Låt oss bli lite cupgalna

20130524-175543.jpg

Vid seger på söndag får spelarna i IFK nöja sig med äran. Inget bonusavtal föreligger. Däremot förhandlas det just nu om ett nytt gällande placeringsbonus rörande allsvenskan. Det har hamnat ”mellan stolarna” på grund av klubbdirektörsbyte.

***

Hjalmar Jonsson var med och vann cupen 2008, men hade svårt att pressa fram något enskilt minne från finalen mot Kalmar.

– Vi vann på straffar och jag tror att jag slog en.

***

Det finns inga jättepengar att hämta för Blåvitt vid ett eventuellt kvalspel till Europa League. Däremot renderar ett gruppspel i Europa League mellan 20 och 25 miljoner. Lottning 24 juni, första kvalmatch 17 eller 18 juli.

***

IFK Göteborg arbetar enligt vad GP erfar enligt tesen ”långt kontrakt till Mattias Bjärsmyr”. Det nuvarande löper ut efter säsongen och förhandlingar om ett nytt föreligger. Enligt Bjärsmyr själv ligger bollen hos IFK. IFK och klubbdirektören Martin Kurzwelly tror att avtalet är i hamn första halvan av juni.

– Jag har hela tiden sagt att jag vill utomlands, vad som sker får vi se snart, säger ”Bjärsa”, som inte vill kommentera om det finns några andra klubbar inblandade.

***

Meniskopererade Ludwig Augustinsson gjorde sitt tredje pass – på fotbollsplanen. Enligt honom själv går läkningsprocessen mycket bra och läkaren Leif Swärd hade vid en undersökning nyligen kommenterat röntgenbilderna med ett ord, ”fantastiskt”. Det kan innebära att slutdatumet 27 augusti korrigeras något.

– Jag tror att det kommer gå lite fortare, men jag vill inte stressa, säger ”Ludde” själv.

***

Samba-Sam Larsson upplevde något nytt på dagens träning. En skolklass skanderade hans förnamn när han, som siste IFK-are, beträdde träningsplanen på Kamratgården.

– En speciell känsla, konstaterade IFK:s nye ”poängkung” inför vad han själv kallar för ”karriärens viktigaste match hittills”.

***

Comebackande Pontus Farnerud var nöjd med sin insats (90 minuter) mot Gefle och resonerade kring en eventuell roll som högermittfältare mot Djurgården.

– Jag tänker inte att jag skall spela på kanten. Nu har jag inte diskuterat det med Micke, men de alternativ vi har på kanten är bättre än det jag har att komma med. Vill man få ut det bästa av mig skall jag spela centralt.

***

Tränaren Alf Westerberg har aldrig deltagit i någon cupfinal och nämnar Malmös kvalmatch till Champions League mot schweisiska Thun, då Alf var assisterande tränare till Tom Prahl, som det som liknar mest.

– Förr eller senare tar sig något svenskt lag till Champions League igen, misstänkte Alf.

***

20130524-175330.jpg

Kamratgården intogs, förutom ett norskt tv-team, ett Cmore-gäng, GT, Aftonbladet och GP, av autograftörstande skolbarn som skapade klungbildning framför varje IFK-spelare.

Fram till Hannes Stiller styrde upp det hela.

– Ställ er på ett led så här, visade Stiller, som konstaterade – när han själv avvek – att det vackra ledet på nytt utvecklats till en klunga.

***

Vid seger på söndag är förbedelser gjorda för ett eventuellt firande. Exakt vad förblir en hemlighet fram till söndag kväll. Någon Götaplats är i alla fall inte bokad, kan GP avslöja.

***

Laget på söndag? Av allt att döma återkommer Philip Haglund centralt och Robin Söder (avstod dagens träning på grund av fotkänning) är tillgänglig på topp. Dessutom har Mikael Stahre Daniel Sobralense (nötte avslut i en halvtimme) att tillgå. Spekulationen om att Adam Johansson, vars nickmisstag mot Gefle kostade IFK segern, skulle innebära Emil Salomonsson som högerback tror jag vi kan släppa, liksom att Nordin Gerzic startar till höger.

Så här tänker jag: John Alvbåge – Adam Johansson, Kjetil Waehler, Mattias Bjärsmyr, Mikael Dyrestam – Emil Salomonsson, Philip Haglund, Jakob Johansson, Sam Larsson – Robin Söder, Tobias Hysén.

Hur ser ditt lag och tänk ut?

***

I nästa vecka träffas Got Events styrelse för att diskutera frågan om Clean Court för bland annat IFK Göteborg på Gamla Ullevi. I stället för två kronor per åskådare och en mindre fastare del vill IFK åt rättigheterna att sälja reklam och kost i restaurangen själva. Signalerna pekar på en snar överenskommelse om detta. Frågan är aktuell även för Öis och Gais.

***

Inte sedan Malmö FF 1979 mötte Nottingham Forest i Europacupfinal har Sverige varit representerat i den finste av klubbmatcher. På lördag kväll cupladdar IFK-spelarna med Bayern MünchenBorussia Dortmund på tv.

– Det blir väl på hotellet, men jag vet inte var vi skall bo, säger Sam Larsson.

***

Mattias Bjärmyr är titeltät: Svensk mästare, svensk cupmästare, svensk supercupmästare, grekisk ligamästare, grekisk cupmästare, norsk ligamästare.

– Att jämföra cupguldet i Grekland är svårt. Det är så mycket större. En final med 70 000 på läktarna. Det är jag stolt över.

***

Sam Larsson är troligen den spelare som på sikt har högst försäljningsvärde, med betoning på ”på sikt”. Sex poäng (två mål och fyra assist) inger respekt, men …

– Jag har inte hört någonting. Det krävs väl mer än några bra matcher och lite poäng för att man skall gå utomlands. Det gäller att fortsätta spela på och minska misstagen och helt enkelt höja mig. Jag vet att jag kan bättre.

***

Rubriken anspelar på Stanley Cup-slutspelets ”Let’s get cup crazy”.

***

Som jag förstått arbetar IFK Göteborgs fotbollskommitté nu med att behålla Kjetil Waehler, vars kontrakt löper ut efter säsongen. Hans fina vår i Blåvitts backlinje är förklaringen.

***

Är det sant att John Alvbåge har allsvenskans bästa räddningsprocent och flest antal nollor? Svar ja. 88 och 6.

4 kommentarer om “Låt oss bli lite cupgalna

  1. Mycket intressant info. Viktigt att IFK får clean court för att hänga med MFF, KFF och de andra arena-ägarna. Grymt inlägg. Mot cup-guld!

  2. Ser hellre att Djurgården vinner imorgon, och GAIS på söndag.

    ÖIS, skärpning.

  3. Helt rätt, låt oss bli cupgalna! 5 000 (!) göteborgare reser til Stockholm och gör staden blå och vit.

    Äääääääänglarna!

Kommenteringen är stängd.