Dags att bryta trenden, IFK

Det finns några saker att analysera. Börjar med det odiskutabla. Tabellen. IFK Göteborg är efter 0-0 hemma mot Djurgården – i vad som aldrig blev mer än ett smatterband, långt ifrån en kanonmatch – fortfarande trea.

Helsingborg kan vid seger mot Kalmar vara sju poäng före. Elfsborg är med en match mindre spelad tvåa på målskillnad. Åt detta kan inget göras.

Där är vi framme vid nästa analyspunkt. Spelet. Prestationen. Kvaliteten.

Jag har sett de tre senaste. Kryss borta mot Gefle, förlust bort Öster på Myresjöhus Arena. Tittar vi på trender är alla de tre matcherna av lägre kvalitet än segrarna mot Kalmar och Halmstad.

Om en match är ingen match är tre en trend.

Det saknas skärpa, kanske tekniskt mod att slå ut samlade motståndarförsvar. Daniel Sobralense hade delvis den upptgiften i kväll, Sam Larsson har den alltid. Djurgården krympte ytor och tillät ytterst få IFK-utflykter i närheten av det egna straffområdet.

Jag tycker Djurgården var närmast segern, det bättre laget – och som vi varit inne på tidigare är nuvarande Djurgården, under ledning av sympatiske normannen Per-Mathias Högmo, ett mycket tryggare lag än Magnus Perhssons Djurgården.

Då kommer spelet, då kommer poängen.

Mikael Stahre jämförde med IFK i fjol och hittade ytterligare exempel från den europeiska fotbollskartan på lag som underpresterar, inte når upp till förväntad nivå.

Det kan vara så, när vi summerar, att Djurgården från ungefär nu och fram till och med oktober tillhör top fem.

Otäckt med Erton Fejzullahu, alltid läbbigt med hjärnskakningar. Bra att han kom iväg till sjukhus för ytterligare undersökning.

Det var fullt med gamla IFK-spelare på Gamla Ullevi i dag. Sebastian Eriksson, Pontus Wernbloom och Stefan Selakovic från guldlaget 2007. Det var också gott om ”spioner” och representanter från utländska klubbar, lite fler än vanligt (Bröndby, Hansa Rostock och Ajax bland annat).

Överlägset bäst i IFK: John Alvbåge. Precis som i cupfinalen är det hans målvaktsspel som håller kvar Blåvitt i matchen.

Det inkastade knallskottet påverkar helhetsintrycket på en i övrigt prickfri läktarbild.

Publiksiffran slutligen. Drygt elva tusen. För lite mot storlaget Djurgården. Väl?

15 kommentarer om “Dags att bryta trenden, IFK

 1. Bottnar inte Gais och Öis bekymmersamma situationer för tillfället i att man trott sig vara ett storlag och därmed har haft en organisation värdigt ett storlag utan att ha haft de ekonomiska resurser storlag har?

  Kontentan: Varken Gais eller Öis är storlag och har tvingats att agera därefter genom att sänka sina ambitioner drastiskt för sin egen överlevnads skull.

 2. De enda två storlagen i svensk fotboll är gulsvarta: AIK och Elfsborg. De förstnämnda har flest åskådare, de sistnämnda är regerande svenska mästare.
  Med det snäva sättet att resonera utesluter man ju onekligen en rad andra klubbar och det fattar ju alla blir en smula snett.
  Men om man lägger till historiska och statistiska parametrar som exempelvis vunna titlar, publikt engagemang och placering i maratontabellen, så åker hux flux väsentligt fler klubbar in i denna illustra samling av föreningar.
  Här tar självfallet IFK men också GAIS och Öis plats då de alla uppfyller en rad kriterier – låt vara av olika styrka och smak.
  Kanske ska vi alla lyfta blicken för en stund från den nu gällande allsvenska tabellen och senaste omgångens resultat för att kunna skilja på två begrepp: storklubb och stor klubb. Den som håller på ett lag OCH är fotbollsintresserad förstår skillnaderna.
  Den som inte tycker att GAIS och Öis passar in som stor klubb är samma människa som anser att The Beatles är en parentes i musikhistorien eftersom de inte släppt en ny platta sedan 1969, inte haft någon listetta på singellistan eller haft speciellt mycket folk på de senaste årens turnéer.

