IFK:s ”glömda” avtal med United

I slutet av 90-talet, jag har för mig att det var 1997, skrev IFK Göteborg och Manchester United under ett samarbetsavtal, som bland annat innehöll en möjlighet för IFK Göteborg att låna en viss kategori utvecklingsspelare från Manchester United.

För IFK Göteborg undertecknades avtalet av dåvarande ordföranden Gunnar Larsson, från Manchester United av Sir Alex Ferguson och klubbens dåvarande president.

IFK utnyttjade möjligheten endast vid ett tillfälle när tränaren Reine Almqvist på plats i Manchester valde ut och tog med sig norrmanen Erik Nevland till Göteborg.

Alla ni som kan er IFK-historia vet att Nevland inte gjorde något större väsen av sig i den blåvita tröjan.

Nu berättar IFK Göteborgs tidigare guldtränare Roger Gustafsson att samarbetsavtalet fortfarande gäller.

– Fast det tror jag ingen i United har koll på, säger han med ett skratt.

– Det skrevs in att avtalet gäller fram tills det att någon part väljer att bryta det, och det har inte skett, säger Roger Gustafsson.

Mitt förslag är därför följande: Låna in Robin van Persie som backup till Tobias Hysén, nu när United ändå redan säkrat ligatiteln och tränaren skall sluta.

***

Roger Gustafsson berättar dessutom om hur Manchester United vid sitt besök och Champions Leaguemöte på Ullevi 1994 behövde en vinst för avancemang till kvartsfinal och hur IFK med ”aggressiv press och hög backlinje” vann med 3-1 och dödade engelsmännens förhoppningar.

Några år senare invigde Sir Alex Ferguson IFK Göteborgs fotbollsakademi ÄnglagårdKviberg med ett stenhårt skott i krysset.

– Han hade ett riktigt bra tillslag, minns Roger Gustafsson.

8 kommentarer om “IFK:s ”glömda” avtal med United

 1. Det är sant att det är längesen som blåvitt hade några storstjärnor för Europa. Dock är Bjärsmyr och Tobias Hysén helt klart väldigt bra för allsvenskan. Det är fjolårets nyförvärv helt misslyckade. Har någon av dom tillfört laget något?

  1. hasse: Du är hård nu. John Alvbåge har gjort det riktigt bra i år, Kjetil Waehler är ungefär dubbelt så stark som i fjol och Nordin Gerzic har glimtat till.

 2. CL-åren! Bortglömda och förnekade av media, aldrig glömda av oss som var med om dem.

 3. Öisare:Jag vill gärna att du nämner några fler då 4 personer de senaste 10 åren är ett ruskigt klent facit. Säkerligen måste det finnas fler? Och nej, Ken Fagerberg räknas knappast… Det skulle motsvara att Blåvitt räknar med Mouradona och Vazques.

 4. Dave: Tror inte det var så CEGE menade. Men jag kan hjälpa dig, åtminstone med Öisarna, de blåvita har varit för beige för att läggas på minnet.
  Afonso.
  Ailton.
  Elmander.
  Toivonen.
  Vill du ha fler?

 5. Cege: gör en lista med spelare som gått via öis till Europa de senaste åren. Gör sedan en likadan lista med spelare från Blåvitt som gjort samma resa.

  Sen läser du ditt inlägg igen. Och kniper.

 6. Sir Alex är en av de största i fotbollshistorien men någon ofelbar ledare var han aldrig. Däremot hade han förmågan att rätta till sina fel.
  Kan någon förklara för mig på vilket sätt skulle en spelare från Man U ”utvecklas” hos IFK? Såvida Man U inte tänker satsa på brottning men då är väl ÖIS en bättre samarbetspartner!
  Ha en trevlig helg!

 7. IFK Göteborg – Sveriges stolthet.
  Minns även att Rosenborg (innan sin framgångsrika period i Europa) gjorde flera studiebesök hos Blåvitt för att lära av framgångsreceptet.

Kommenteringen är stängd.