Ta hem Smedberg-Dalence – nu!

Jag vet inte om ni uppfattade hur Magnus Edlund, IFK Göteborgs assisterande tränare, efter slutsignalen gick fram till planens främste, IFK Norrköpings högermittfältare Martin Smedberg-Dalence, lutade sig fram, klappade om honom och sa några väl valda.

Hade jag varit Magnus Edlund, precis som Smedberg gammal Gunnilsegubbe, hade jag lagt undan titlarna och bjudit in honom till Kamratgården på stört.

Kamratgården var Martin Smedbergs hemvist 2004 efter det att dåvarande klubbdirektören Mats Persson signat ett fyraårskontrakt med talangen från östra Göteborg.

Efter några år i Ljungskile och en tid i Norrköping bör det – om Blåvitt delvis vill göra verklighet av ambitionen att fylla truppen med 031-kvalitet – vara dags nu.

Håkan Mild, Martin Kurzwelly, Bertil Rignäs och Mikael Stahre. Utnyttja de bankkonton ni har, de kontakter ni byggt upp och be snällt om ett återinträde i den göteborgska fotbollen.

Martin Smedberg-Dalence har seriens allra bästa högerfot och gjorde Kamratmötet i Norrköping till en spelmässigt ojämn uppevelse, lika ojämnt som resultatet (2-1 till göteborgarna) var orättvist.

Eller som Mikael Stahre, IFK-tränaren, uttryckte saken: ”Det är ingen fantastisk insats, skulle jag säga det är jag en stor mupp, det kanske jag är ändå.”

IFK Göteborg seglar i och med segern upp på andra plats i tabellen, en pinne bakom Helsingborg, som dock har två matcher mindre spelade, och två poäng före Elfsborg och Malmö FF, båda med en match mindre spelad.

Det finns alltså hopp om det för göteborgarna, som trots allt saknade flera tongivande spelare i Norrköping. Först och främst mittbacksparet Mattias Bjärsmyr och Kjetil Waehler, men även Sam Larsson från det lag som tagit IFK till toppen av årets allsvenska.

Pontus Farnerud hoppade in och gjorde vad han skulle, Ludwig Augsustinsson närmar sig, men spelar inga matcher förrän i augusti och Lasse Vibe, nyförvärvet från Sönderjyske är spelklart först när värvningsfönstret öppnar 15 juli.

Dessutom spelar Adam Johansson vänsterback, vilket inte är hans favoritposition och mittbackarna Hjalmar Jonsson och Mikael Dyrestam gör inga individuella misstag men saknar den tyngd, form och auktoritet som Bjärsmyr/Waehler har.

Tobias Hysén och Robin Söder har vad Tobias Hysén och David Moberg Karlsson aldrig uppnådde, nämligen en telepatisk förmåga och drift att hitta varandra i väggspel, djupledsaktioner och allsköns rörelsemönster.

2-0 var frukten av det. Jakob Johanssons bollvinst, djupledslöpning och släpp ut på kanten till Hysén, vars curlade inlägg passerade en framstörtande Johansson och nådde just Söder på bortre stolpen. Inget vackert fotbollsmål, men ett fotbollsmål; kraftfullt och lika värdefullt som alla andra.

1-0 var av samma karaktär. Vänsterkant. Söder i huvudroll. Och ett inte allt för avancerat avslut.

Philip Haglund gjorde sju mål för BP säsongen 2009. Nu är han uppe i fyra, varav tre gjorts på bortaplan. Som ni vet gillar jag Philip Haglunds 2013. Jag är långt i från ensam.

Däremot blev det återigen tydligt hur svårt både Daniel Sobralense och Nordin Gerzic har att hitta rätt i Blåvitt. Nu på var sin kant. Ingen av herrarna glänstet i offensiven mot ”Peking”, både blottade sina defensiva brister.

Starkt ändå av Mikael Stahre att få till en taktisk plan som trots skador och positionsförändringar gav tre poäng.

***

Segern var IFK Göteborgs första sedan 19 maj och 2-0-segern hemma mot Kalmar FF. Det var första bortavinsten sedan 21 april. Det här var kvällen då trender bröts och nya sviter inleddes.

***

Målet var Robin Söders första för säsongen. Nog så viktigt nu när David Moberg Karlsson inte längre finns att tillgå.

***

Viktigt för IFK att förlänga med Mattias Bjärsmyr. Lyckades ju bli först med den nyheteten tidigare i dag.

13 kommentarer om “Ta hem Smedberg-Dalence – nu!

 1. Från gp.se ”GP I DAG: .19.00 Allsvenskan: IFK Göteborg – Mjällby .20.00 Lotta på Liseberg” Är tryckfelsnisse framme?? är inte detta samma programpunkt?? Vad är skillnaden??

 2. Du Balkander, det är som att slå in öppna dörrar när du skriver så, de flesta vet att IFK kontaktat honom sedan länge och förhandlar med honom.

 3. Vilken fantastisk tur att inte Balkander är sportchef i IFK.

  Hade bara blivit Kalle Anka-värvningar och alltid helt utan timing.

 4. Först av allt ska blåvitt förbättra passningsspelet som ju är bedrövligt, men det kanske beror på dåliga fotbollsspelare.

 5. Söder har varit ”Rädd” efter alla sina skador. Gått undan istället för att offra sig och sätta åt, tassat runt istället för att kämpa.

  Därför är det roligt att se honom tackla åt sig bollen för att orsaka ett mål. För att senare se honom offra sig för att få bollen i mål.

 6. Norrköping hade spelet, Blåvitt gjorde flest mål. Annars såg det kramp ut. Fantastiskt roligt att Robin S fick göra mål, kanske fattar han att han är bra. Långt om länge som JJ. Börjar kanske bli värd sina smörknivar och böcker. H Mild sköter sitt jobb men Stahre? Lite mer upp till bevis önskas av denne fotbollsfanatiker.

 7. Du som inte tycker sthare har en bra spel idé borde nog bli gaisare han är en av de bättre tränare vi haft på många år

 8. Men hur tänker du nu balkander. Ta hem smedberg. Vi har ju precis fått wibe. De e ju han som skall spela höger?

 9. Alla nyförvärv i Blåvitt uppnår ju aldrig tidigare kvalitet. Så skulle fallet även bli med Smedberg. Låt han stanna där.

 10. Jag tycker mittbackarna gör individuella misstag, de missar ju mängder med markeringar till exempel.

 11. Det handlar inte bara om att värva hit och dit!

  Vi har precis värvat en kantlöpare, sen har vi Sam och Joel ( sistnämnde kanske är bäst i mitten men är alldeles för bra för att inte spela).

  NEJ TACK, till att falla i gamla synder och tro att allt löser sig genom att bara värva…. NEJ NEJ NEJ!!!!

  Om det är något som ska värvas så är det en tränare med en spelfilosofi, som det är nu så finns inte det….. Tyvärr!

  Sänk istället de hutlös dyra biljettpriser som råder på GU, om nu pengarna ska spenderas till varje pris….

 12. Håller med om att Martins högerfot är magisk , men Blåvitt har just köpt en Dansk på hans plats .
  Ska han raka vägen till avbytarbänken eller tycker du han är bättre än Vibe ?

Kommenteringen är stängd.