Jitex klassikermöte i kväll

Jag vet inte vad ni har för er i dag, denna vackra nationaldag, men kanske kan ett besök på Åbyvallen klockan 19.00 vara ett alternativ?

Damallsvenska klassikermötet Jitex (sex SM-guld) mot Umeå (sju SM-guld) har fler bottnar än de rent sportsliga.

Det handlar både i det långa och korta perspektivet om överlevnad.

Jitex hade, läser jag mig till i Svenska Fotbollförbundets analys av de damallsvenska klubbarnas ekonomier, ett negativt kapital om 456 000 kronor vid årsskiftet.

Där står också att läsa att Jitex 2012 var nia på listan över högst kostnader i serien. Jitex var även nia (av totalt tolv klubbar) vad gäller intäkter – och slutade dessutom förstås nia i serien.

Klubbens kostnader var 5,6 miljoner kronor och intäkterna 4,8 miljoner. En icke obetydlig del av varje förenings omstättning är publikintäkter.

Inför kvällens match mot Umeå IK på Åbyvallen snittar Jitex på 419 åskådare. Förr drog Umeå – när Marta och Hanna Ljungberg spelade för klubben – mest publik av alla på bortaplan. Umeå har fortfarande näst högst bortasnitt (805 åskådare per match) i hela allsvenskan.

Ser så många matchen mot Jitex klirrar det lite extra i Mölndalsklubbens ekande kassakista. En av föreningens sponsorer bidrar med 100 kronor för varje betalande åskådare vilket  – trots att det är två för en i dag – kan (om jag räknar rätt) ge uppemot 50 000 i välbehövlig extraintäkt.

Vi har mest läst om elände och kris när det gäller Jitex i år. Vad sägs om något annat, lite roligare, efter kvällens match!

***

I tabellen är Umeå fyra och Jitex tredjen sist, blott två poäng före jumbon Sunnanå. En vinst mot Umeå kan innebära ett rejält lyft i tabellen, förbi både Piteå och Mallbacken.

***

För soffpotatisen går det samtidigt utmärkt att följa BrageGais på TV4 Sport. Patrik Wallin är kvar i Göteborg, Mirza Mujcic är på landslagsuppdrag och skadelistan innehåller dessutom Jimmy Tamandi, Kenneth Gustafsson, Marcus Jakobsson, Erik Berthagen, Enis Maljici, August Gustafsson och Marcus Översjö.

Hur Gais startar kan ni läsa här.

Gais är, vid seger, endast en poäng från allsvensk kvalplats. Brage har inte vunnit sedan i premiären mot Ängelholm (2-0 i Skåne) och saknar alltså serieseger hemma på Domnarsvallen.