Cupguld – och skandalscener

20130527-005716.jpg

Vi kan tala om IFK:s dubbla träffar i virket under spelet, Djurgårdens dito under straffsparksläggningen eller Mikael Stahres lyckade dubbelbyte när Daniel Sobralense och Pontus Farnerud ersatte tröttkörda Emil Salomonsson och Sam Larsson i andra halvlek.

Vi kan också lyfta fram att IFK Göteborg nu vunnit sin första titel sedan 2008 och för första gången på ett tag är klart för Europaspel (inleds i juli).

Eller det faktum att supportarna, den kanske nästa största bortaklacken någonsin (slås endast av 7 500 mot Hamburg i Uefacupfinalen 1982), bjöd på en fantastisk inramning.

Det var min tanke.

Fram till avgörandet.

Det som sedan händer, dels på grund av minimal visitation på Friends Arena, men framför allt för att berusningen inte var det enda handikapp några av de tillresta bar på, är en skandal.

En stor fet fotbollsskandal.

Jag sitter i taxi på väg till Arlanda och har fortfarande inte hämtat mig efter bilderna när en bengal från de framstörtande IFK-anhängarna skjuts rakt in i Djurgårdsklacken.

Det är så beklämmande trist och ledsamt, livsfarligt och bötesgrundande, att jag hoppas att IFK – även i det här fallet – får tag på de skyldiga och stänger av dem på längsta möjliga tid (tre år).

Om inte de poliser och vakter uppradade mellan djurgårdare och instormande IFK-hord lyckats hindra djurgårdarna från att ta sig in på gräset hade fullständigt kaos uppstått.

Och min tanke är: Varför stannade ni inte och firade med era spelare, de nyvunna cuphjältarna?

Jag såg en bedrövad Tobias Hysén vandra ut från Friends, jag lyssnade till John Alvbåge som uppmanade de egna att lämna den våta gräsmattan. Och jag pratade med klubbdirektören Martin Kurzwelly, som på stående fot, lovade att agera.

Bra!

Kan någon dessutom förklara för mig varför man bränner av bengaler just efter 1-0-målet, när IFK tryckte på och hade flytet. Det var ungefär där och då, när Djurgården var på väg in i omklädningsrummet, som matchen vände till Djurgårdens fördel.

Som ni märker är jag upprörd.

Det svärtar inte bara IFK Göteborg, utan hela den svenska fotbollen. Det är 2013 fortfarande möjligt och aktuellt att skriva om supportrar som stormar våra arenor och förstår för sina egna lag – och för sig själva.

Jag förstår glädjen, jag förstår den kollektiva hetsen, jag förstår berusningen, men jag kan inte inse vitsen med att skada andra i den egna glädjens stund.

***

Pontus Farnerud, Mikael Dyrestam och Philip Haglund satte IFK:s straffar. Bra gjort!

***

Europa League lottas 24 juni. Spännande!

***

Spelarna åker tåg hem med supportarna. Firar och hyllas på Kamratgården i morgon.

***

IFK:s första 15 minuter var riktigt bra. Vilket djupledsspel vid 1-0-målet! Haglund skarvnick, Hyséns skarvnick, Söders djupledslöpning och skott – och Hyséns järnvilja att sätta dit den!

***

Jag hade gärna ägnat hela detta inlägg åt glädjen i en blåvit framgång. Vill ha sagt det en gång till. Det var omöjligt.

***

John Alvbåges ”Sisten som går av plan är en … gaisare” fick i alla fall effekt.

***

Vad jag inhämtat har polisen identifierat den person som kastar in bengalen i Djurgårdsklacken.

***

IFK Göteborg anländer ihop med ett tusental supportrar till Göteborgs Centralstation vid tvårycket. Ett kanske inte helt genomtänkt initativ. Jag vet att det finns olika uppfattningar i frågan även inom föreningen.

***

Skugga faller inte bara över individ och grupp. Arrangören, Svenska Fotbollförbundet, måste noggrannt gå igenom sina rutiner och leta brister. Visitation. Och hur man hanterar instormande fans. Det var inte första gången det hände. Inte sista heller. Vad sägs om ”stoppa dem vid halva plan”?

