Jag försöker förstå Gais

Jag har nu läst nye ordföranden Tomas Anderssons stenhårda kritik mot Gais tidigare styrelse och dess ”uppblåsta kostnadsballong” på föreningens hemsida, gått igenom vår egen direktrapport från senaste årsmötet och ringt ett par samtal för att försöka förstå.

Helt klart är att Gais inför kvällens hemmamatch mot Hammarby IFGamla Ullevi klockan 19.00 avsevärt större utmaningar än de rent sportsliga.

Kortfattat handlar det om ett tidigare okänt budgethål om cirka två miljoner.

Senast 31 augusti måste klubbens negativa ekonomiska kapital på 11,6 miljoner vara återställt, annars ryker elitlicensen för 2014, vilket innebär att Gais flyttas ned en division och som en effekt av det blir av med cirka fem miljoner i Sef-bidrag/sändningsrättigheter.

Den projekterade galan med bland annat Håkan Hellström påverkar inte detta.

Planen, som redovisades öppet på årsmötet i Folkets husJärntorget i slutet av mars innehåller två miljoner från Malmö FF för ”know how” gällande arrangerande av cykellopp, 8,6 miljoner i villkorat kapitaltillskott (uppskjutna fordringar från privatpersoner/företag) och cirka en miljon från nya sponsorer. Det behovet uppges nu vara uppe i tre.

Malmö FF har under de senaste två veckorna betalt ut den överenskomna delen av avtalet för Malmögirot till ett Gaiskonto. Om det rör sig om två miljoner är oklart. Avtalet innehåller etapper och är kopplat till utfall.

Situationen för de inblandade är ytterst olustig. Helt klart har Tomas Andersson tagit uppdraget på delvis falska premisser. Hur förklarar tidigare ordföranden Christer Wallin detta och vilket ansvar kan i efterhand riktas mot den förra styrelsen? Särskilt mot bakgrund av att den nya styrelsen i en jämförelse blott har två nya ledamöter.

Exakt vad den tillsatta krisgruppen kommer fram till återstår att se, de anställda i Gais tvingas tyvärr förbereda sig på uppsägningar framöver. Har föreningen exempelvis råd med både klubbchef och sportchef i nästa kostym?

I grund och botten handlar det om sportsliga resultat. Det är enda sättet att på sikt få ordning på ekonomi och verksamhet och locka publik till matcherna.

Mitt i allt elände uppskattar åtminstone jag Tomas Andersson tydliga skrivelse i dag. Det är ord och inga visor – precis vad Gais behöver.

Vilka andra än rena gaisare väljer exempelvis en stödgala för Gais framför en vanlig konsert om man är nyfiken på Håkan Hellström? Där ser i alla fall jag en utmaning.

7 kommentarer om “Jag försöker förstå Gais

 1. Svar till Sven R:

  Angående Wandersons ”fina” gest hjälper inte GAIS ett dugg. Eftersom den sign-on bonusen aldrig var aktuell. Det var endast Mats Person som gjorde en muntlig överenskommelse med Wanderson. Det fanns alltså inget papper på att GAIS skulle betala ut pengar. Mats Person blåste Wanderson, thats it. Allt för att lugna alla blåsta GAISARE som inte fattar hur illa det egentligen är.

 2. Jag läste nog lite dåligt tidigare idag. Om beloppet inte fanns med som fordran i balansräkningen, har ju inte läget förbättrats jämfört med igår.

 3. Då har man ju betydligt bättre läge än igår! Man kan nästen tänka sig att Tomas Andersson har en bra PR-avdelning, som vet i vilken ordning man presenterar nyheter, på sitt företag…

  Hoppas dock inte detta stoppar medlemmarna att ställa de skarpa frågorna om kapitaltillskottet 28 maj.

 4. Skönt besked för GAIS angående Wandersons krav idag! Är det möjligtvis någon som vet hur detta krav hanterades i GAIS balansräkning?

  1. Jag tror inte att det fanns med som en fordran eftersom Gais bestred sign-on-avtalets giltighet.

 5. Man kan ju undra hur GAIS kunnat sätta sig i den här situationen. Man hade ju trott att de lärt sig av den situation de tidigare själva varit i och hur det gick för ÖIS.

  Tydligt är ju den tidigare styrelsen (som ju i stort sett blev omvalda vid senaste årsmötet, om jag förstått det rätt) om inte ljugit, så åtminstone vilselett föreningens medlemmar.

  Naturligtvis är det olyckligt att det akuta intäktsbehovet har höjts från en till tre miljoner, men det kanske man ändå kan klara. Värre är som jag ser det läget med det villkorade kapitaltillskottet, för inte ens om man lyckas skrapa ihop de tre miljonerna kan man väl vara säker på att SvFF godkänner elitlicensen med den konstruktion man valt?

  Visserligen lutar man sig på en ”Lex HIF”, där Helsingborgs IF blev godkända på en liknande konstruktion. Den stora skillnaden är dock att det då var Helsingborgs kommun som stod för det villkorade kapitaltillskottet och inte, som i GAIS fall, företag och privatpersoner. Risken att de sistnämnda behöver få ut sina pengar snabbare än man idag tror, måste ju ändå vara större än att en kommun av Helsingborgs storlek hade behövt det?

  Även om GAIS nu lyckas få sin elitlicens godkänd, så har man ju sedan fortfarande skulder på 8,6 miljoner som kan liknas vid en kontokortsskuld då man inte tillgångar som täcker dem. Har man fått förhandsbesked från SvFF att ”Lex HIF” är applicerbar på GAIS? Dessa pengar måste ju någon gång betalas tillbaka och redan nu borde man väl ha en plan för detta, eller? Oavsett om en sådan plan finns eller inte, så undrar åtminstone jag vad dessa skulder kostar i räntor?

  Detta är frågor som jag skulle ställt på årsmötet om jag varit medlem i GAIS. Vad jag förstått på rapporter från detta möte, så ställdes inga sådana frågor utan man grymtade lite, knöt nävarna i fickorna och fortsatte än en gång hoppas på att styrelsen nu inte undanhöll någonting av vikt. Nu verkar det ändå vara så att till och med den nytillträdde ordföranden är förd bakom ljuset!

  Som lösning pekar man på Göteborgsgirot och på sikt tror jag faktiskt att det kan bli en god inkomstkälla för GAIS. Man skall dock vara vara medveten att detta knappast är något som man med säkerhet kan räkna med och även om det blir så, kommer det att dröja. Hur länge dröjde det till exempel innan Gothia Cup och Göteborgsvarvet gav de intäkter de ger idag? Hur många fotbollscuper och långlopp har under denna tid också varit tvungna läggas ner och inte gett några större intäkter till arrangörerna? Nu säger man från GAIS sida att girot gick jämnt upp i år. Jag tillåter mig tvivla och vill hävda att det antagligen beror lite på hur man räknar.

  Som ÖIS:are med starka sympatier för GAIS och som tror på en framtid för de tre klassiska allianslagen, är jag djupt oroad för GAIS framtid. Tyvärr verkar det inte som om GAIS medlemmar är lika oroade, för då hade det märkts. Jag hoppas att jag har fel och att medlemsmötet 28 maj verkligen ställer GAIS styrelse mot väggen.

  Lycka till alla GAIS:are! Jag hoppas vi får några år ytterligare tillsammans i Superettan med spännande derbyn, för det är väl ändå vad både ÖIS och GAIS har att se fram mot?

Kommenteringen är stängd.