IFK kan spela hemma borta

Nu när lagen börjar trilla in det stora schematrädet för kommande Europa League upptäcker vi att IFK Göteborg är seedat i andra kvalomgången (och kan få möta Derry City från Irland), medan BK Häcken är oseedat (och kan få möta Rubin Kazan från Ryssland). Övriga svenska representanter – Malmö FF och Gefle IF – är seedade i kvalomgång ett.

För Göteborgslagen innebär detta spela 18 och 25 juli. Huruvida de börjar borta eller hemma vet vi först efter lottningen 24 juni.

Det vi redan vet är att Uefa delar på klubbarna, vilket innebär att om exempelvis Häcken lottas som hemmalag i första matchen blir IFK Göteborg, oavsett motstånd, automatiskt bortalag i match ett och spelar hemma först i returen.

Och det är någonstans här det börjar bli journalistiskt intressant.

Fotbolls-EM för damer spelas i Sverige mellan 10 och 28 juli. Inplanerade matchdagar Gamla Ullevi är 10, 13, 16 och 24 juni.

Ullevi är 15 (Gothiacupinvigning), 20 (Robbie Williams) och 27 (Supermatchen) inplanerade evenemangsdatum.

Uefa tillåter inte andra evenemang än EM-matcher under själva turneringen, varför Gamla Ullevi faller bort som möjlig spelarena för Häcken och IFK Göteborg både i match ett och retur.

18 juli förbereds Ullevi för konserten med Robbie Williams, däremot är arenan tillgänglig för spel 25 juli, två dagar före Supermatchen mellan Paris SG och Real Madrid.

Det lag av Häcken och IFK Göteborg som lottas som hemmalag i returen kommer alltså att spela sin match på Ullevi.

Det andra laget kommer att spela sin hemmamatch (18 juli) utanför Göteborg.

Häcken har bokat Borås Arena och Olympia i Helsingborg det första speldatumet (18 juli) och också framfört önskemål om dispens för spel på Rambergsvallen, ett önskemål som inte godkänts.

Det man möjligen kan tycka är att Uefa, som står som arrangör för både fotbolls-EM och Europa League, låter IFK Göteborg eller Häcken spela på Gamla Ullevi 18 juli, vilket är en vecka innan nästa och sista EM-match; den inplanerade semifinalen.

Att spela hemmamatch på bortaplan påverkar publiktillströmning, ekonomisk avkastning och sportslig prestation. Kring detta behöver vi inte tvista.

Ingen inblandad part gillar läget och försten med en klok lösning – vad som helst – är välkommen att höra av sig!

***

För övrigt letar Häcken efter en ny anfallare. Fönstret öppnar den 15 juli vilket skulle innebära att en eventuell förstärkning skulle kunna debutera redan i Europa Leagues första match.

***

När det gäller Mattias Bjärsmyrs och hans eventuella framtid i Blåvitt gäller att förhandlingar pågår med ambition om snart avslut.

12 kommentarer om “IFK kan spela hemma borta

 1. Öisaren: Om inte Häcken får spela på Rambergsvallen lär väl inte blåvitt få det?

  Fixar plasthockeylaget Indians gräsmattan om den blir förstörd i samband med plasthockeymatchen på Gamla Ullevi? Räcker det inte med Scandinavium, Frölundaborg och Ullevi?

  För övrigt: Lägg ner den sk Supermatchen. Spara gräset för riktig fotboll istället för plojfotboll vara enda syfte är att kränga souvenirer.

 2. Va fan låt blåvit spela på Rambergsvallen, varför skall det alltid gullas med Göran Johanssons favolag i alla lägen?
  Det daltas och krattas i manegen för Hysen & Co puss puss.

 3. Ytterligare ett arena problem i framtiden, 12 december spelas sista gruppspelsomgången i Europa League. Om nu IFK är med då, vilket vi givetvis tror. Så ska det ju tydligen spelas hockybocky där.

 4. Du ska inte komma med något mer gammalt balkander? Är så trött på dig. Har du slut på skandalmaterial nu? Så då plockar du äntligen fram en relevant ”nyhet”. Gammal nyhet. Slutade prenumerera på blaskan, som den trots allt har blivit, i tisdags. Hoppas ni förlorar jobbet hela bunten. Hycklare. /jag är inte bitter

  1. Daniel: Skandalmaterial? Nåväl. Tack för den tid du gav oss och välkommen åter.

 5. De klart bästa och mest klockrent är ju att Blåvitt hade ägt sin egen arena. Sånt här får inte hända i modern fotboll. De e ju sjukt. Konkret har jag inget förslag alls just nu.

Kommenteringen är stängd.