MFF-Eriks hemliga målråd

Fick just reda på att Christoffer Källqvists nyskrivna femårskontrakt med BK Häcken gjordes klart och signerades före tunneln mot Mjällby. Kanske var det därför han vågade, är den hetast spekulationen just nu.

***

Noterar att Häcken, Malmö och Elfsborg har fått klartecken från Uefa att delta i sommarens Europacupspel. Licensen kräver godkännande i följande kategorier: Juridik, anläggning, personal och adminstration, finans samt sport. Eventuellt får även Gefle – av Fairplay-skäl – kvala till Europa League. Besked i maj. Plus förstås vinnaren av Svenska cupen.

***

Skrev några rader om Nordin Gerzic i dagens pappers-GP, men fick inte plats med följande gerziciska analys av Blåvitts sätt att spela:

”Som det har varit nu är vi extremt försiktiga i försvarsspelet. Vi jobbar som ett lag och är kompakta och aggressiva. Vi spelar en snabb fotboll, försvarsmässigt har det sett jättebra ut. Vi fortsätter att addera grejor till vårt spel. Nu i början har det handlat om att planerna har varit dåliga. Det gäller bara att plocka med så många poäng som möjligt – och det har vi gjort. Vi kommer bli bättre och bättre. Det är jag säker på.”

Tillför alltid något till helhetsbilden. Gillar formuleringen ”fortsätter addera grejor till vårt spel”. Ta en anfallskombination här, lägga till en hörnvariant där. Lite som att stå i sushi-butiken och inte nöja sig med tolvbitarslådan.

***

Kul om vi kan bli några på torsdag. Lutar tydligen åt det.

 ***

Ringde upp Erik Johansson i förmiddags, ni vet ex-gaisaren som tog sitt pick, pack och karriär och flyttade till Malmö. Han hade inte hört talats om brottarfotboll sade han, spelar inte själv på grund av en stukning från matchen mot Kalmar, men vet mycket väl hur man gör mål mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

– Hur kan jag förstås inte avslöja i tidningen, det får ni se på torsdag, försökte den gode Erik.

Tills dess, segermålet i derbyt mot IFK hösten 2011.

Erik Johansson följer med MFF till Göteborg men ser matchen på läktaren.

***

Det här med att AIK inlett 2013 poängmässigt precis som IFK Göteborg öppnade 2012. En seger, två oavgjorda och två förluster – och första segern först i femte omgången. Forsätter likheterna slutar alltså AIK sjua och Blåvitt … ? 

***

Jag säger som Öistränaren Hans Prytz efter gårdagens 1-0-seger mot pop-laget IK Brage.  ”Vi lär oss hela tiden vad som krävs.” Att stå inför en vecka med Landskrona borta, cupsemifinal mot Djurgården och derby mot Gais gör knappast saken sämre. Vilka morötter för unga Öistalanger. Skall vi säga kryss mot Bois, straffvinst mot Djurgår’n och nytt kryss mot Gais?

***

Apropå derbyt mot Gais. Göteborgs fotbollspublik har lite att välja mellan måndag sjätte maj. För mycket tycker jag. Se här bara:

19.00: BK Häcken-BP

19.05: AIK-IFK Göteborg

19.20: Örgryte-Gais

Om målet är att maximera antalet åskådare på idrottsplatserna är det här ett utmärkt exempel på motsatsen. Låt mig gissa: Alla Blåvittsupportrar och eventuella extraåskådare väljer tv-soffan framför både superettaderby och Hisingsbesök. Och Häcken drar, på grund av blekt motstånd, kortaste publikstrået i ”duellen” med Öis och Gais. Vem har inte tänkt här?

***

Allsvenskans totalpublik efter fem omgångar ligger trots 43 463 åskådare mellan AIK och Syrianska under fjolårets totalsiffra på 304 754. Snittet, 7802, har en bit upp till tio jämnt.

***

IFK Göteborg är enda allsvenska lag utan poängtapp på hemmaplan hittills. Malmö är dessvärre ensamt om samma  bedrift på bortaplan. Vi kommer se sviter brista på torsdag.

***

Hade någon enda tippat att Helsingborgs 33-årige mittfältsveteran Mattias Lindström skulle toppa den allsvenska skytteligan efter en sjättedel av serien? Hand upp. För övrigt har han bara skjutit åtta skott på mål totalt, så procenten är på Dan Corneliusson-nivå.

***

Vi har pratat en hel massa om vad John Alvbåge inte har gjort. Han har, läser jag, framför allt svartat för 21 räddningar på 22 skott. Det ger en räddningsprocent på 95.

***

Vill ni se på mål skall ni gå på en match Michael Lerjéus från Skövde dömer. Hans målsnitt på fyra matcher: 3,5 mål per match. Väljer du i stället en match med Stefan Johannesson får du räkna med målsnålare tillställningar. Hittills? 1,5 mål i snitt efter fyra matcher. En tillfällighet?

***

Brommapojkarnas roll som publiklag i allsvenskan? Svårtydd. Snittet efter tre hemmamatcher är bleka 1831.

***

Och DÄR har vi fått en ny Mr 100 procent. ”Danne C” kan lägga av. Och svaret är … Mattias Bjärsmyr. Ett skott (nick), ett mål på fem matcher. Räcker så?

***

Håller avslutningsvis fast vid mitt tips på Real Madrid som slutsegrare i Champions League. Tuff bortamatch mot Dortmund i kväll, samtidigt som München – utan Götze – tar sig an Barcelona. Skall vi säga Bayern-Real till slut?

2 kommentarer om “MFF-Eriks hemliga målråd

  1. Hej Balkander,
    Du skriver en massa olika saker i dina blogginlägg. Varför inte ta en funderare varje gång du ska publicera något och välja bort de svagaste korten?
    Du skriver: ”Göteborgs fotbollspublik har lite att välja mellan måndag sjätte maj.”
    Nej, de har inte lite att välja mellan. De som håller på BK Häcken går till Rambergsvallen, de som håller på Gais och Öis går till Gamla Ullevi, och de som är IFK åker antingen till Stockholm eller ser den på tv. Det är fan bara ni på GP som håller på och diskuterar massa konstiga grejer som det här. ”Hoppas vi kan bli några” skriver du om torsdagens match. Samma där – du är inte ”vi”, du är journalist och har svårt att välja mellan fotbollsmatcher som går på samma dag i Göteborg.

    1. BA: Du är på något där, BA. Lovar att välja bort mer. Nu tycker jag i och för sig ändå att det är roligare, inte bara för oss journalister, om de lokala ”stormatcherna” sprids ut och inte går samtidigt. Jag inbillar mig dessutom att jag också kan bli del av vi även om jag inte går på matcher som supporter.

Kommenteringen är stängd.