Ödesmättad matchdag på ingång

Vad gjorde ni för 52 år sedan, exakt på dagen i morgon lördag? Personligen hade jag nio år kvar till dagens ljus, några hängde säkert på Nya Ullevi (ni var 41 908) och följde ett av de mest dramatiska och minnesvärda västderbyn som spelats mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg. 5-5 till slut – och på dagens IFK-träning på Kamratgården triggade jag igång gamle IFK-massören Palle Davidsson och Donald Niklasson, som båda såg matchen på plats, till ett samtalt som innehöll uppradade målskytter (Ove Grahn gjorde fyra för Elfsborg), laguppställningar och trilskande om årtalet.

Palle, det var faktiskt 1961! Jag har slagit upp det!

Senare det året vann Elfsborg, med Henry Larsson i spetsen, sitt fjärde SM-guld i fotboll, fem poäng före tvåan IFK Norrköping och trean IFK Göteborg.

Det var ödeskaraktär då, det är av ödeskaraktär nu. I första hand för Elfsborg, som ju har sju poäng upp till toppduon Malmö FF och Helsingborgs IF, och dessutom både IFK Göteborg och AIK framför sig i tabellen.

Det är lite som Pontus Farnerud uttryckte saken under vårt samtal efter dagens träning på Kamratgården, ”förlorar de i morgon är de helt avhakade”, även om det förstås i teorin ges fler chanser.

Tillägget förtydligar:

– De är bra. Och var till exempel bara ett mål från att gå vidare i Champions League-kvalet.

Respekten finns där, alltså.

Rubriken i IFK-lägret är trots beskedet att Mattias Bjärsmyr spars till framtida äventyr (Malmö FF härnäst) ”spelare tillbaka”. Mikael Stahre kunde därför välja följande startelva i dagens tvåmålsspel och morgondagens match:

John AlvbågeEmil Salomonsson, Kjetil Waehler, Hjalmar Jonsson, Adam JohanssonLasse Vibe, Jakob Johansson, Philip Haglund, Sam Larsson Robin Söder, Tobias Hysén.

Den går förstås inte av för hackor och bakom flåsar en friskförklarad Ludwig Augustinsson (med i truppen och trolig startman i cupmatchen borta mot Lund på torsdag), en hungrig Darijan Bojanic och framför allt en allt fräschare Pontus Farnerud.

Ur ett lagperspektiv till Elfsborgsmatchen är glädjeämnena i första hand följande:

* Robin Söder är tillbaka.

* Jakob Johansson kan återgå till ordinarie mittfältstjänst och bilda ramstark tandem med Philip Haglund.

* Kjetil Waehler är också redo, vilket han talar om här.

***

Jörgen Lennartsson i Elfsborg har Nordsjälland i Europa League-kvalet runt hörnet, en ”anfallskris” i knäet och ett tabelläge som inte har ett dugg med ursprungsplanen att göra. Ändå skulle jag gissa att han kan ställa ett ytterst kvalificerat anfallspar på benen. Lasse Nilsson har vi strukit. Övriga (Mohamed Bangura, James Keene, Mikkel Beckman, Viktor Claesson) var vid vårt besök i Borås i veckan fortfarande aktuella.

***

Jag vill inte pracka på er något ni inte har bett om, men är ni det minsta intresserade av antingen IFK Göteborg eller IF Elfsborg bör ni gå in på gp.se/sport i morgon lördag klockan 13.00 av följa vårt nya ”Matchdag”. Lite lagom ”säljig” videosnutt här. Tagga #matchdag på twitter om ni vill hänga på!

Kommer fler rörliga fotbollsnyheter rörande gp.se inom kort, kan jag dessutom ”avslöja”.

***

Ett intressant sidospår i snacket runt Kamratgården i går. Hur uppfattas egentligen matchen mot Elfsborg bland IFK-supportrar och IFK-spelare? Hur stor är den i jämförelse med derbyt mot Häcken, toppmatcherna mot Helsingborg, Malmö och AIK?

Enligt Sam Larsson, som jag språkade kort med, störst av alla.

– Det är det här som är vårt derby nu. Större än Häcken, tyckte han, vars bror Daniel under en period sprang in mål för Hisingsklubben.

De senaste uppgifterna är att det blir utsålt i morgon eftermiddag. Ett tecken så gott som något?

***

Levererar en magkänsla (och nu talar vi slutresultat i morgon): Mest motiverade laget vinner. Hur suget är Elfsborg på årets allsvenska mot vetskapen att en 40-miljonersmatch (Nordsjälland) står för dörren. Att Europaspel dränerar energi och stjäl fokus är en odiskutabel sanning. Således: Knapp fördel IFK.

***

Chatten med John Alvbåge.

***

Under själva matchen i morgon kan ni följa min och Johan Rylanders direktrapportering och vara med i snacket från strax efter 15.00. Hörs och syns!

6 kommentarer om “Ödesmättad matchdag på ingång

 1. Tyvärr Häcken, detta håller inte i Allsvenskan. Med tur får dom ed sig ett poäng idag då det var en ruskigt billig straff. Men tur är kanske det som kan rädda ansiktet för Hisingslaget från kval och Superettan? För inte är det ”det så kallade roligaste spelet i Sverige” (eller hur var det nu Häcken spelade hela sveriges enade sportjournalister?).

 2. Som jag trodde, men med ett mål mer!

  Och så i min enfald fick jag för mig att jag kunde se spektaklet på GP-TV !
  Var med från kl 13oo men stängde av för jag tyckte det var alltför amatörmässigt! Och vid matchtime hände intet!

 3. Man måste ”göra en Blåvitt” från fårra säsongen. Efter ca två tredjedelar låg man farligt näsra kvalplatsen.

  Man hade startat säsongen som favoriter (i vissas ögon) och man hade misslyckats kapitalt.

  Häcken är i exakt samma situation nu.
  Nu gäller att hänga kvar och sedan satsa (lite mer realistiskt) nästa år. Skippa skönspelt, täpp till försvaret och brottas.

 4. Tror häcken tappat luft och inte orkar längre, det blir nog Superettan 2014 eller möjligen en kvalplats känns som om klubben är i fritt fall nu utan Kabir?

 5. På den tiden var jag 21 år och var med på matchen!
  Bodde dessutom i Borås.
  Den matchen är en av de största matcher jag någonsin bevittnat under hela min fotbollskarriär!
  Dagens då? Nja, den ”drar” inte, dessutom är jag säker på att Blåvitt vinner!
  Heja Di gule!

 6. Jag led! ”Måste” åka med till Rörö. Det var den enda hemmamatchen jag missade på hela den säsongen. Ännu mer led jag (av att inte ha sett matchen) dagen efter då jag läste referatet i GP.
  På lördag ska jag kolla via streaming, klistrad framför datorn.

Kommenteringen är stängd.