Klämtar klockan för Gerzic?

Nordin Gerzic är spelaren som personifierade fjolårets blåvita storsatsning – och flopp. Spelaren, som reste sig på åtta och inledde 2013 som uppumpad, peppad och formstark högermittfältare, men på grund av skador – OCH outnyttjade chanser – på nytt hamnat i utkanten av IFK Göteborg inre fotbollscirkel.

Klämtar hans IFK-klocka redan nu, halvvägs in i fyraårskontraktet?

Jag har sett Nordin Gerzic blixtra, lysa och glänsa, jag har sett Gerzic komma sent in i dueller, trampa vatten och ha svårt i defensiven.

IFK Göteborg köpte den förstnämnda versionen, fick lite för mycket av den andra. Årets centrala mittfältsblock med Philip Haglund och Jakob Johansson, den nya defensiva balansen, innebar tidigt att Gerzic kvaliteter i första hand ansågs bäst komma till pass som centrerad högerytter.

Försäsongen bekräftade den Stahre-tesen. Under lägret i Spanien och Copa del Sol skapade Gerzic ihop med Mikael Dyrestam (detta var innan värvningen av Adam Johansson och under tiden Emil Salomonssons säsong fortfarande var i fara) en ny spänstig högerkant.

Nu, efter 14 av 30 allsvenska omgångar och sommarfönstret runt hörnet, har ÖSK-förvärvet blott fem matcher från start, varav en som central ersättare till avstängd Jakob Johansson.

Han har bytts ut i samtliga matcher och hoppat in fyra gånger.

Han gjorde två mål i fjol, noll hittills i år och har inte spelat fram till något enda mål.

Det är – utifrån den förväntade målbilden – på tok för dåligt, alldeles för lite – och tillräckligt för att få klubbledning och Gerzic själv att på allvar börja fundera på framtiden?

I dagens GP-text är han tydlig med att han vill spela. Får han inte det – vilket han inte får just nu – får han ”börja kolla”.

Jag tolkar detta som att saker är i görningen. Gerzic är en skicklig fotbollsspelare, IFK vill sannolikt använda löneutrymmet (ett av truppens allra största) bättre. Försäljningsvärdet påverkas av speltid, därför ser jag en utlåning (Halmstads BK?) som möjlig lösning, nu när han själv öppnar för att börja kolla.

Fotbollslag byggs och består av oväntade succéspelare och mindre lyckade värvningar. Så kommer det aldrig vara. För IFK Göteborg, fotbollskommitté, sportchef och scoutinggrupp återstår att finna en ny central mittfältare. Pontus Farnerud har dragits med skadebekymmer och har ett kontrakt som går ut efter säsongen, Jakob Johansson imponerade storligen och finns i flera klubbars scotingblock.

Är Gerzic rätt man att balansera Blåvitts centrala mittfält om Johansson och Farnerud lämnar?

Jag är inte säker på det.

***

För ordningens skull. Nordin Gerzic var långt i från enda IFK-spelare som inte nådde upp till förväntad nivå under fjolåret. Vill ha det sagt.