Guldrace – nu med två lag

Av den förväntade väggen, det tålamodskrävande tuggandet, syntes och krävdes intet. Jakob Johanssons 1-0-mål i tionde minuten satte inte bara en tydlig prägel på fortsättningen, det var samtidigt årets tidigaste baklängesmål för ”svårforcerade” Gefle IF.

Lika oväntat tappade sedan IFK Göteborg initiativet och vore det inte för ett par världsklassparaderar från John Alvbåge kunde vi lika gärna stått här med 3-3 och tappad guldvittring.

Så små var marginalerna även en kväll som denna, när IFK vann sin femte raka hemmamatch och gjorde tre mål för femte hemmamatchen i rad.

Nu är det här ännu tydligare ett tvålagsrace mellan svensk fotbolls två stora giganter, ettan och tvåan i maratontabellen, Malmö FF och IFK Göteborg.

Avståndet ned till Helsingborg på tredje plats är ”ointagliga” fem poäng.

Och nu måste jag hylla Lasse Vibe. Lyfta dansken. På nytt kastade han IFK till framgång. På nytt spred han fart oreda i motstståndarzon, stärkt av den senaste tidens framgång, lockad av en svensk mästartitel redan under första säsongen i nya klubben.

Det var matchens store spelare (”Lasse liten”?) som kastade inkastet som nickskarvades av Philip Haglund fram till Jakob Johansson till 1-0.

Det var Lasse Vibe som kastade inkastet till Adam Johansson som passade tillbaka till Vibe, vars inlägg skarvades i mål av Haglund till 2-0.

Det var Lasse Vibe som tog emot passningen från Tobias Hysén och lyfte snett inåt bakå till Sam Larssons volleykanon vid 3-0.

Det var alltså Lasse Vibes match.

Sedan tog Gefle över, men det hör nästan inte hit. På söndag väntar Kalmar FF. Då är Kjetil Waehler avstängd. Räkna med Hjalmar Jonsson från start i mittförsvaret.

8 kommentarer om “Guldrace – nu med två lag

 1. Iblandad i alla tre målen ger självklart ett mer än godkänt resultat, men när hela IFK fallerar (hela IFK? Nej John Alvbåge vägrade ge upp) efter 3-0 är Lasse Vibe ofta inblandad i felaktiga beslut, men han var i gott sällskap och det är grymt onödigt att peka ut honom bland andra lika goda kålsupare som andra kommenterare gjort före mig.

  Dyre vill inte skriva på – Hjalle spelar. Det är inte så svårt.

 2. Aldrig att Hjalmar spelar från start på söndag, det blir dyre, alla dar i veckan. Förstår inte heller varför vibe blir så upphaussad för matchen idag? Hans inkast som efter nick resulterar i mål av JJ är ju inget speciellt, han gör 10 sådana inkast varje match. Hans passning till Samba Larssons mål är riktigt fin, i övrigt tycker jag han bara är OK idag.

 3. Förutom 2-4 matchen mot HIF, tycker jag Hjalmar gjort det bra i år. Speciellt de sista matcherna han gjorde innan både Bjärs och Kjetil var tillbaka. Det tillsammans med att han, som någon påpekade, är mer lik Kjetil i spelstil (Dyre och Bjärs är lika varandra) och Dyre har inte spelat på länge. Detta tillsammans med att Dyre inte förlänger kontraktet borde ge Hjalmar platsen mot Kalma.

 4. Hjalle är mer lik Kjetil i spelstilen och är en bättre matchande mittback till Bjärs. Blir intressant att se vem Stahre väljer.

  Sella: Skojar du? Inte en chans att Dyre petar Kjetil!!

 5. Hjalmar??? Måste väl ändå bli Dyre som tar den platsen! Och det ska bli intressant att se om han får stanna matchen efter…

 6. Tycker du är lite fel ute denna gången. Förutom det du nämner angående Vibe så är han direkt dålig ikväll, hans sätt att ständigt falla och aldrig gå in i en närkamp är frustrerande. Vibe är dock väldigt nyttig med sitt ljupledspel…

  Nästa match spelar Dyren i mitten, inte Hjalmar

Kommenteringen är stängd.