Öis mot final och utan Prytz

Göteborg har aldrig någonsin haft två lag i en cupfinal i fotboll. På onsdag eftermiddag kan det vara högst verkligt, om IFK gör sitt jobb mot Öster och Öis skräller borta mot allsvenska Djurgården.

En måndag i slutet av april funderar jag kring detta ihop med tränaren Hans Prytz och sportchefen Kent Carlzon.

Öis, som vårskrällde mot AIK i cupens gruppspel och gjorde  resultat även mot Häcken och Syrianska, fick stora skälvan och inledde återkomsten i superettan svagt.

Resultatmässigt.

– Tittar du nu har Falkenberg, som vi föll mot i premiären, tolv poäng och leder serien, Assyriska är tvåa på tio. Det var kanske inte så dåligt att förlora mot dem ändå. Jag tror fler lag kommer ha problem mot både Falkenberg och Assyriska, säger sportchefen Kent Carlzon.

Efter gårdagens 4-2 mot Landskrona är Öis sexa i superettan och står inför en oviss semifinal i Svenska cupen. Frågan är förstås, hur påverkas Öis möjligheter av den senaste tidens händelser i Djurgården?

Hans Prytz är högst osäker där, ser inga tydliga fördelar, men heller inga nackdelar.

-Vi skall åka upp dit och ha riktigt skoj, är Prytz programförklaring.

Laget, med unga kaptenen Jakob Lindström i spetsen, har tagit både mentala och sportsliga kliv sista veckan.

Emil Karlsson har tydligt visat att han är en målskytt av klass även i superettan, tidigare lagkaptenen David Leinar har växt ytterligare som ledare utan bindel och sammantaget är den taktiska analysen följande: Utan stenhårt jobb är Öis ingenting.

Med stenhårt jobb ett lag för superettans toppskikt och final i Svenska cupen.

Onsdagstruppen, som formuleras redan i kväll, kommer ha ett snarlikt utseende med den senaste, även om själva laguttagningen kan påverkas av det täta matchandet.

Klart är att Jakob Lindström spelar – om han kan. Besked i kväll.

För Öis del handlar 2013 lika mycket om att stabilisera ekonomin och fundera ut ställningstagande gällande Gamla Ullevi och clean court; behålla dagens fördelaktiga hyresavtal (två kronor per åskådare) där Gotevent har försäljningsrätten eller räkna på möjliga extraeffekter rörande arenareklam som måste täcka en ökad total hyreskostnad på ungefär två miljoner?

Det är det stora perspektivet. I det lite mindre räknas det på antalet strumpor per säsong, samordningseffekter genom att klippa gräset på Gaisgården och en eller två betalda måltider på bortaresorna.

Det handlar också om spelare som ”har bestämt sig”, sköter sin egen kost både före och efter matcher och kombinerar studier och heltidsjobb med elitfotbollsspelande.

Öis 2013 är inget dukat bord, menyn snarare under utveckling. Det talas om behovet och betydelsen av ekonomisk medvetenhet, drömmen om ett publiksnitt på 3 000 och behovet av bra derbysiffror.

Att Öis och Gais nu äger var sitt derby, med både intäkter och kostnader, är framförallt en fråga om likviditet, mindre effekten av ett marknadsmässigt lyckat drag.

Jag förblir oemotsagt när jag driver tesen om att ”två klubbar med ett gemensamt publikmål gånger två” förmodligen biter bättre än ansvar för var sin match.

***

Jag såg Djurgårdens förlustmatch mot Syrianska på tv i lördags och kan omedelbart slå fast att Djurgården var det bättre laget, var värda minst en poäng, kanske alla tre och att Öis på inga vägar får tro att allsvenska jumbon blir en lätt resa.

Då stannar cupäventyret vid en semifinalplats.

SVT Play sänder på onsdag.  Avspark 13.30.

***

Hans Prytz är alltså avstängd mot Gais i derbyt på måndag. Precis som han för för Öis i fjol i söderettan och med Jitex i damallsvenskan 2010. Laget kommer coachas av Jonas Karlén och Marcus Lantz, men tas ut och taktiskt formeras av Prytz.

Man kan tycka att Prytz bör tygla sitt humör en smula, men i det här specifika fallet, när Johan Lundgren felaktigt blir avblåst för offside, är det lätt att förstå Prytz frustration.

Tips ändå: Räkna till fem nästa gång. Det kan räcka.

***

Hans Prytz kommer, om någon undrar, coacha laget i cupmatchen.

2 kommentarer om “Öis mot final och utan Prytz

  1. Bra skrivit! Se där, var väl inte så svårt att ägna även ÖIS lite utrymme.

Kommenteringen är stängd.