Stahre: ”Tappar perspektiv”

I går eftermiddag pratade jag en stund med IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre, dels om Malmömatchen, dels om den starka starten – men också hur han utnyttjar framgången utanför fotbollen.

Hur skulle du beskriva nuläget?

– Så här långt in på säsongen har vi fått betalt, samtidigt kommer det hela tiden nya matcher. Träningarna är lättare, resorna i bussen är lättare. Jakten på ny prestation finns där hela tiden. Det finns ingen form av tillbakalutad position, snarare framåtlutad. En bra start är alltid jätteviktigt. Allt med media, supportrar, alla som brinner för Blåvitt, det är klart att tillvaron blir lättare när man vinner än förlorar.

Hur kan ni använda er av den goda starten?

– En lite mer avslappnad attityd. Bara det blir något positivt, att det frigör någon typ av köra-mentalitet, så att det inte leder till en passiv känsla; man kör på ännu mera, inte lojt, lamt. Så får det inte bli, då blir vi straffade på en gång.

Jakob Johansson avstängd, hur resonerar du gällande laguttagning utifrån det?

– Att Jakob har varit ruskigt bra, jag bedömer att han har varit allsvenskans bästa spelare så här långt. Philip har också varit väldigt bra, med betoning på väldigt bra.

Hur hanterar man en sådan avstängning?

– Då får någon annan spela där i stället! Det är ju de spelare vi har. Antingen väljer du en spelare som -har den positionen, som Joel Allansson eller Nordin Gerzic eller så får man för sig att göra en kortsiktig lösning för den enskilda matchen.

Vad förväntar du dig för matchbild på torsdag?

– Jag tror att det blir en ganska fartfylld historia. Två bra lag som är i relativt bra form. En intensiv, energifylld match, med någon form av derbykaraktär.

I fjol hade ni fem poäng efter fem matcher, nu 13. Vad är den stora skillnaden i miljön och på arbetsplatsen?

– Så här långt förra året hade vi inget energiläckage. Vi vann omgång fem, sex och sju, gjorde en bra match mot Malmö FF, en helt okej borta mot Elfsborg, även om vi var besvikna kortsiktigt. Sedan kom alla kryss på hemmaplan. Efter sommaruppehållet och matcherna mot Djurgården och Helsingborg … DÄR kom den tyngsta perioden.

Hur påverkar den här relativa framgången dig utanför fotbollen?

– Just nu är man mer eller mindre bara fotboll. Man tappar perspektiv på dagar. Det går från den ena matchen till den andra. Nu är det bevakning av motståndare och så skall jag ta ut ett lag till torsdag. Tränarcykeln fortgår oavsett om du vinner eller förlorar. Det är lättare att hantera situationen när man får resultat än tvärtom. Prestationskraven finns där ändå.