Hur straffar IFK ”vettvillingarna”?

Läser om läktarskandalen på Friends från i måndags och blir på samma gång bedrövad, bestört och förbannad. Hur i hela fridens namn tänkte ni, ni så kallade IFK-supportrar? Jag kan inte straffskalan för den här typen av förseelser, men förutsätter krafttag från IFK Göteborg. Fördömde på en helt annan nivå de ”flanar” i Black Army som sålde specialframtagna ”Hata Göteborg”-tjöjor till minne av bortgångne AIK-målvakten Ivan Turina i måndags (en försäljning som avbröts redan efter en timme), hur skall man då kommentera det faktum att vuxna människor drar loss och hivar iväg stolar från våning tre och sånär tar livet av en åttaårig pojke?

Jag får inte ihop det.

Blåvitts säkerhetschef Tommie Elgestål kallar personerna för ”vettvillingar” i dagens GT, vilket ger en fingervisning av hur allvarligt IFK ser på förseelsen och vilka straff som är att vänta.

Det här kommer alltså fram dagen innan IFK Göteborg uppmanar ”Alla barn till Gamla Ullevi” för Familjeevenemang och match mot Halmstads BK. Över 10 000 biljetter är sålda och jag vet att IFK med röda kinder minns det naiva beslutet att lägga hoppborgspremiären (2007) mot just AIK.

Det kunde också slutat i katastrof och gav åtminstone flera unga fotbollsåskådare bestående minnesmen och rädsla att återvända.

Som förälder tänker jag så här. Hellre se Halmstad än AIK, men om hemmasupportrarna, i det här fallet IFK:s egna, är de grövsta syndarna – skall vi sluta ta med oss barnen på fotboll då? Sluta gå själva?

Jag kanske överreagerar här, men frågan är i allra högsta grad berättigad där svaret blir den aktion som nu vidtar för att få fast de skyldiga från matchen i måndags.

31 kommentarer om “Hur straffar IFK ”vettvillingarna”?

 1. EXAKT samma sak hände när gais mötte Östersund, fast det var gaisklacken som kastade stolar mot sin egen familjekärare. Var är rubrikerna om vad som ”kunde hänt” då?

  I övrigt är det naturligtvis för jävla dåligt agerande.

 2. Peter,
  Normala människor går på fotboll, de drar sig inte för det. Möjligtvis drar du dig för det. De flesta tänker inte efter innan de tar med sig sina barn. Du gör kanske det. Det är inte farligt att gå på fotboll. Däremot är det en fara för göteborgsfotbollen att gp sprider den bilden.

 3. Jag går inte på IFK,s hemmamatcher längre för många fulla hetsiga ”änglar” som brölar och bråkar mycket stök och smällare kring matchen inte kul alls Håkan Mild måste våga agera mot skiten.
  Barn skulle jag aldrig ta men inte ens mot Halmstad.

 4. Dave, det är verkligen inte utan verklighetsanknytning. Många tänker efter både en och två gånger innan de tar med barn på fotboll då storklubbar spelar. Jag skulle i dagsläget aldrig ta med min dotter på en match mot AIK. Har du själv barn?

 5. Jaha, media drar sällan alla över en kam. Väldigt ofta betonas att 99 procent av alla suportrar är vettiga och enbart en liten klick förstör. Problemet med din argumentation är att du lyfter upp klubbarnas säkerhetstänk som problemet utan att med ett ord nämna det verkliga problemet, att personer beter sig på ett fullständigt oacceptabelt sätt. Om alla vettiga suportrar stod upp mot idioterna och inte legitimerade deras handlande genom tystnad så hade problemet snart varit borta. Bara att antyda att stolarna inte var så hårda, som om det överhuvudtaget är relevant, visar på sällsynt god förmåga att att helt koppla bort viktiga funktioner i hjärnan.

 6. … För övrigt helt horribelt att en gp-reporter försöker påtala att man inte ”vågar” ta med barnen på fotboll. Skamligt och helt utan verklighetsförankring.

  GP – centralt kontor men långt från verkligheten.