43 kommentarer om “Cupguld – och skandalscener

 1. En skandal som glömts bort är hur otroligt dålig spelplan Sveriges nationalarena erbjöd filallagen i Svenska Cupen.
  Gräsmattan var jau som en sämre åker eller med lite god vilja som en plan för korpfotboll.

  1. SGB: Vi skrev allt lite om gyttjan, men du har rätt. Särskilt som det finns både tak och väderleksrapporter.

 2. ”IFK Göteborg anländer ihop med ett tusental supportrar till Göteborgs Centralstation vid tvårycket. Ett kanske inte helt genomtänkt initativ. Jag vet att det finns olika uppfattningar i frågan även inom föreningen.”

  Vad var det som var negativt med det om jag får fråga?

 3. Är det någon som vet hur det gick på matchen?

  Pinsam ensidig bevakning av samtliga sensationskåta media. GP inkluderat…

 4. Varför folk inte stannade kvar och fortsatte fira med spelarna? ja du kan väl kolla på filmerna bara så ser du hur djurgårdare tar sig fram och börjar slåss med IFK anhängare, det är då som hela klungan byter fokus mot djurgårdsklacken. Kolla först, reflektera, sedan säg din åsikt. nu blir det bara pajas över hela dig.

 5. 1970 så skulle ifk ha tagit tag i problemet ”storma plan”….nu är det för sent!
  COYG!

 6. Lasse: Tyvärr för din del så var matchen slut när det tråkiga började. Tror inte din tes håller då ..

  Strömberg: Varför blandar du in Mild i detta. Var det spelarna i Blåvitt som skapade oroligheterna?

  Du borde isf hellre peka på Ordf. o/e Kurzwelly ..

 7. För att inte dra alla över en kam, kan vi inte enas om att kalla saker för dess rätta namn? Dom som stöttar sitt lag från läktaren utan att slåss och kasta saker kallar vi för supportrar. Dom som slåss, kastar saker eller springer in på planen kallar vi för huliganer. Så kan vi skilja på kreti och pleti i rapporteringen.

 8. VArför fokusera på EN jävla bengalkastare???? När resten av kvällen var helt underbar!!!!

  Balkander är Gaisare, måste vara så, för jag har inte stött på ngn som spyr så mkt galla över blåvitt! Sista gången jag köper GP, skittidning!

  Så underbar seger.. Cupen mästare 2013! Skål..

 9. Balkander, du får gärna fråga Alvbåge vad han menar med att man inte skall provocera andra men att själv stå och gapa om Gaisare och provocera dem som inte har något med detta att göra är tydligen ok..

 10. ”Eller det faktum att supportarna, den kanske nästa största bortaklacken någonsin (slås endast av 7 500 mot Hamburg i Uefacupfinalen 1982), bjöd på en fantastisk inramning.” !?!?!?!

  Vi (DIF) var 5.000 enbart på ståplats på Parken i Köpenhamn 2002. Det är en bit från Stockholm också…

  IFK lyckades skrapa ihop ca 4.000 totalt, sittplats som ståplats och endast en liten bilresa hemifrån Göteborg.

 11. Kul att Blåvitt får åka ut i Europa till sommaren!Wigan Athletic vore väl en trevlig bortaresa för det blåvita följet?

  Angående bengalisk eld, så är det naturligtvis helt förkastligt och fegt att dra iväg en eld sådär rakt in i en folkmassa. Kan bli riktigt otäcka skador på den som träffas. Vill man skada får man banne mig göra det som en man, mot likasinnade, och inte riskera oskyldigas hälsa.

  I övrigt tycker jag att DIF:s ledning ska hålla truten. De kan tita på Blåvitt och Kurzwelly istället, så kanske de lär sig något om hur man ska agera mot dårar i de egna leden.

 12. 1) Låt oss få veta vilket straff stol- och bengalkastarna får.
  2) Ta en titt på om 3 års avstängning är ett tillräckligt hårt maxstraff.
  3) Förbjud flaggan och bandrerollen med texten ”sympati för dom avstängda” på våra läktare.

