I går blev jag trött på Zlatan

Alltså, det här borde Svenska Fotbollförbundet och landslagets presschef Niklas Bodell snart ta tag i. Eller skall framtidens presskonferenser med Zlatan bara sändas i appen?

Kändes lite som vi föll tillbaka på ruta ett i går, under den tid svenska journalister kunde åka till Amsterdam och träffa en något lynnig 20-åring som svepande förklarade att det är vi som behöver honom, han inte media. Eller när han mobiltelefonerade sig igenom pressytor efter viktiga landskamper. Nu har han appen och hänvisar till den efter att i stora drag blåst förbi de svenska journalisterna i går kväll.

Skall det vara så?

***

Jo, vi behöver dig, Zlatan. Både som helt vanlig fotbollsgud, återkommande kvalhjälte (ingen svensk fotbollsspelare har gjort fler än dina 17 VM-kvalmål) och ansvarstagande lagkapten, där du föregår med gott exempel och gärna svarar på ett par, tre frågor efter match, som när du just avgjort ett avgörande VM-kval på din egen arena. Inget märkvärdigt, bara allmänt hyfs.

Fascinerades i ett tidigare blogginlägg/krönika över Zlatans val av plats och tidpunkt för lanseringen av Zlatan Unplugged, på morgonen samma dag han själv höll presskonferens två dagar före avspark och att Fotbollförbundet tyst accepterade landslags-pk som marknadsföringsyta.

Kanske kom svaret i går på varför, där en dold agenda kom ut i full frihet. Alla besökare av Friends dränktes i en sällan skådad reklamattack, via utdelade flygblad i entrén och tydliga annonsutrymmen på arena och i matchprogram.

För den som möjligen missat lanseringen på plats fanns goda chanser att ta igen det via bästa annonsplats i åtminstone Sportbladets mobilläsare.

***

Så jag gjorde som han sa, gick in på appen. Och bjuder på ett urval ur innehållet:

”1:a halvlek var inte bra, men vi kom in i omklädningsrummet där vi alla var överens om att det hängde på oss. Vi kommer ut i 2:a och gör det bra – känns fantastiskt! Grabbarna gjorde ett fantastiskt jobb! Går inte att beskriva. Stort grattis till alla och svenska fotbollssupportrar speciellt. De som var inne på arena var ett grymt stöd.”

Han sa lite till, men det var kontentan. Så … alla nöjda?

***

Jag har inget behov av att driva drev mot Zlatan och hans förhållningssätt mot traditionell media. Det jag vänder mig emot är Fotbollförbundets tysta acceptans. Tjänar Svenska Fotbollförbundet pengar på Zlatans app? Är landslagschefen Lars Richt och förbundsbasen Karl-Erik Nilsson med på noterna? Annars borde de ryta ifrån eller åtminstone vara tydliga med vad som gäller.

”Det skrivs för mycket om mig, av andra. Nu slipper man köpa Aftonbladet och Expressen, det är bara ladda ned appen”, sade han häromdagen.

Han sade också:

”Det här är något helt nytt för mig. Jag hoppas att alla kommer vara nöjda, jag kan gå ut och ge min egen syn på saken. Jag skall snacka genom min app, den går via mig, även det finns folk bakom.”

Varför gör du detta?

”För att nå ut, inte för att sänka er i media, fansen får en helt annan syn på nyheter, en helt annan tillgång till mig, de kan följa med mig ända in i omklädningsrummet. Och en massa andra saker. Det är inget att tjafsa om, bara att ladda ned den.”

***

Zlatan vill alltså ta makten över ordet, bilden av sig själv och slutligen förstås pengarna. Bra för svensk fotboll och dess fans?

***

Dan Persson skriver initierat om ämnet i sin blogg på Idrottens Affärer. Läs även Petter Nilssons betraktelse Svd.se. Mycket läsvärda båda två.

***

Zlatan går, vid sidan av lanseringen av den egna appen, mot svenskt målrekord. Ett mot Österrike ger 46 totalt och bara tre upp till Sven Rydell. Även ur det sammanhanget var avstängningsgrundande varningen i slutet dum.

***

Sverige är inför tisdagsmatcherna seedat fyra bland grupptvåorna. Det kan innebära match mot Lars Lagerbäcks Island 15 och 19 november. Svar där ges nästa måndag, 21 oktober, när lottningen genomförs i Zürich.

***

Krönikan från matchen i går.

2 kommentarer om “I går blev jag trött på Zlatan

  1. Jag har länge varit trött på Zlatan.
    Ett missförstått ”geni”. Killen som har förklarat varför allt kan hända på ett fotbollsplan (”bollen är rund”!) Han har gjort flest mål än alla andra tillsammans. Vet bättre än lagledare och tränare. Och journalister. Och gud. Osv.

    Men det kommer en dag då han lägger av och då kommer jag återigen att följa det svenska landslaget. Då kommer många spelare att blomma ut. Att våga spela. Vara sig själva. Det är jag övertygad om. Tills dess får man stå ut med ’show zlatan’… Tyvärr.

  2. Din långa analys, eller summering, av Zlatans agerande i olika sammanhang är säkert riktig men det är väl ändå urusel timing att ”hålla rättegång” mot honom nu, just efter en viktig framgång för Sverige, tack vare Zlatan? Ta det när han ”skitar ner” sig i stället!
    Visst är han ”stor i käften” ibland men fötterna tofflar in bollar i mål liksom skallen leder bollen till mål och medspelarna till fina insatser.

Kommenteringen är stängd.