 3. Publikt är INTE Djurgården ett storlag.

  På vilka grunder skulle gajs och öjs ens kvala in till att vara storlag?
  Senaste titlarna 1954 och 1985 (tror jag) och publikt har de en bra bit kvar också.

 4. Vem har sagt att ÖIS och GAIS inte skulle vara storlag? De är ju bägge klassiker i svensk fotboll!

 5. …och då har AIK vunnit allsvenskan tre (3) gånger sedan andra världskriget. En sämre än HBK till exempel.
  Om maratontabellen ska användas som måttstock kvalificerar väl sig såväl Öis som GAIS in som klassiska storlag…

 6. Svar till er som diskuterar ”storlag”. En klubb är inte större än sin senaste framgång. I den bemärkelsen är varken blåvitt eller Djurgården några storlag för närvarande. Blåvitt är däremot tillsammans med Malmö FF och AIK klassiska storlag i förhållande till sina historiska framgångar. Det är bara att titta i maratontabellen och på internationella titlar och framgångar.

 7. Hur kan man kalla IFK och andra fotbolls klubbar för KAMRATER? De verkar ju vara mer FIENDER och även möta FIENDER. Inga KAMRATER vill väl sabba för motståndarna? .

 8. Man kan vara ett storlag publikt men också sett till antal titlar. Dif passar in på både och.
  Svårt att bortse från tre SM-guld denna sida år 2000 där Dif:s guld ju är en bättre än IFE och MFF och två bättre än HBK, Kalmar, Bajen och – IFK.
  Att anse att Dif i-n-t-e är ett storlag är riktigt historielöst.
  Drygt 11 000 med den våren, det spelmässiga lyftet och det cupguldet plus ett fantastiskt söndagsväder är ju, om inte annat, anmärkningsvärt. Någon på Kamratgården undrar säkert vad som felar.
  6425 ”sålda” (årskortare de flesta) till fajten mot Mjällby tyder inte på att det blir femsiffrigt på måndag kväll…

 9. När ni säger att inte Djurgården är ett storlag med 3 sm-guld och 2 cupguld på 2000-talet är att inte blåvitt är det heller?

 10. Djurgården ett storlag? Det var längesen, numera ett mediokert allsvenskt lag som måste besegras i en hemmamatch om laget ska tillhöra topp tre. Det lutar mer och mer mot fjolårets sjundeplats. Vad händer i blåvitt?

 11. Exact,, bristen på kvicka yttrar blir vårt spel för centralt. 4 innermittar igår ? Endast Sam som har de kvalitéerna, kanske dmk kan skolas om där. Guldracet känns lång borta, men 3 platsen ska vi ha. Stahre e inte rätt man,finns ingen given spelide i anfallsväg. Efter 1.5 år med detta laget är uruselt.

 12. Dags för tränarbyte i Blåvitt! Hur kan en tränare misslyckas med att hitta ett spel efter så lång tid som Stahre. Det ser lika snurrigt ut varje match nästan. Ingen vet vad den andre kommer göra. Nickskarvar till ingen. Dåligt presspel en och en och inte som ett lag.

  Stor käft men det visar sig inte i spelet för Stahre.

  Stahre har misslyckats grovt och bör få kicken, helst idag!

 13. Blåvitt behöver en injektion (läs: Lasse Vibe) på högerkanten!
  Förstår fortfarande inte att man kunde släppa Sella innan en ny ytter var klar!?

  Jag förstår inte heller Stahres byten att köra fyra (!) innermittfältare på slutet, allraminst bytet av Sam.
  De tappade all fart (ja jag vet, Sobra är allt annat än snabb men lyckas iallafall med ett och annat instick), yttrarna måste våga utmana!

  Hoppas nu att de lyckas signa Vibe i veckan, de behöver en snabb ytter!

 14. Kanske har DIF varit ett storlag, men det var några år sedan…
  I deras egna ögon (och tydligen Balkanders) är de nog fortfarande det.

  I övrigt anser jag att spelarna generellt sett är bättre än spelet.

  Säger inte att det var fel, men jag förstod inte meningen med att göra byten som gjorde att vi hade fyra centrala mittfältare inne i slutet av matchen – någon som kan förklara?
  Jag tycker att vi tappade fart och fick färre som kunde utmana.

Kommenteringen är stängd.