Regler och paragrafer i centrum

Uefa har alltså slutligen meddelat sig. IFK Göteborg, som hade bäst klubbkoefficient av de två Göteborgslagen, ”slipper” byta speldatum och inleder därmed ”hemma” mot slovakiska Trencín 18 juli. BK Häcken, som har en lägre koefficientpoäng, ”straffas” med att tvingas ändra hemma/borta och avslutar därför på Ullevi mot Sparta Prag 25 juli.

Det är förstås ett kaos på flera nivåer, ett arenakaos, där vi hade förutsättningarna klara för oss redan i måndags och där europeiska fotbollförbundet, Uefa, gjorde sitt allra bästa för att ytterligare försvåra.

IFK Göteborg och BK Häcken satsar både på att gå långt i årets upplaga av Europa League. Att Häcken inte får dispens för spel på sin ordinarie hemmaplan Rambergsvallen var väntat, att scenen till Robbie Williams Ullevikonsert 20 juli byggs och förbereds både 18 och 19 juli är också känt, liksom kunskapen om att det Gamla Ullevi – IFK Göteborgs förstaval både i allsvenskan och Europa League – är upptagen/bokad för damfotbolls-EM fram till och med 27 juli.

Kvarstod bokade reservalternativen Borås (bara Häcken) och Helsingborg (både Blåvitt och Häcken) och en förhoppning om att Elfsborg skulle starta kvalspelet till Champions League på bortaplan och i alla fall inte hemma onsdag 17 juli.

När Boråsklubben valde hemmaspel just det datumet återstod endast Olympia i Helsingborg dit både IFK Göteborg och BK Häcken initialt planerade att spela 18 juli.

Om det inte vore för passusen i Uefas direktiv rörande Europa Leagues tävlingsbestämmelser. Om två lag från samma stad finns representerade skall de skiljas åt när det gäller speldagar.

Det är det som nu har skett. IFK spelar ”hemma 18 juli, Häcken hemma 25 juli. Båda på reservarenor, båda – framför allt IFK Göteborg – med sportsliga nackdelar.

Som jag ser det hade Uefa löst hela den här problematiken genom att utdela dispens till Häcken för spel på Rambergsvallen 18 juli, vilket hade gett IFK möjlighet att möta Trencín på Ullevi den 25:e.

Som en närstående kollega just uttryckte saken: Tänk om Tottenham skulle tvingas spela sin hemmamatch på Arsenals, värsta konkurrentens hemmaplan?

Lite så är fallet just nu. Allsvenska ettan skall kvala till Europa på allsvenska tvåans hemmaplan.

Vad jag förstått kommer IFK bjuda sina årskortsinnehavare på fri entré i Helsingborg och driva process i vänskaplig anda gentemot Got Event kopplat till ökade kostnader och lägre intäkter.

Skall vi gissa på 2000 på Olympia den 18:e och lika många (eftersom Sparta Prag är ett europeiskt ”storlag”) på Ullevi den 25:e?

Ingen vacker syn och sannerligen ingen solskenshistoria för vare sig Svenska Fotbollförbundet, Uefa och Göteborg som evenemangsstad.

Skarpast kritik bör riktas mot ”stelbenta” Uefa, som väljer regler och paragrafer framför sunt förnuft. Det vinner ingen på. Inte fotbollen. Inte publiken. Inte klubbarna.

***

Bara det här att beskedet från Uefa dröjde ett dygn längre än utlovat. Vad säger det om det europeiska fotbollförbundets förmåga och omsorg om de lite mindre klubbarna?