Idrottens framgångsfaktorer

I dag presenterade Top Performance resultatet av forskningsprojektet ”Från sporthall till styrelserum” under ledning av Gert Ohlin, Margareta Oudhuis (docent i arbetsvetenskap) och Stefan Tengblad (professor i företagsekonomi) på Gamla Ullevi i Göteborg.

Vilka är framgångens hemligheter och hur har Elfsborg, Färjestad, Kopparberg Göteborg, IFK Göteborg, IK Sävehof, Northland, LF Basket och Luleå Hockey lyckats vinna 21 SM-guld de senaste 10 åren?

Kring detta samtalade bland andra Stefan Andreasson (Elfsborg), Conny Evensson (Tre Kronor, Färjestad, Frölunda), Bengt Johansson (handbollslandslaget), Tommy Svensson (fotbollslandslaget) och Stefan Albrechtsson (Sävehof) kring under två timmar i fotbollsarenans pressrum.

Modererade av Thomas Ravelli var slutsatserna och passningarna till näringslivet många. Lagfaktorer som faciliteter, lagbygge, spelfilosofi, vinnaranda och harmoni/flyt lyftes precis som de organisatoriska faktorerna som omvärldsrelationer, ekonomiska resurser, organisatoriska strukturer och processer, talangutveckling samt ledarskap och medarbetarskap fram.

Förmågan att som framgångsrik ledare lyssna var en lärdom många dragit, att det är svårare att leda lag i dag än för 20 år sedan – då laget oftare kom framför jaget – var en faktor Bengt Johansson lyfte fram.

Stefan Andreasson svarade på frågan om hur man lyckas få tillbaka spelarna som en gång lämnat föreningen för spel utomlands med orden: ”Ge dem några miljoner”. Han lyfte även fram relationer och förtroenden, samt betydelsen att lägga mest samtalstid på spelare och ledare som lämnar, inte de som blir valda och får vara kvar.

Luleås klubbdirektör Thor Stöckel använde utrycket/metaforen ”plocka de lågt hängande frukterna snabbt” och motiverade beslutet att ta in ”starka” Lars ”Osten” Bergström som sportchef med ”om vi inte orkar ta in de bästa kommer vi aldrig komma någonstans”.

***

Förr var organisationerna mindre och kringfunktionerna färre. Exempelvis fanns ingen målvaktstränare i Tre Kronor, förklarade Conny Evensson.

– Men vi var tvungna att ha målvaktstränare för vi hade så dåliga målvakter, sa Tommy Svensson om fotbollslandslaget med tydlig passning till Thomas Ravelli.

– Där kom den .., svarade suckade ”Ravvan” med ett leende.

***

Stefan Andreasson reflekterade över ledarens och fotbollstränarens roll:

– Tränarens status i dag är lägre än spelarens. Du är i princip ett spelarmöte från sparken. Jag skulle inte vilja vara i Jörgen Lennartssons kläder, utryckte Elfsborgs klubbchef med allvar i botten.

– När vi anställde Magnus Haglund, då 29 år gammal, hade vi 14 namn och gjorde intervjuer i fyra månader. Han ville vara chef. Vem i en klubb tar ansvaret när det går dåligt? Tränare vill ibland inte vara chef fullt ut.

***

Från anteckningarna:

– Du måste brinna som tränare. Det måste synas när du går in i omklädningsrummet. Och kanske inte alltid gå fram till stjärnorna först, utan snacka med killarna i tredjeformationen först. (Conny Evensson)

– Vi skall slå ut klubbar som omsätter en miljard (Stefan Andreasson om Elfsborgs kval till Champions League).

– Det får gärna vara lite mer av ett gladiatorspel; lite roligre, lite spetsigare, lite mer offensivt (Thor Stöckel).

***

20130604-144631.jpg

Innan Håkan Mild skyndade vidare hann jag ta den här bilden på en del i undersökningen som visar att Häcken är den klubb (exklusive Gothia cup) som tjänar mest pengar per åskådare bland de större fotbollsklubbarna. 1228 kronor i intäkt per åskådare, att jämföra med IFK Göteborgs 496 kronor per åskådare. Summan är mätt mot de senaste tio årens publiksnitt. Häckens: 2519, IFK:s 11 629.

***

Projektets övergripande idé var att hitta svaret på frågan vad arbetslivet kan lära av toppresterade klubbar – och klubbar som varit i toppen under en längre tid?

***

Tips till nästa gång: Bjud in lite publik. Det var materialet värt. Nu var vi 25 stycken totalt, varav intervjupersonerna stod för åtminstone en tredjedel.

***

Mer om detta i morgondagens GP.