Bottenstrid skrämde till framgång

Bottenstrid. Det ordet skrämde vettet är Häcken som när BP började röra på sig och Syrianska tog ledningen på riktigt alvar drogs närmare det slukhål som i vardagligt tal kallas superettan.

Som vanligt, när målchanserna är få och spelet stelbent, börjar vi räkna, leta vinklar, addera och jaga siffror.

Ger er några här:

1-0 mot IFK Norrköping var Häckens första hemmaseger på 112 dagar.

Årets målsnitt på Rambergsvallen är trots segern i kväll låga 1,0 att jämföra med fjolårets tre.

Poängsnittet i fjol: 2,0. Nu: 1,0.

Det är – rent statistiskt – där skon klämmer.

Efter fem raka förluster i det som i fjol uppfattades som hemmaborg ordnade Dioh Williams, genom sitt första mål för säsongen, första trepoängaren på Hisingen sedan 6 maj.

Och ”mysteriet Häcken” börjar klarna. Det här var en match som skapt för spelare som Björn Anklev, en match som  – när vi sammanfattar – blev Björn Anklevs match.

Hans löpningar, knutna näve, pådrivartakter och noggrannhet var själva kärnan i det här. Martin Ericsson fanns där, försökte, skapade, Dominic Chatto fastnade, slog bort bollar och hittade inte rätt … förrän i den 66:e minuten, när djupledspassningen till en René Makondele resulterade i ytterligare en rörelse och passning.

Dioh Williams, vars ”otacksamma” uppdrag är att ersätta Moestafa El Kabir fram till en bit in i oktober, behövde det där målet, självförtroendet och känslan av att det är möjligt.

Det här var ingen helgjten insats. Det var ett steg på rätt väg, där poängen var viktigast, där spelet fortfarande hackar, men där nollan hölls och avståndet till nedflyttningsstrecket åtminstone inte bara handlar om målskillnad.

***

Visste ni förresten att Norrköping inte förlorat på bortaplan sedan 21 april?

6 kommentarer om “Bottenstrid skrämde till framgång

  1. Backlinjen fick, med AliHahn och Wahlström, ett mittbackspar, och med Lewicki framför (en framtida Stefan Schwarz – började också karriären i Tyskland)en helt annan följsamhet och trygghet, inkluderande bakåtspelen till Källkvist i målet.
    AliKahn, Ericsson, Anklev och Frölund, kaptenerna och de som skall gå före med gott exempel, gjorde det!
    Williams är främst en central spelare, antingen på topp, eller i Martin Ericsson-position, och inte en kantspelare. Alltid bra när han spelar centralt. Chatto är en enormt bra bollvinnare, men ojämn framåt.

  2. Häcken klarar sig, det finns lag som helt klart aspirerar mer på nedflyttning. Syrianska lär ju inte klara av det, inte heller BP. Ett kval däremot är nog inte otänkbart men det tar dom. Och nästa år ser vi återigen ett 50%igt afrikanskt lag på Hisingen och ny top-5 placering, för att vara toknära kval 2015 igen. Ett jojo-lag är vad Häcken är, det är långt kvar, och tamejtusan tror jag inte ens det är möjligt, att bli ett stabilt Allsvenskt lag att räkna med i framtiden. Det krävs mer än smarta importer vart annat år för detta.

  3. Chatto får fortsätta spela. Simon avstängd nu och nu är Lewicki avstängd nästa. Suck…

  4. Backlinjen är fortfarande ett frågetecken, och det känns som att laget verkligen behöver en till naturlig målskytt. Anklev slet som ett djur, och var verkligen matchens spelare med sin karaktär, och framför allt, inspirerande polisonger.
    Men han är ju verkligen inte van att göra mål. Det syntes flertalet gånger.

Kommenteringen är stängd.