Blåvitts krysstag på MFF

Om det var rättvist? Såklart inte. Om det spelar någon roll? Såklart inte. IFK Göteborgs och Sam Larssons maffiga krysstag på konkreta, tålmodiga och skickliga Malmö FF fick Gamla Ullevi, där vi var drygt 17000 i dag, att explodera som bara fotbollsarenor kan explodera.

Det var blått, det var vitt, det var känslosamt med smockor i luften, efterslutsignal-gruff och domare i centrum.

Det var lika mycket en deja vu från i fjol, när Alexander Nilsson kvitterade IFK Göteborgs 2-1-ledning på den andra tilläggsminuten.

Nu fick 1-1 efter … vad var det, 93.55 – och Jonas Eriksson blåste korrekt av matchen direkt på Malmös efterföljande avpark.

Det är svårt, bara minuter efter slutsignalen, att bjuda på någon djupare analys, men försöket med Hannes Stiller i stället för David Moberg Karlsson och Hjalmar Jonsson som sen vänsterbacksersättare för Mikael Dyrestam föll inte väl ut.

Dels för att IFK inte utnyttjade Stillers kvaliteter överhuvudtaget, dels för att IFK:s vänsterkant i försvaret med rostige Jonsson och hastighetsbegränsade Kjetil Waehler blev sårbar.

Det kändes självklart att det var där Malmö satte in sin attacker, även om Rikard Norling på presskonferens påstod att Dyrestams sena återbud saknade betydelse.

Vi har vant oss vid ett lågt, försiktigt IFK, som med fart ställer om och utnyttar ytor bakom hög motståndarbacklinje.

Mycket av det där fick vi igen, med den skillnaden att 1) Malmö utnyttjade bollövertaget och spelinitiavet och 2) IFK saknade kraft att få ut något att sina anfallsförsök.

Blåvitt skapade noll avslut i första halvlek och som Mikael Stahre kände var det här en chansfattig match. Framför allt åt ena hållet.

Det här var Sveriges två bästa lag. På pappret. Underhållningsvärdet och matchkvaliteten kom väl inte riktigt upp i den klassen.

Tyckte till och med att de båda tränarna – mellan raderna – höll med om det.

Efter Sam Larssons sena kvittering på Tobias Hyséns högerhörna ilsknade spelarna i Malmö FF till, framför allt duktige mittbacken Pontus Jansson, framför allt med John Alvbåge i skottgluggen.

Spekulationen är att irrationen i första hand grundade sig på ett förlupet ord eller gest, snarare än regelvidrighet.

Ni undrar om Nordin Gerzic klarade av att ersätta Jakob Johansson som IFK valt att spela med Jakob Johansson i truppen? Svaret är att Nordin Gerzic inte är någon Jakob Johansson; inte riktigt det löpsteget, inte riktigt det självförtroendet och inte riktigt den tvåvägskapaciteten.

Jag påstår inte att Gerzic var dålig, mer att det syntes att Johansson inte var med.

Philip Haglunds fina form håller i sig. Nu lämnade han Gamla Ullevi med blödande knä och glödande hjärta. Det här mannen har tagit ett himlakliv jämfört med förra året.

Det var Tobias Hysén som försökte och skapade framåt. Det är Tobias Hysén, som med sin raka rygg och positiva attityd – också det mil från fjolåret – som driver det här laget framåt just nu.

Vi kan också fundera på truppens bredd och kvalitet när muskler brister och avstängningarna kommer smygande.

Först kan vi konstatera att Philip Haglund slapp kort, står kvar på två och spelar centralt ihop med Jakob Johansson mot AIK i nästa omgång.

Vi kan också notera att med Logi Valgardsson knäjusterad, Ludwig Augustinsson meniskskadad är en matchotränad Hjalmar Jonsson förstaalternativet på vänsterbacken.

Och vad hade hänt mot Kjetil Waehler, som haltade betänktligt i slutet av första halvlek, hade tvingats utgå?

Och såg inte Joel Allansson också lite tveksam ut i sitt rörelsemönster när han kom in i andra halvlek.

Det tog ett tag innan dubbelbytet, som innebar att Sam Larsson klev int centralt, David Moberg Karlsson tog platsen till vänster och Joel Allansson blev centrerad högermittfältare, bet. Och när Emil Salomonsson klev av och ersattes av Robin Söder var taktiken främst visuell. Armrörelsen ”full fart framåt” fick inte att missta.

