”Bengan” tog farväl med Blåvitt

20130926-170834.jpg

Fick äran att bevaka GP-fotograf Bengt Christian Magnussons sista sportbevakning för Göteborgs-Posten i går onsdag (IFK GöteborgKamratgården) och bad ”Bengan” att ranka sina fem mest minnesvärda sportjobb under drygt 30 år på tidningen. Här intervjuas han av Ulf Jörnvik till en text på Blåvitts officiella hemsida, i detta ämne.

20130926-171303.jpg

Listan!

Nummer 1: Bandylandskampen mellan Sverige och SovjetTjustkulle IP i Vetlanda 1984. ”Det var blå himmel, två grader kallt och spelades fantastisk bandy. Alla bilder blev väldigt bra också”, minns Bengt Christian.

***

Tvåan på listan: Emil Zatopek, friidrottare från Tjeckoslovakien. Ensam om att vinna både 5000 meter, 10000 meter och maraton under ett och samma OS (Helsingfors 1952). ”Ett helt oplanerat jobb. Jag och Janne Hansson (tidigare GP-krönikör) var i Prag för att bevaka VM-kvalfotboll inför Mexiko 1986, och göra jobb på han som orsakade straffen när Glenn Strömberg snubblade i straffområdet på Råsunda. Vi satt och väntade på att spelarna skulle komma och en kvinna frågade om vi ville ha kaffe. Janne tyckte sig känna igen henne – och mycket riktigt visade det sig vara Emil Zatopeks fru, som också friidrottat. På knackig tyska frågade vi vad Emil gjorde nuförtiden och när hon fick klart för sig att vi var från Sverige fick vi möjlighet att komma hem till honom. Jag tog bilder på honom när han plockade äpplen i trädgården iförd toppluva och träningsoverall.

***

Nummer 3: ”Mina möten med Nils Liedholm i Italien. 1985 var Kurt Martinsson och jag på Milanello med Öis efter att de hade blivit svenska mästare. Det är två personer som jag mötte genom åren som har en speciell karma, Nils Liedholm och Max von Sydow. Ett minne från den resan var hur Paolo Rossi spelade med Milans B-lag mot Öis.”

***

Fyran: Vinter-OS i Turin 2006. ”Jag har varit utsänd på en del OS och ofta har det blivit hedersamma fjärdeplatser, men den här gången fick vi rapportera om svenska medaljer nästan varje dag. Och resultatet i tidningen blev bra, jag fick till en del riktigt bra bilder.”

***

Och så nummer fem: Alessandro Altobelli, italiensk landslagsman i fotboll. ”Vi var på Napolis träningsanläggning i slutet av 80-talet inför en landskamp. Förbundskaptenen, målvakten och Altobelli skulle komma till presskonferensen. Vi var några fotografer som stod och häckade på utsidan. Förbundskaptenen kom, målvakten kom, men ingen plåtade. Alla väntade på Altobelli, som inte dök upp. Så alla undrade: ”Var är Altobelli?”. Efter ett tag gick alla in på presskonferensen men jag stod kvar. På andra sidan fanns en häck och i slutet av häcken stack en kalufs upp som visade sig vara Altobellis. Han gick in i en byggnad och jag efter. Där inne satt en äldre man, materialförvaltaren, och putsade alla spelarnas skor. Vi började prata och han sa till Altobelli att ställa upp på bild. Plötsligt satt vi och drack espresso tillsammans och jag fick en bild som ingen annan hade.

20130926-171545.jpg

***

Jag gjorde mitt första jobb med ”Bengan” i Borås 2001. Det var mitt allra första uppdrag för GP. Vi skrev om Elfsborgs nya B-lagssatsning och intervjuade bland andra Hans Gren, vill jag minnas. Vår sista resa gick till Spanien förra våren för jobb på spanska landslaget och deras framgångskoncept inför EM, som de senare vann.

Bengt Christian Magnusson har länge varit en av svensk sportfotografis skickligaste utövare. Tack för allt, ”Bengan” – och lycka till framöver.