Min startelva mot Österrike

Det var inte i dag det avgjordes, det var inte i dag beskedet om huruvida Sverige når VM 2014 skulle levereras, men det var i dag vi ville ha trygga besked och välkända ansikten.

Och det var vad som bjöds när förbundskapten Erik Hamrén presenterade sin trupp till de avgörande VM-kvalmatcherna på Friends Arena mot Österrike (11 oktober) och Tyskland (15 oktober).

En framtvingad och skadeförklarad ändring – Rasmus Elm in, Albin Ekdal ut – i övrigt var truppen identisk med den som mötte Irland och Kazaktstan i senaste samlingen.

Återstår därmed frågan om lagkonstruktion enligt devisen minsta möjliga ingrepp, för jag tror nämligen Erik Hamrén gav sin in både i den här uppgiften och de kommande matchuppdragen med en sådan ambition.

Skapa trygghet, vinn mark, ta poäng och nå framgång.

Därför får vi nöja oss med enda startelvakopplad fråga fram till nästa fredag.

En av ”ryssarna” Kim Källström, Pontus Wernbloom eller Rasmus Elm intill Anders Svensson, för Svensson sitter säkert.

Backlinjen känns plötsligt given och den enda som, enligt mitt sätt att se på saken, får starta båda matcherna mot Österrike i VM-kvalet blir därmed Mikael Lustig.

Det möjligen lustiga är att ingen av de spelare som startade i fyrbackslinjen i senaste VM-kvalet mot Kazakstan, där Sverige höll nollan, fanns med när matchen mot Österrike i juni blåstes igång.

Då: Mikael Lustig, Jonas Olsson, Andreas Granqvist, Oscar Wendt. Nu: Adam Johansson, Mikael Antonsson, Per Nilsson och Martin Olsson.

Och för tydlighetens skull. Jag är rätt säker på att Hamrén, om skadeläget är som dagens, matchar Lustig, Antonsson, Nilsson och Olsson i detta VM-kvals nästa sista match.

Bollar in hela min elva här.

Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Mikael Antonsson, Per Nilsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Anders Svensson, Kim Källström, Alexander KacaniklicZlatan Ibrahimovic, Johan Elmander.

Erik Hamrén öppnade också i samband med presskonferensen för att ta in extra spelare vid eventuella avstängningar under Österrikematchen.

Förutsättningarna är enkla: Seger mot Österrrike och Sverige är klart för play off-spel 15 och 19 november. Då finns också en minimal chans att vinna gruppen, förutsatt att Tyskland förlorar mot Irland och Sverige besegrar Tyskland i den sista matchen.

Det kommer inte ske.

***

IFK Göteborg har två spelare med i VM-kvaltruppen: Tobias Hysén och Adam Johansson.

***

Berhang Safari tackade nej till truppen på grund av familjeskäl.

***

Häckens Oscar Lewicki och IFK Göteborgs Sam Larsson tog ut i Håkan Ericsons U21-trupp.

***

I Roland Larssons trupp till U17-VM  i Förenade Arabemiraten hittar vi Carlos Strandberg (Häcken) och Gustav Engvall (IFK Göteborg). Gruppmatcherna spelas 19 (Irak), 22 (Nigeria) coh 25 oktober (Mexiko) och krockar därmed med allsvenskan.

***

Det HÄR var en extra fjäder i hatten för Engvall och Lärje/Angered-fostrade Chelsea-spelaren Isak Ssewankambo.

 ***

I P19/20-landslaget återfinns gaisarna Malkolm Moenza och Mirza Mujcic, IFK-förvärvet från Öster Darijan Bojanic, Öis Jakob Lindström och Häckens Simon Sandberg.

Kommentarer om “Min startelva mot Österrike

Kommenteringen är stängd.