defensiva balans så är det förstås så att kortidskontrakterade Reuben Ayarna inte har samma offensiva kraft och djupledstänk som skadade Dominic Chatto, självklart saknar Häcken en frisk Kari Arkivuo, som mot Öster kom in, skadade sig just före 2-0 och gick ut efter bara en kvar på planen. Nye Mika Ojala har ännu, efter flera månader i klubben och fotbekymmer inte gjort en hel match. Det ger i en jämförelse, spelare för spelare, ett mer defensivt balanserat lag.

En av huvudförklaringarna till fjolårets framgång var Oscar Lewickis prickfria och enkla spel i balansrollen på mittfältet; mot Öster var det Martin Ericsson och Reuben Ayarna som balanserade och Dioh Williams, som blandar och ger, har inte samma höga passningskvalitet just utanför straffområdet som är Ericssons styrka.

Jag vet inte om ni tänkte på inläggsspelet, men jag undrar om Häcken kom till ett enda riktigt inlägg. Björn Anklev hade inte sin bästa match till höger och på vänstersidan pressades Tibor Joza tillbaka av Kenny Pavey (1-0-skytt).

I min önskevärld startar Oscar Lewicki och Dominic Chatto centralt mot Mjällby på söndag, vilket skulle innbära att Peter Gerhardsson kan trycka upp Martin Ericsson ett snäpp. Det tror jag även Moestafa El Kabir skulle må bra av. Och kanske, kanske är det nu dags att låta Mika Ojala spela från start.

***

Fyra poäng på fyra matcher är förstås färre än planen, men kom då ihåg att Häcken i fjol hade sju efter fem. Det är, som man säger, ingen fara på taket, ko på isen eller kört i toppstrid.

Fast först måste Häcken ta sig dit.

***

Jiloan Hamads sena segermål för Malmö mot AIK gör skåningarna till serieledare över natten, med Öster som god tvåa. Jag gillade Josef Elvby och Johan Persson centralt, uppskattade Vlado Zlojutros mod och förmåga att utmana och slå hörnor och kan konstaterar att Kenny Pavey kommer reta upp fler spelare än René Makondele. Var så säkra.

4 kommentarer om “Balansen Häckens problem

  1. Sveriges motsvarighet till Barcelona som skulle leka hem allsvenskan sladdar i tabellen. Stackars lillebror, ni är inte bättre än så här och ni ska veta er plats här i Gbg. Fast snart börjar ju Gothia cup och då kommer det in nya friska miljoner till klubben från djävulsön.

  2. Det är ju synd om Häcken, som tvingas spela på en sådan dålig plan.

    De är ju vana vid den alltid ’perfekta’ Rambergsvallen…

  3. Spelar väll ingen roll om man förlorar med 2-0, bara man har en spelide om anfallsglad forboll som älskas av förståsigpåare. Tycker därför att Häcken, Malmö, HIF och Elfsborg bör få 2 bonusmål varje match bara för att… Utse Thern till SFFs ordförande så vi får igenom denna regeländring nu, det är ju förtusan synd om Häcken som inte får utdelning för sin moderna fotboll.

Kommenteringen är stängd.