 13. ” Äh… vem bryr sig om cupen? ”

  Dom som inte brys sig om Bottenregionerna av Superettan.

  Dom som inte åkte ur cupen före finalen.

 14. Underbart med IFK seger men dessa nötter som förstör vill jag snarast ha bort från fotbollen och det gäller för båda lagen. De djurgårdare som kastade in stolar borde få både betala för stolarna samt montera dit de nya stolarna på friends arena. Att släppa in fansen vid seger på plan är väl okej om man bara låter dem komma typ till halva plan men nu blev det bara kaos. Den som kastade en bengal i djurgårds klacken borde alldrig mer få gå på fotboll enligt mig, jäkla nöt.

 15. Så himla trist att cuptriumfen hamnar i skymundan av dessa mindre intelligenta ärthjärnor.
  Att storma planen är mer vardagsmat än undantag när en titel bärgas i svensk fotboll, så egentligen inga konstigheter där.
  Däremot måste idioten som kastade upp bengalen på DIF-läktaren straffas. Straffas hårt!
  Och då är livstids avstängning ifrån fotbollsarenorna ett lågt straff.
  Jag är en Blåvittsupporter av stora mått och jag klarar mig ypperligt utan dessa lowlifeidioter i klacken!

 16. Jag skämdes. Jag är en Göteborgare som bott i Stockholm i mer än 20 år. Igår gick jag med min son till Nationalarenan för att se när IFK tog hem Cupsegern. En härlig inramning med en Göteborgsklack som sjöng bättre och högre än Djurgårdsklacken. Tyvärr så har man som alltid med sig några dussin rötägg som förstör och skämmer ut hela supporterskaran. Det är dags för både klubben och supporterorganisationerna att införa nolltolerans och plocka bort dessa sjuka individer. Gör IFK:s supportrar till ett föredöme. Rensa ut skiten och var så bra som ni kan va när sången, självironin och humorn överglänser alla andra klackar. Bråkstakarna är inte där för att ha kul och se på fotboll. De skall antingen låsas in eller tas om hand av psykvården. Fixa nu det här IFK och gör klubben till ett föredöme på alla fronter.

 17. Inga fler IFK-matcher för mig nu så länge packet finns kvar på arenorna, nu måste Håkan Mild & Co rensa upp bland sina så kallade fans detta dödar ju fotbollen på sikt hjärndöda blåvita dårar som bara vill slåss och skada andra människor FY FAN så lågt och så meningslöst VÄX UPP.

 18. Jag vill börja med att säga: Hoppas att dessa som kastar saker och förstör identifieras och blir straffade för det dom gjort. Jag såg även polisen gripa/omhänderta en del med rånarluvor etc. Vilket jag tycker är ännu bättre. De skall gripas på en gång för de har troligtvis något att dölja när de inte vågar visa ansiktet.

  Jag såg även framför göteborgsklacken att det stod ett 20-30 tal publikvärdar, sedan en rad med ordningsvakter..
  När första killen springer när cup vinsten är klar. Så tar ordningsvakterna honom. Sedan är det kört. Resten springer förbi i ett glädje rus.
  Jag ställer frågan till mig själv, varför inte redan innan match eller precis innan den slutar kravallstaket? sedan ordningsvakter och polis i armkrok. Det måste bli bra mycket jobbigare för inspringare då.. Den roligaste bilden var nog ändå den ensamma tjej polis som stod och försökte mota ett antal blåvita fans som sprang förbi.. Hon slog nog på varenda ben och lår som gick att slå..

  En annan fråga, varför stod bara polisen vid djurgårdsklacken? varför mötte dom inte seger rusande göteborgs supportrar vid halva plan? som en järnring.. De tillåts springa fram och ”häckla” Djurgårdens supportrar.
  Sedan det som händer med stolar flygandes osv osv är bara tragiskt.. Men ingen stoppar det förns det är för sent egentligen.. Man ser på film också hur 1 supporter till djurgården får springa igenom polisen och sedan måtta slag och sparkar innan han vänder. Jag tror han gjorde rätt i det. Annars hade han haft ont idag.

