Webb-tv med DMK på Landvetter

20130620-013649.jpg

Tog just emot Sveriges färskaste Premier League-spelare på Landvetter flygplats. 19-årige Mariestadssonen David Moberg Karlsson från Björsäters IF och IFK Mariestad tog svensk mark efter flygresan från Sunderland, via Köpenhamn, strax efter halv tolv – och talade sedan om drömmen och det galna dygnet.

– Det har varit hektiskt. Jag har väl inte riktigt förstått det än. Det blev klart först för två dagar sedan. I dag har det varit läkarundersökning och en del press, förklarade ”DMK” för GP:s ”utsände”.

Vi hann med ett litet videoklipp också, innan flygbussen tog honom in till Göteborg. Det hittar ni här.

Talade en stund tidigare med Davids agent sedan fyra år, Per Jonsson, som beskrev övergången som ”överraskande”.

– Jag är lika förvånad som många andra, över en deal med den här digniteten. Ibland ramlar saker på plats. Det finns ingen svensk 19-åring som nånsin gått för de här pengarna. Inte ens Zlatan, som var äldre.

Sista träningspasset med Blåvitt är redan avklarat. Välkomstkommittén denna sena timme bestod av GP. Natten ägnas åt sängen i lägenheten i Kålltorp, torsdagen åt besök i hemstaden Mariestad.

20130620-013627.jpg

5 juli åker David och hans Sunderland till Italien för match mot Inter och Atletico Madrid, senare väntar Tottenham i Hongkong.

– Jag hoppas komma med i truppen så ofta som möjligt. Det är blandade känslor, men en stor chans. Det var inget att tveka på, säger Moberg Karlsson.

Per Jonsson ger en liten bakgrund till övergången, att han scoutades av klubbens chefscout och nye fotbollschef Roberto De Fanti, tidigare i Inter.

– Han är inte typisk svensk, är kvick och kommer ofta rättvänd. Det fastnade de för.

Övergångssumman ligger på minst 15 miljoner kronor. Kontraktet är skrivet på fyra år. IFK:s del ökar med spelarens prestation.

Vad vet du om Sunderland?

– Att de har en fantastisk träningsanläggning. Topp tre i England. Jag har dock inte träffat lagkompisarna än. Läkarundersökning och en del press i dag.

***

David Moberg Karlsson är också tydlig med att han nu tar plats i Sunderlands A-trupp och inte i något utvecklingslag som det tidigare pratats om.

***

Övergången har som jag ser det enbart vinnare. IFK Göteborg, som får mycket bra betalt för en spelare de matchat sparsamt den sista tiden. David själv, som från och med nu lever drömmen och höjer lönen rejält. Sunderland får en utvecklingsbar och långt ifrån färdig spelare, en spelare med fart som spetskompetens. Fartens betydelse i dagens toppfotboll är nästan lika central som bollen själv. Kul dessutom att både IFK Mariestad och Björsäters IF kan räkna in lite kulor också.

***

Utan att ha det i huvudet, var inte Fredrik Ljungberg den senaste svensken att går direkt från allsvenskan till Premier League för sisådär 15 år sedan? Har för mig det. Övergången höjer alltså statusen även på allsvenskan.

6 kommentarer om “Webb-tv med DMK på Landvetter

  1. Henke till Utd får man inte glömmer heller även om det bara rörde sig om ett lån.

  2. Finns rätt många övergångar allsvenskan – PL efter Ljungberg:

    Björn Runström och David Elm till Fulham, Mikael Nilsson och Anders Svensson till Southampton, Håkan Mild till Wimbledon, Rami Shaaban till Arsenal. Har säkert glömt några.

Kommenteringen är stängd.