Hyséns osannolika resa

Vi visste vad vi hade, men inte vad vi skulle få, nu vet vi vad som väntar, men inte vad vi har. De två ansiktenas landslag har gjort det igen. Förvirrat oss. Och jag glädjs, timmarna före beskedet om hur allvarlig Tobias Hyséns lårskada är, med IFK Göteborgs lagkapten, som förra lördagen åkte till Stockholm med chans på guld och drömmar om spel, men därifrån med helt nya möjligheter och förändrade förutsättningar.

Som Kim Källström skulle sagt. Det är fotboll.

Satte mig på ett tåg tillbaka till Göteborg med just de tankarna. Hur skall spelare och ledare förmå uttala sig om passande och opassande motstånd inför lottningen till det stundande slutkvalet när det egna är såpass okänt, där bländande attackfotboll mot högt ställda motståndarbackar byttes mot tafflig misstagsfotboll.

För kallade vi det juniortabbar, nu säger vi att de får fortsätta för att bättre inte finns. Och frågan är: Hur skulle Erik Hamrén kunna byta mittförsvar igen även om känslan är att han borde?

Förr staplade vi dem på rad, nu söker vi med ljus och lykta. Efter skrotade Jonas Olsson/Andreas Granqvist och allt tal om kontinuitet och behov av stark centrallinje är det min plikt att berätta att Mikael Antonsson och Per Nilsson mot tysk stringens fintade bort sig själva.

Om de samtidigt spelade sig ur laget? Jag har inte den känslan. Efter raden Glenn Hysén, Peter Larsson, Joachim Björklund, Janne Eriksson, Patrik Andersson, Andreas Jakobsson, Johan Mjällby, Michael Svensson och Olof Mellberg tog det uppenbarligen slut och funderingarna kring detta sammanfaller delvis med Erik Hamréns tillträde.

Mittbackssuccessionen är oavsett vad vi tycker en avgörande faktor i Brasilienpusslet. Är det efter Alexander Milosevic (AIK) och Pontus Jansson (Malmö FF) vi suktar? Är det för sent om vi talar sommaren 2014 och Rio? Hur skulle ni gjort?

Några frågor till: Hur hanterar Antonsson Ronaldo? Hur löser Nilsson Mandzukic och är Olsson karl nog för Samaras? Grekland är ingen drömlottning, men lättare än både Portugal och Kroatien, behändigare än Ukraina.

När beskedet att Sverige bakom Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander också har en Tobias Hysén att tillgå i skarpt läge kablades ut över världen i går kväll blev det också uppenbart att IFK Göteborg riskerar att mista sin alla främste redan i vinter. ”Tobbes” kontrakt går ut 2015, han trivs där han är men tänker också framåt.

Så här uttryckte han sig om saken i GP nyligen.

– Jag tjänar bra här (IFK Göteborg) och jag trivs jättebra. Skall man då rycka upp hela familjen och ge sig iväg på ett äventyr måste det vara värt det. Annars kan jag lika gärna köra kvar och göra mina tio säsonger här – och lägga av. Eller så hoppar man på något annat. För äventyret i sig.

Det låter lite grann som att äventyraren inom dig finns där?

– Det har väl kommit mer och mer. Det är mer att man inte skall sitta och ångra något när man har lagt av. Samtidigt kan man heller inte ångra att man har det bra.

***

Ola Toivonen var mycket blek mot Tyskland.