  Ta som exempel när Ifk Göteborg – AIK spelade sista matchen om SM-Guld 2009 på Nya gamla ullevi..
  Där blev det exakt samma sak.. Trots en hel hög med poliser vid deras klack fick de springa rakt igenom och stå och skrika framför ifk klacken.. Jag tror SvFF måste rannsaka sig själva om de är kapabla till att ha arrangemang. Det är inte första gången det händer, inte sista heller. Sedan 2000 så måste det vid varje Guld av något slag ha sprungit ner människor både på hockey plan som fotboll.. Och Djurgårdens ordförande säger att detta är den värsta läktarskandal som någonsin hänt i Sverige. Han har då inte varit med om mycket.! Kryp tillbaka under stenen.

  Sista frågan både jag och min far hade utan att få svar på.. Varför spela med öppet tak? När det regnar så mycket som det gjorde. Varför inte stänga? Stängt tak måste ha gett båda lagen mer rättvisa av en förhoppningsvis bättre plan som inte blev vattensjuk.. Vid Göteborgsklacken var det stora bruna pölar av vatten. Hur tänkte man där egentligen?
  Jag tror faktiskt att den typen av spel gynnade göteborg mer än djurgården i slutändan..

  Sedan måste man hylla Stahre för sina 2 byten direkt efter 1-1 målet. Att direkt byta in Sobralense och Farnerud när ifk höll på att tappa matchen helt på mittfältet.. Av det man kunde utläsa av spelformationen så spelade de nog mer 4-3-1-2.. Det tror jag inte Stahre kommer erkänna. Men Farnerud gick in i mitten och hjälpte Haglund och Johansson att vinna matchen på mittfältet och Sobra slickade högerkanten. Vilket de började göra direkt när de kom in. En taktiskt triumf som gav mersmak inför framtiden. Att de sedan släppte vänster flanken nästan helt tror jag inte Djurgården märkte alls. Jag såg då inga stötar komma på den sidan. Intressant också att båda Djurgårdens vänster backar drog baksida lår. Var det dom som var latast på försäsongen?

  Märk väl.. Vi är blåvitt bäst i Sverige!

 19. Väldigt tråkigt med bengalen och killen borde självklart staffas. Men tycker nog det är lite vågat av djurgården som begär en ursäkt! Har ni sätt klippet från djurgården sida ?det kastas säket 50 talet stolar mm varav flera rakt på polisen. En träffat till och med en ordningsvakt i huvet. Stolarna kastades för övrigt innan bengalen så går inte att skylla på det. Försökerinte rättfärdiga nått men inget lag var oskylldigt igår. Löjligt av Djurgården fördöm era fans likt det blåvitt gjorde..

 20. Lasse:

  Tyvärr för dig kan man inte ta en seger för något som händer fter matchen. Straffa istället de som gjort sig skyldiga till brott och som går att identifiera.

  Arenan måste vara oerhört felkontruerad eftersom det går att ta sig in på plan. En 8-10m djup vallgrav borde rimligtvis ha hindrat intrång från läktarplats.

  Såg att massor av stolar kastades ner från Djurgårdsläktaren, detta måste naturligtvisa också straffas.

 21. Att skada andra människor verkar vara det mest naturliga för dagens suportrar.

 22. Svenska fotbollsförbundet måste straffas med att ha spel inför tomma läktare nästa arrangerade match. Inget mindre är acceptabelt. Deras arrangemang renderade i att en bengal kastades in bland publiken och att vi var millimeter från ett fullskaligt supporter-slagsmål i mitt-cirkeln. Arrangören måste ta sitt ansvar!!

 23. Det är någon inga större problem att ta emot tåget på centralen eftersom alla redan gått av i Mölndal.

 24. Om Djurgården blev av med segern efter ett kastat päron mot Mjällby så borde tyvärr IFK nu bli av med segern (cupen) efter detta livsfarliga illdåd, kasta bengaler på andra medmänniskor är så lågt och så livsfarligt ruttet att det inte med ord går att beskiva, usch usch usch straffa de skyldiga som drar IFK Göteborg ner i leran och smutsen rejält.