 7. Exakt samma sak hände på matchen gais-Östersund när gaisklacken hivade stol ner mot den egna familjeläktaren. Blir det en separat artikel, Balkander?

 8. Mikael M> Så för att man ifrågasätter säkerhetstänket hos fotbollsklubbar samt att media drar alla över en kam så ursäktar man och förklarar bort detta? Vilken argumentationsteknik du besitter!

 9. Danne, Fredrik, Jaha. Här har verkligen hela begåvningsreserven hittat hit på samma gång. Era argument imponerar! Det är såna som ni som gör att normalt folk drar sig för att gå på fotboll! Det är ingen mänsklig rättighet att få gå på fotboll. Det är en rättighet som kan förbrukas och varje person som med flit försöker skada någon annan eller som med flit gör något som riskerar att skada någon annan inne på en fotbollsarena bör stängas av för lång tid framöver, eventuellt på livstid.
  Jag ber om ursäkt om jag har använt ord som ni kanske tycker är lite svåra att förstå. Men det finns bra sidor på nätet där ni kan slå upp dem.

 10. Kamerabevakning på alla arenor, de som avslöjas skall dela på notan för polisinsats som straff.
  Hade det inte varit för dessa päronskallar så hade denna bevakning kostat väldigt lite.

 11. Bort med alla våldsbenägna människor från våra arenor! Blåvita fans ska inte vara som ”apbergets”Black army. Låt dom göra bort sig. Vi ska fokusera på fotboll.

 12. Vad menar du? IFK kan bara straffa på ett sätt och det är att stänga av dem, och sen möjligtvis kräva dem på skadestånd vilket är ett mer indirekt straff. Det är samhället som delar ut straff eftersom vi lever i en rättsstat. På något sätt går det aldrig att vinna mot er journalister. Om supportrar själva sätter stopp för idiotbeteenden går ni igång om fascistoida tendenser, om man låter saker hanteras av polis är det också fel.

 13. Balkander: Absolut skall vi gå OCH ta med oss barnen – vad är problemet? Var inte så mycker anti … det är trots allt ett begränsat antal individer som förstör.

  Fredrik: Dock är det inte pinsamt att ta krafttag mot IDIOTerna! Blev du trampad på tårna?

  Kan inte alla dessa ärthjärnor göra något annat än att gå på Blåvitt – VI behöver inte er – ”period”.

 14. @Jaha Ditt sätt att förklara bort och ursäkta fullständigt oacceptabelt beteende är själva orsaken till att problemet är svårt att komma tillrätta med. I dina ögon är det arrangörernas fel som inte placerar klacken på minst stenkasts avstånd från andra åskådare. Om det hade handlat om omyndiga 10-åringar hade ansvaret möjligen kunnat ligga hos arrangörerna.

 15. Jag fattar inte vad redaktören är ute efter! Är det publiken som spelar fotbollen?
  Lämna laget och klubben utanför det brottsliga som allmänheten utför ren djävla journalist noja!

 16. Föreslår massiv kamraövervakning på alla allsvenska matcher. Då kan vi på film se, vilka som förstör för alla andra som vill titta på fotboll. Vi kan inte längre hålla på den personiga intigiteten när det bara blir värre. Brottslingar och Huliganer skall bort från fotboll och annan sport, om det så kräver kameror överallt.
  Fy fan vad jag tycker synd om er som förstör…

 17. Som många skriver här och älskar blåvitt! Vi behöver inte dessa svin i vår supporterskara om man älskar blåvitt! Kan man bara älska fotboll!

 18. Alltså, det här är sjukt jävla okomplicerat. Att hävda att man ska behöva ta hänsyn till vart olika ”klackar” sitter för att kunna gå på fotboll säkert är ju helt jävla absurt.

  Vuxna människor som inte kan uppföra sig skall lagföras omgående (skadestånd för skadegörelse är ju en bra början) och sedan bannlysas från fotbollsmatcher under en kännbar tid.

  Sedan vore det ju upplyftande om NÅGON klubb gick ut och gjorde något mer än en lätt smisk på handen och ett ”Fy!” när deras supportar inte sköter sig. Istället för diverse förvirrade uttalanden om ”Dialog”, ”Olyckligt” och ”Vi jobbar för att det här inte skall hända”.

