Jag säger 2-0 till IFK – och du?

Snart bara fyra timmar kvar till kvällens toppmöte i herrarnas fotbollsallsvenska mellan ettan IFK Göteborg och tvåan Malmö FF och ni går omkring och biter på naglarna, funderar på matchbild – eller struntar högaktningsfullt i händelsen.

Att döma av av biljettförsäljningen finns alla möjligheter för matchen att knô sig in mellan årets publiktrea (MalmöHalmstad 19 577) och publikfyra (Elfsborg-IFK 15 995).

Jag ser framför mig en matchbild där något av lagen – gissningsvis Malmö – tvingas släppa sin taktik från inledningen av allsvenskan, kliva fram och föra spelet. Jag gissar att tålamod blir en avgörande ingrediens och kan inte – hur jag än försöker – se framför mig hur IFK tar hand om taktpinnen.

Hur löser Nordin Gerzic rollen som hårt arbetande och från innermittfältare? Är Tokelo Rantie spelaren som via irrationalitet och god balans hittar ingångarna i Blåvitts backlinje?

Jag minns matchen från Gamla Ullevi i fjol våras och vet att Mikael Stahre länge använde den som snuttefilt och exempel på hur bra IFK faktiskt kunde spela.

Den gången kvitterade Malmö FF och Alexander Nilsson i den andra tilläggsminuten och förstörde dagen för ett skakigt IFK, i septembermatchen på Swedbank stadium lyckades IFK både kvittera (Tobias Hysén) och avgöra (Hannes Stiller) och vinna första matchen utanför riktnummerområdet 031 på hela säsongen.

Nu är båda lagen på uppgång, har marginaler och stolpar med sig vilket tyder på en jämn match. Det laget som vill vinna detta behöver  förstås jobba stenhårt och ha valt rätt taktik, men även ha domslut med sig och stolparna rätt placerade.

Inte sällan avgör det ovissa, det oväntade.

Om jag säger 2-0 till IFK Göteborg och två mål av Hannes Stiller i andra halvlek – vad säger ni då? (Underförstått: Kom gärna med ett tips på resultat och vem som avgör).

Det har ju inte ett dugg med utgången i kvällens match att göra, men jag funderade på om matchen har något namn och om vi skall skapa ett nytt nu.

Det handlar ändå om ettan och tvåan i maratontabellen som tillsammans vunnit 34 svenska mästerskap, vilket är – om jag räknat rätt – 36 procent av samtliga mästartecken.

I fjol babblade vi ju om att Elfsborg-IFK borde heta El Plastico, vilket var lite löjligt, men kul den dagen, den här eventuella namngivningen – om det nu behövs – känns viktigare.

Kastade ut en fråga på twitter tidigare i dag och fick några mer eller mindre begåvade svar. Bjussar på några här:

Allsvenskico.

Clash of the Titans.

IFK Göteborg-Malmö FF.

Mesta mästare.

Brottningsmatch.

Uppvärmningen (Gais-Östersund i morgon!)

Sverige-Skåne.

Klassikermötet.

Giganternas kamp.

Jag kan inte påstå att jag fastnade för något av förslagen mer än möjligen klassikermötet, det känns lite lagom och inte allt för besläktat med vare sig spanska, skotska eller engelska stormatcher.

Hepp.

7 kommentarer om “Jag säger 2-0 till IFK – och du?

  1. Lite nyfiken bara, känns det inte tveksamt att vara yrkesverksam journalist och bara ha som uppgift att vara okritisk Blåvittmegafon? Du är inte direkt Erik Niva.

    1. Erik: Man blir beskylld för mycket i det här jobbet. Tar till mig liknelsen med Niva och går vidare.

Kommenteringen är stängd.