IFK:s allsvenska brottargrepp

IFK Göteborg går som tåget, inte alltid på utsatt tid, men med ett tydligt slutmål. Summerar efter fyra omgångar: Tre segrar, en oavgjord, sju gjorda mål, noll insläppta, tio poäng och serieledning.

Vem hade – handen på hjärtat – trott på detta för ett par veckor sedan?

Jag tror till och med spelarna själva är överraskade över utdelningen och det fina facit, firandet efter slutsignalen ihop med supportarna verkade efterlängtat och påminde om ett guldfirande, en titeltriumf – inte 2-0 mot ett allsvenskt bottenlag från Södertälje.

Ur led är alltså tiden. 

Vänder vi på den allsvenska tabellen är det Djurgården före Syrianska före AIK, med Elfsborg på en sjundeplats.

Med andra ord: Stockholmslagen har fått en usel start på 2013 – och tittar plötsligt avundsjukt mot Göteborg där IFK radar upp segrarna,  beskylls för brottarfotboll, men nollar varenda motståndare.

I kväll slapp till och med John Alvbåge göra jätteräddningar för att rädda trepoängaren kvar i Göteborg.

Inför säsongen var vi rättt överens om att IFK Göteborg behöver en Tobias Hysén i måltagen, i går – i omgång fyra – lossnade allt.

Två typiska Hysén-mål där ”Tobbe” löpte med fart i djupled – rakt in i straffområdet. Första gången på passning från Mikael Dyrestam, andra gången efter skruvat inlägg från David Moberg Karlsson.

Skolboken. Och ett ok som lämnade IFK-kaptenens axlar.

Nu väntar Åtvidaberg på söndag, Malmö hemma nästa torsdag. Fram tills dess funderar fotbolls-Sverige vidare på om det är okej att bygga försvarsmurar framför det egna straffområdet och nolla motståndare på löpande band.

15 kommentarer om “IFK:s allsvenska brottargrepp

 1. Jag kan bara skratta åt de (Tony mfl) som lägger energi på våra publiksiffror. Blåvitt är för närvarande bäst i Sverige och bäst historiskt. Vi kommer att vara många under säsongen . Kanske t. o m fler än Gais.

 2. Om man säljer 5000 årskort och ”Enligt egen utsago har IFK cirka 440 000 supportrar i Göteborg med stor omnejd.” så verkar intresset inte vara för stort. Stockholmslagen har mycket större publik. Det kanske betyder att stockholmarna är mer intresserade av fotboll än göteborgare. Inte konstigt kanske, då stockholm har en äldre tradition av att ha framgångrika lag och bättre spelare än göteborg.

 3. Sorry, det kostar 1200:-

  ”FAMILJ 1 200 SEK
  Gå hela familjen* på AIK:s hemmamatcher för endast ca: 20:-/person och match. Familjeårskortet gäller på utvalda sektioner på den södra läktaren. Aktiviteter för barnen innan match. Platserna i denna kategori är onumrerade. I detta årskort ingår inte derbymatchen mot Djurgården. För er som önskar se samtliga allsvenska hemmamatcher rekommenderar vi Familj Plus där även derbyt ingår.

  *2 föräldrar + 1-2 barn under 16 år eller 1 förälder + 1-3 barn. En (1) vuxen kan gå in ensam utan barn. Dock kan inte två vuxna gå utan barn. ”

  Tony – där har du ett antal tusen av de 13000+ årskorten.

 4. AIK säljer massor av årskort mycket tack vare starka arenaintressenter. Satsar man 3-4 miljarder på en ny arena, vill man naturligtvis ha avkastning. Det finns obegränsat med platser och priserna kan hållas låga.

  Ett familjeårskort 2 vuxna + 2 barn kostar 1100:-.
  IFK tar väl 1100:- per person för motsvarande årskort.

