Blev uppringd av en guldtränare

Ibland får man uppleva märkliga saker – även i yrket som sportjournalist. Jag hade just avslutat en längre intervju med en av de mest tongivande spelarna i årets IFK Göteborg och fick på vägen ut från Kamratgårdens konferensrum nyheten om Jörgen Lennartssons avgång berättad för mig av Blåvitts försäljningschef Fredrik Abrahamsson.

Den stämning som spred sig i korridoren utanför Håkan Mild, Martin Kurzwellys och för den delen även Kennet Anderssons kontor handlade om förvåning. Mikael Stahre, Jörgen Lennartssons i fjol hårt ansatte tränarkollega, valde också direkt att hylla Lennartsson – och peka på de tuffa villkoren för tränarna i de svenska toppklubbarna.

IFK Göteborg har bytt tränare innan kontraktstid löpt, att Elfsborg gör det överraskar mer. Magnus Haglunds sju säsonger och lyckliga år skulle följas av sju minst lika glada, gärna mer framgångsrika än så.

Och det hade ju börjat bra; SM-guld första året och inga mil från avancemang i Champions League-kvalet mot Celtic, senare inkvalat i Europa League – men på dekis i allsvenskan.

2013 blir av allt att döma Elfsborgs första medaljlösa år sedan 2005. När ledningen, som lagt öra mot både publik, sponsorer och spelartrupp, fullt ut tagit in detta var de blixtsnabba att agera.

Därför blev jag uppringd av Jörgen Lennartsson en stund efter tre.

Han bjöd in till fotbollssnack på O’Learys på Avenyn och dagens samtalsämne var givet.

Det visade sig att vi inte blev ensamma, trots att Elfsborg kallat till presskonferens för att presentera Klas Ingesson som Peter Wettergrens nya assistent samtidigt. 🙂

Inga skilsmässor är smärtfria. Den här kom som en blixt från en klarblå himmel, för att citera Jörgen Lennartsson. Medialt målades i somras en duell mellan Jörgen Lennartsson och Anders Svensson upp; att Jörgen Lennartsson inte skulle vilja behålla Anders Svensson i Elfsborg och att det var skälet till att Anders Svenssons kontraktssamtal och -förhandlingar drog ut på tiden.

Det dementerade Jörgen Lennartsson å det kraftigaste nu i kväll.

När sedan Anders Svensson skrev på för 1+1 och bara dagar efter kritiserade Elfsborgs sätt att spela fotboll inför öppen ridå efter förlusten mot Salzburg dök spekulationerna om Jörgen Lennartssons framtid i Elfsborg upp på riktigt allvar; för mig i form av ett inspel från CMore-experten Jens Fjellström.

Klockan var strax efter 17 när Jörgen Lennartsson förkunnade att ”min tid i Elfsborg är över. Nu går jag vidare mot nya uppdrag”.

Han talade om förvåning och om besvikelsen över att bli sparkad (för första gången under sina 23 år som tränare) och besvikelsen över lagets resultat. Han använde också flera gånger orden respekt och gläjde när han talade om Elfsborg och tiden där.

Samtidigt satt Klas Ingesson i Borås och förklarade att ”livet är ganska kort och att det gäller att ta chansen när den kommer”. Att Elfsborg under Lennartssons ledning blivit mer ”cyniska och lite tråkiga” tvingade Ingesson till en programförklaring:

”Min filosofi är att vi skall springa så mycket som möjligt när vi har bollen och så lite som möjligt när vi inte har bollen.”

Jag frågade Jörgen Lennartsson om känslorna och han svarade med att berätta om hur 11-årige sonen kastat Elfsborgströjan i papperskorgen när han kom hem från skolan tidigare i dag.

Tårarna var inte långt borta i Jörgens ögonvrå då. Jörgen Lennartsson berättade vidare om hur han varje dag kämpat med att motivera inte bara de elva startspelarna utan även de sju bänkspelarna och de sju som inte ens fått plats i truppen.

Allt det där lägger han bakom sig nu. Han har redan tagit emot två erbjudanden från andra klubbar. Han funderar på att utnyttja den närmsta framtiden åt förkovran och fortbildning.

Samtidigt var han tydlig på en sak:

– Jag känner mig inte färdig med jobbet i Elfsborg. Synd att inte få jobba vidare.

***

Om jag tycker att det var rätt av Elfsborg att ge Jörgen Lennartsson sparken? Det här är fotboll. I fotboll kan allt hända. Som att guldtränare inte ens får en hel säsong att bevisa sin förträfflighet/göra slut på spelmarker.

Jag tror på långsiktighet. Om Elfsborgs långsiktiga målsättning är en annan än det Jörgen Lennartsson stod för och står för var det rätt att söka och finna den kortsiktiga lösning Klas Ingesson eventuellt blir.

Att uppnå långsiktiga mål med kortsiktiga lösningar är aldrig lätt.

***

GP:s direktrapportering från presskonferenserna hittar ni här.

7 kommentarer om “Blev uppringd av en guldtränare

 1. Balkander, vad menar du med följande:

  I”FK Göteborg har bytt tränare innan kontraktstid löpt, att Elfsborg gör det överraskar mer. Magnus Haglunds sju säsonger och lyckliga år skulle följas av sju minst lika glada, gärna mer framgångsrika än så.”

  Har du kollat på statistiken innan Magnus Haglund, då bytte Elfsborg tränare på löpande band?

  Om jag inte minns fel satt Jonas Olsson och Stefan Rehn kvar kontraktstiden ut (som väl dessutom förlängdes en gång), Arne Erlandsen fick visserligen sparken, men Bosse Johansson satt också kontraktstiden ut. Innan det var det dock tre tränare i rad som fick gå.

  1. Flanders: Jo, jag minns alla tränarbyten, men det var innan Stefan Andreasson och Bosse Bank tog över rodret. De har gjort stor sak av långsiktighet och förtroende.

 2. Var just datumet – dagen innan den 1 oktober – en delförklaring? Förmodar att det rent arbetsrättsligt är reglerat i avtal hur parterna ska skiljas från varandra. Blir kanske en annan summa att betala om han sägs upp senast den 30 september än senare på året?
  Som vanligt i sådana här sammanhang faller ansvaret tungt styrelsen. De har gått all in på Lennartsson och borde – rimligen – veta vem han är och vilken tränarfilosofi han har. Styrelsen tar nog ansvar men ställer, i traditionell svensk ordning, inte sin platser till förfogande.

 3. Olyckligt då Lennartsson tog så kraftigt avstånd från pajasar med rånarmössor som sabbar festerna på arenorna igår. Det får ju alla fall mig i att fundera på om det han sa i intervjun ang det som fick honom sparkad. Det vore ju skandal i så fall men inte osannorlikt.

 4. Oseriöst och brist på stil att sparka tränare med 5 omgångar kvar. Att Borås saknar stil är inget nytt, men att de var oseriösa var åtminstone lite överraskande.
  Varför inte vänta?

Kommenteringen är stängd.