 19. Så en person av 1300 kastar en-två stolar (nu talar vi inte om riktiga stolar utan sitsar i rätt mjuk plast) ner en läktare och helt plötsligt ska vi gå ut och tala om supportrarna på detta sättet. Man blir så trött…

  Förbannat dumt av AIK att sätta en bortaklack på 3e etage med människor under, lika dumt som att IFK satte AIKs klack på nedre etage matchen 2009 så att dom kunde springa in på planen. Varför säger allsvenska klubbar att de har säkerhetstänk när man gör såna här missar?

 20. Är det inte dags att återgå till dom gamla benämningarna på publiken? Vi kallar dom som stödjer lagen och fotbollen för Supportrar och dom som slår sönder och beter sig illa för Huliganer.

 21. Det är egentligen inte klubben som ska straffa dem. Jag trodde vi levde i ett land med poliser och rättsväsende och en lagbok. Det är dess uppgift. Vi ska inte ta lagen i egna händer. Tycker det är på tiden att rättsväsendet tar sitt ansvar. Antingen blir de fällda i domstol eller så är lagboken felskriven. Det är där jobbet egentligen ska göras!

 22. Fredrik: Nej, jag försöker inte värva röster. Vad skulle jag göra med dem?

 23. Herregud, ”-med sunt förnuft sätter man sig inte med barn direkt under bortaklacken”.. Huvet på spiken, du måste alltså värdera var på arenan vettvillingarna håller hus, annars får du skylla dig själv. Offret som ansvarig, bra idé för att locka folk till matcherna…

 24. Balkander: Du försöker värva röster, men du förlorar bara på att jaga blåvita supporter.. Sen att du tycker att ifk ska ta krafttag mot sina supportrar o splittra dem är för mig pinsamt.. Tror att de skyldiga har fått sig en läxa…

  För mig så finns det ingen som är så snabb över tangeterna som dig när det händer något på den blåvita läktaren.

  Dessutom så kanske du ska ta reda på mera fakta innan du skriver..

 25. Danne

  Nej, men majoriteten som var där och kan intyga det som hände, står inte bakom detta. Det är väl inte svårare än så? Det spelar ingen roll om journalisten i sig inte var där, det spelar heller ingen roll hur pass duktiga dom är på att sjunga. Detta tolereras som sagt inte utav majoriteten. Heller inte av klubben, och framförallt inte utav marginalsupportern. Är det så vi vinner publiken?

 26. Danne, om du nu var det så kanske du kan förklara det som du tycks försvara. Vi andra som gillar fotboll fattar nämligen inte varför man beter sig som idioter.

 27. Spelar ingen roll vilkas fans som gjorde det. Gärningen i sig är huvudlös och bör bestraffas hårt. Dessa vettvillingar har inget med riktig fotboll o göra så stäng av dem för gott.

 28. Danne
  Finns inget som rättfärdigar att hiva ner stolar på det sättet, utom möjlihgtvis nödvärn, vilket det knappast handlade om här. Bara för att man befinner sig i en grupp på en fotbollsarena och någon ”hetsar” mot en försvinner inte din skyldighet att använda hjärnan.

 29. Nej, du ska inte sluta gå på fotboll. Inte sluta ta med barnen. Du skriver ”ska vi sluta” – nu får det vara nog med ”stanna hemma i soffan-propaganda” från GP. Det är inte farligt att gå på fotboll, punkt slut. Varför skulle IFK:s supportrar kasta stolar på sina egna? Det har inte hänt en enda gång på de 20 åren jag gått på fotboll i Göteborg. Så lägg ner.
  Sen är det förstås skit det som hände i Solna. Med sunt förnuft sätter man sig inte med barn direkt under bortaklacken, men det försvarar inget. Idiotbeteende.

 30. Snacka goja. Du har inte en aning om vad som hände i måndags, var du på plats? Var du bland blåvitt? Om inte bör du icke skriva en artikel om det. Men det är klart, du hämtar väl all info från skitjournalistik som alla andra.

Kommenteringen är stängd.