***

Krysstag är försås en brottningsterm, om ni undrar.

13 kommentarer om “Blåvitts krysstag på MFF

 1. Moberg-Karlsson är bra också ute på plan till skillnad mot Stiller. M-B borde varit med från början. Så snart han kom in, om än på fel plats, blev IFKs spel genast bättre. Med M-B och Hysén längst fram blir det betydligt svårare att försvara sig och också spela framåt för motståndarlaget. Utan M-B (eller alternativt Söder) blir Hysén för ensam spelande på topp. Jacob Johansson fattades verkligen. Gerzic är ännu inte i den form, som krävs för en fullgod insats på mittfältet. Han behöver mer matchträning. Tur att Haglund, som var bra också föregående säsong,är ännu bättre i år.

 2. Största anledningen till att det blev 1-1 igår var att Blåvitts vägran att förlora var starkare än MFFs vilja att vinna.

 3. Tycker det var jävligt pinsamt att höra hur delar av IFK-Klacken mobbade MFF:s Albornoz,
  ett sådant beteende gynnar knappast fotbollen och dess idèer. Det var en ren mobbing. Jag skäms å dessa svins vägnar.

 4. Det har ju klagats en del på Blåvitts publiksiffror den är säsongen. Efter att ha sett matchen igår förstår jag inte alls varför folk är förvånade över att så få vill se Blåvitt spela.

 5. Stackars Pontus som blev knuffad.
  I Blåvitt får man inte glömma Haglunds arbetsinsats helt i stil med gamla idolerna Tord Holmgren och Håkan Mild.
  Vi får hålla tummarna för att Dyrenstam blir hel igen.
  Också är Alvbåge väldigt bra nu.

 6. Robin Söder gjorde ett piggt inhopp, han vill lira fotboll, är det inte lite väl sent att vänta till 86.30 har gått innan han kommer in..

  Nordin Gerzic borde inte få starta matchen efter en sådan otroligt blek match mot åtvidaberg. Då är det väl bättre att gå för Allansson.

  Hysén, visst han kämpar och står upp, men han är en lite för helig ko på topp, han borde ta Emil Samuelssons plats. Där kan vi utnyttja hans speed och löpningar, så kör vi med DMK och Söder på topp och Stiller som ett alternativ naturligtvis.
  Hysén är en bra fotbollspelare men ingen målgörare, hans super facit för två år sedan var följden av att vara inne i ett stim.

  Får han komma ner på kanten och spela kanske han höjer sig i avslutningslägena också.Vi får inte glömma att Stiller vann interna skytteligan förra året.

  Söder är en bättre avslutare, men han behöver speltid i A-laget, ge honom åtminstonde 30 minuter nästa gång så har vi något att bygga vidare på.

  Richie Laveau

 7. Domarna gav Gråvitt oavgjort. Armbåge vräker sig över Jansson, som annars kunnat nicka iväg bollen. Ingen bra match av Gråvitt. MFF hade spelövertag hela matchen. Kjetil stod för bäst prestation.

 8. Eftersom det även var ett byte under tilläggstiden så var det väl inte helt korrekt att blåsa av direkt.

 9. Tycker personligen att det ser ut som att Alvbåges knuff inte påverkar Jansson speciellt mycket, ser mest ut som att han istället tappar balansen när han landar…
  Dessutom skyller Jansson på att han i och med knuffen upphäver offsiden på Haglund men reprisbilderna visar att även Albornoz står nedanför Haglund, så sammanfattningsvis anser jag att det är ett korrekt dömt mål.

 10. Pinsamt att MFF inte har bättre lagkänsla efter matchen än att ingen går och tar tag i Pontus Jansson som är helt sjövild. Istället måste Hysén tillsammans med IFKs hela ledarstab hålla isär och plocka bort honom…

 11. Pontus Jansson borde verkligen skämmas som lipar ut i media att han blev ”knuffad” av Alvbåge vid målet. Kolla reprisen din lipsill!

  Serieledning och 17 000 på läktarna. Gött e det.

 12. Måste säga att Blåvitt har tur 2013. Det kan ge dem en placering bättre än 7:a. Dock saknar de spelet för att hålla hela säsongen. De saknar helt spel alltså kommerde att dippa då och då.

Kommenteringen är stängd.