IFK:s nya mittbacksdilemma

Mattias Bjärsmyr på väg tillbaka, men knappast spelbar mot Djurgården på måndag. Adam Johansson sannolikt redo, trots skadebytet mot Öster i senaste matchen – och så Kjetil Waehlers tunga skadebesked nu i kväll.

Det ger Mikael Stahre (huvudtränare), Magnus Edlund (assisterande tränare) och Håkan Mild (sportchef) en del att fundera kring – på momangen.

Enligt norska landslagsläkaren Thor Einar Andersen blir Waehler borta mellan fyra och sex veckor efter det befarade nyckelbensbrottet i landskampen mot Makedonien. Översatt till IFK:s spelschema innebär det uppemot sex matcher (fem allsvenska, en i Europa League).

Det innebär i det korta perspektivet (Djurgården på måndag) följande:

Två nya mittbackar, vilket får konsekvenser för helheten. Jag ser två alternativ. Antingen satsar Stahre på Hjalmar Jonsson och flyttar in Mikael Dyrestam. Det skulle i nästa steg innebära Emil Salomonsson som högerback och att Adam Johansson kliver över till vänsterbacken.

Det andra alternativet är att låta Mikael Dyrestam och Adam Johansson fortsätta på sina ordinarie positioner (vänster- respektive högerback), starta med Hjalmar Jonsson som mittback och sätta ned mittfältaren Jakob Johansson i backlinjen.

Det skulle samtidigt öppna upp för Pontus Farnerud i en central mittfältsroll redan nu (ihop med Philip Haglund).

Oavsett blir avsaknaden av både Bjärsmyr och Waehler märkbar.

Det svenska värvningsfönstret öppnar 15 juli.

Då är förmodligen båda två tillbaka i spel.

11 kommentarer om “IFK:s nya mittbacksdilemma

  1. Men nu får man tro att uppgifterna stämmer på hemsidan och att dom kan plocka hem han vid behov och då kanske det inte vore helt fel. Kvaliteten finns där och även ifall ÖIS ligger i botten på superettan så håller serien högre klass än u21. Från u21 så går ju spelarna in i laget och då tror jag att han klarar att gå in i laget även ifrån ÖIS…problemet är tempot givetvis men annars skulle det nog gå bra. Men frågan är om han vill komma och bli sittandes på bänken i några matcher….för som sagt tempot blir ju snabbare för han och speciellt mot Djurgården och det kanske stoppar hans plats i startelvan om han skulle komma förstås.

  2. Jo, precis så har det hetat hela tiden. Avtalet gäller hela säsongen, men IFK hade rätt att plocka tillbaks Azulay vid ett par bestämda tillfällen. Jag minns inte exakta datum men det var före säsongsstart och efter vårsäsongen.

    1. Lennart Svensson: Då är det nytt ljud i skällan. Så har det inte hetat tidigare.

  3. Adam o Hjalmar låter inte avskräckande men blir väl en nödvändighet. Emil o Adam backar. Jakob ensam där framför och sedan Hagludn o Farnerud på mittfält. Tre man i kedjan: DMK, Hysén o Sam.

  4. Stort steg att komma direkt från ett bottenlag i ettan till ett toppdito i Allsvenskan.

    Frågan är snarare om man bör flytta honom till en bättre klubb. Mitten eller högre i Superettan.

  5. Jag tror inte att man ska rubba på det centrala mittfältet i en sån här match när båda mittbackarna är bort. Kör med Salo – Hjalle – Dyre – Adam, även om dem inte är särskilt samspelta kommer Philip och Jakob kunna hjälpa dem att hålla nollan. Pontus bör spela på en kant, vilken spelar ingen större roll.

Kommenteringen är stängd.