 5. Men Ola…
  Det intressanta var ju inte vad andra klubbar tycker och tänker om IFK:s siffror – de hade säkert bytt och varit själaglada för 7800 – utan sakfrågan: varför inte fler bland den stora skaran blåvita vill se sitt lag?
  Som nye klubbdirektören Kurzwelly uttryckte: hur lyckas AIK sälja 12 500 årskort?
  Du har säkert följt ditt lag längre än Kurzwelly. Vad är din förklaring?
  Jag har respekt för väder, dag i veckan och långt till löning. Men med de argumenten skulle en stor publik kunna förklaras med just bra väder, bättre dag och pengar på kontot samt sjysst motståndare och inte att IFK spelar?
  Hur elitklubbarna i Göteborg ska locka fler är ett problem för alla, så vad tycker du att IFK ska göra?

 6. Men Tony…

  Jag tror knappast att Blåvitts marknadsavdelning gråter sig till sömns över att det finns en gigantisk potential i vår målgrupp. Häcken, Gais och Öis hade gärna bytt situation med oss, kom inte och säg annat. Det som Blåvitt, och alla andra upplevelseleverantörer, måste fightas med är den moderna människans livssituation och prioriteringar. Om man pga ekonomi, familj eller jobb tvingas välja mellan Syrianska-matchen och MFF-matchen är det klart att matchen mot MFF lockar mer. Med det sagt ska vi inte vara nöjda med 7000 personer mot Syrianska utan givetvis arbeta för att åka intresset även för ”mindre intressanta” motstånd.

  Vi har under två, med våra mått mätt, katastrofsäsonger snittat 10-11 tusen och med ett lag i toppen kommer det bli ett högre snitt i år – sanna mina ord. Jag tror att gais marknadsavdelning, som ju försökt med allt utom att ge pengar till de som kommer, sover betydligt sämre.

 7. Det är klart att IFK:s styrelse är oroliga och behöver pengar, man har ju intecknat kamratgården upp över skorstenen.

 8. Men Ola…
  Enligt egen utsago har IFK cirka 440 000 supportrar i Göteborg med stor omnejd.
  Antalet årskort för 2013 är väl uppe i 5000-5500.
  Då kommer 7800 för att se IFK, som startat fantastiskt bra, det vill säga inte ens 2500 tillfälliga besökare?
  Att förklara med väder, SFC och långt till lön finns det ett annat ord för: bortförklaringar.
  Visst sitter de marknadsansvariga på Kamratgården och undrar varför det ser ut som det gör – konstigt vore annars – så varför inte du?
  Din självkritik går ut på att avfärda rättmätiga argument istället för att diskutera sakfrågan: varför lockar inte IFK-SFC fler än 7800 o-a-v-s-e-t-t dag i veckan, långt till lön och väder?
  Bland mina blåvita kompisar är det just detta som de diskuterar men när jag frågar om de sett IFK spela i år, så svarar de alla ”nej”…

 9. Hisingsbo: Tror du bör ändra till ”Motvilligt imponerad av IFK Göteborgs laganda!”, för inte tusan kan du man påstå att 2-0 mot Syrianska har med en bra defensiv att göra, eller 3-0 mot BK Häcken har med en bra defensiv att göra, eller 2-0 mot BP har med en bra defensiv att göra. osv. osv…. släpp det där nu med att Blåvitt spelar defensivt, det är en tidningsanka. Blåvitt håller ihop sitt lag i alla delar och tjur-rusar inte blinda mot motståndarens mål. Att mittfältet täcker bakåt lika mycket som ser till att det finns bollar framåt är mer hur jag tycker att ett mittfällt ska sköta sig.

 10. Motvillgt imponerad av IFK Göteborgs defensiv! Löjligt starkt att fortfarande inte ha släppt in mål.

 11. Tedde: räkna med minst 14 000 mot mff.
  Finns inget annat lag i stan som kan locka sådana siffror om de så spelade guldmatch. Hoppas verkligen inte att du är gaisare för ni ska verkligen inte säga nåt om publiksiffror.

  Tufft matchande, busväder, tråkigt motstånd och en vecka till lön. Där har du orsaken.

 12. Vi som är blåvita är helnöjda. Andra får säga vad de vill. (avsundsjukt).

Kommenteringen är stängd.