 25. Jävla svin, stäng av dom i evighet skjuta bengaler på människor dom är fan i mig sämre än bilbrännarna i Stockholmstraken, idioter Håkan Mild MÅSTE vakna, MÅSTE agera mot dessa störda blåvita element dom måste bort från arenorna för tid och evighet vettvillingar utan hjärna VAKNA IFK?

  Fy fan vem bryr sig om segern en sån här hemsk kväll 🙁

 26. Ser här dock att det mest är GAISare som skriver på kommentatorsfältet och dissar IFKs underbara bedrift… har ni inget bättre för er? typ orda eran ekonomi eller ta er till övre halvan av superettan?

 27. Varför användes inte taket när det regnade så mycket att det knappt gick att spela på den. Vem avgör det?

 28. Fantastiskt med ännu en titel, det var alldeles för länge sen! Grym stämning under matchen dessutom – tänker inte låta ett 40-tal individer av 4000 få förta detta. Straffa individerna (rejält), men fokusera på den kollektiva fotbollsfesten!

  För övrigt – varför försena matchstarten? Hade inte hänt i något annat fotbollsland – möjligen med undantag England.

 29. Stäng dom av på livstid. Om det här hände i premier league ville det bli den största skandalen på 30 år

 30. Tycker dock det är lite intressant att dessa scener är total skandal, medans det som råttorna gjorde på Gamla 2009 tydligen knappt va värt att nämnas. Då sprang dom framtill IFK-klacken med ca 10-15m emellan och slängde inte en, utan flera bengaler och hetsade. Endå stod merparten av Änglarna kvar på läktaren och sprang inte in och slaktade AIKarna. Jag försvarar absolut inte det som hände idag, den siste idioten är inte född än! Men jag tycker det är lite intressant va Stockholmsmedia som du verkar vara influerad av tycker spiller över i andra medier. Det är aldrig accepterat att man slänger saker på någon! På en fotbollsarena eller inte! Jag hoppas att dom får tag på idioterna som kastade och brände bengaler efter första målet. Men fan kom inte här å få det att se ut som detta är det värsta som hänt i fotbollssverige!

  Annars så har du som vanligt skrivit ett mycket bra blogginlägg!

  Keep up the good work!
  //Robban

 31. skandalscener liknande om inte värre än upploppen i förorterna. Blåvitts supportrar visar en brist på intelligens som inte setts sen Gökboets tid. Med tanke på straffet för en päronkastande Djurgårdare så hoppas jag att SVFF tar segern ifrån Blåvitt och samtidigt bötfäller sig själva för bristande säkerhet. En av de största skandalerna i svensk fotbolls historia.

 32. Bra Balkander! Äntligen skriver GP inte bara om Stockholmslagens falanger. Wisemen är en samling farliga individer som ofta attackerar oskyldiga – som i lördags när IFKs Wisemen slog sönder cafeer och människor i Stockholm. IFK måste ta krafttag och inte gömma sig i något Goa Gubbar syndrom…..

 33. Man hade ju bara hoppats att de som gjorde dessa idiotsaker hade tillräckligt med hjärnceller för att kunna läsa och se t.ex. detta inlägg och fatta att det dom gär inte är varken coolt, kul eller rätt. Bara förstör.

  Men i ärlighetens namn så inbillar jag mig… eller hoppas att deras ”ursäkt” är att de faktiskt är så förbaskat korkade att de inte vet bättre… Att dom är helt enkelt för dumma i huvudet för att fatta hur dumma i huvudet dom är!

  Det händer ju trots allt om och om igen. Och alla skriver och skriker till dem hur jäkla dumt det är, med all rätt… Och ändå fortsätter skiten! 🙁

  Nu kan man helt plötsligt inte fullt ut gotta sig i cupguldet pgs dessa amöbor! 🙁

 34. Oerhört tråkigt att ”supportrar” hellre vill psyka de andra supportrarna istället för att fira. Tragiskt!!!
  Men oerhört härligt med en ny titel!
  Älska blåvitt – igår, idag och imorgon…

Kommenteringen är stängd.