Ohlsson listar Rambergsvallens toppar

Här är Tomas Ohlssons sex-i-topplista över Häckenhändelser kopplade till Rambergsvallen. Tomas Ohlsson är i dag ekonomichef i BK Häcken och är den som har varit anställd i klubben allra längst. Ohlsson har i rak följd tjänstgjort sedan 1977.

1. Hösten 1982, när vi blev klart för allsvenskt spel för första gången efter kvalseger mot IFK Norrköping. Första matchen hemma, returen borta.

2. Allsvenska hemmapremiären mot Elfsborg 1983. Det blev 0-0 och var en rätt kass match, men vår första i allsvenskan.

3. Arnor Gudjohnsen. Det var en tvist mellan Anderlecht, som han tillhörde och Bordeaux dit han var på väg. Bordeaux gick i konkurs, han blev klubblös, vi gjorde en grej och kunde gå till oss på fri transfer. Han var kompis med Gunnar Gislason, men väldigt ringrostig. Trots det spelade han i landslaget samtidigt. På hösten 1993 var han fantastisk.

4. Kim Källström, som egentligen skall knytas ihop med pappa Mikael, som vår dåvarande tränare Stefan Lundin värvade från Gefle när han var 28 år. Det blev lite av en succé. En bollvinnare och pådrivare. Hade vi inte fått den ene hade vi inte fått den andre.

5. Stig Töfting. En fantastisk människa. Jag och sportchefen Carl Fhager tog emot honom på Stena-terminalen. Han kom i en van med färgade rutor och ihop med tre som såg ut som Hells Angels. Vi skrev in i kontraktet att vi kunde säga upp det om han inte skötte sig. ”Skriv vad fan ni vill”, sa han. Stig Töfting var en handslagets man. Han spelade för oss 2005.

6. De gigantiska kvalmatcherna mot Mjällby 2000, det året Göteborg hade fem lag i allsvenskan, vi kom näst sist och fick kvala. Vi avslutade hemma, det blev förlängning och vi vann på straffar. Vår målvakt Joakim Olsson var fantastisk.

***

Vilket är ditt främsta minne från Rambergsvallen, där Häcken i sista matchen någonsin möter Halmstads BK på fredag kväll? Vad har Tomas Ohlsson missat?

8 kommentarer om “Ohlsson listar Rambergsvallens toppar

 1. GAIS 1-0-seger säsongen 1999. Lukasz Chmaj gjorde bara fem baljor för GAIS och ett av dem kom få minuter från slutet.

 2. AIK hemma förra säsongen, när det verkligen var guldvittring och hela Vallen ropade i kör ”Kämpa, Häcken”. Riktigt bra stämning bland gamla som unga, allt från getingar till de som inte går på fotboll lika ofta.

  När Häcken just hade sålt Ranegie och matchens efter spelade mot, kan det ha varit Kalmar?, och då i en halvlek spelade den mest fantastiska fotboll som bara Häcken kan spela. Då kände man att klubben skulle komma helskinnade ur den affären.

 3. Mot ÖIS 2007. Ett fullknökat R-vallen som fick se bkh vinna med 4-1 efter en annars väldigt tight match. Paulinho och Jonas H gjorde varsitt drömmål. Finns på youtube för den som missat. Gåshud!

 4. Det finns en hel del men mitt främsta minne är faktiskt en B-lags match från tidigt 90-tal en kille från Bolivia vid namn Amarillo eller nåt sånt han var rankad som en av de bästa 16-åringar i sydamerikansk fotboll vid denna tidpunkt. Idag skulle killen ha spelat i Barcelona, London eller Milano men han var på lilla hisingen. Killen skruvade in en frispark ifrån halva plan sen hade han en ”maradona” rush dribblade 7-8 spelare och avslutade med en lobb i ribban. Tyvärr blev det ”party och brudar” så han försvann tillbaks till Bolivia. Men det var nog första och sista gången som Sverige och lilla Häcken hade en 16-åring som var rankad topp 10 i Sydamerika.

 5. 1- Zlatan kapar Kim, och får sitt andra gula kort. Var det 2000?

  2 ØSK krossar Hæcken med 2-5, med paulsson och ”Boniek” mfl, tror det var 2001

  3 2011 ØSK och Hæcken spelar en mycket bra match på våren, troligen årets macth det året, ØSK vinner med 1-2, sedan faller ØSK som en sten, men Hæcken stiger till skyarna.

  Ser den matchen som grundstenen for det Hæckens som under 2011-2013 spelat den finaste och roligaste fotbollen i Allsvenskan. Hoppas de kan skørda ett SM Guld nu på Gamla Ullevi høsten 2014. I lejonets egen kula, så att sæga.

 6. Om ändå de kulturbärande lagen från Hisingen; Lundby, Warta, Gaik och Kullen kunde nämnas i sammanhanget. Plastklubben Häcken existerade ju inte ens när Rambergsvallen invigdes. Efter att Mc Donalds och Coca-Cola räddat Gothia Cup och Göteborgs kommun genom år av miljonsubventioner förvandlat Häcken till Sveriges rikaste förening så är tyvärr fotbollskulturen på Hisingen sönderslagen av mångmiljonrullningen på Häckenborg.

  De självklara höjdpunkterna på Rambergsvallen är: Nr 1 Lundby – Halmstad Bk i kval till allsvenskan 1942. Nr 2 Lundby slår ut ÖIS i svenska cupen 1991. I övrigt skall vi nog inte övervärdera Rambergsvallens betydelse. På Hisingen håller nästan alla på Blåvitt, några på GAIS, några på ÖIS. Sedan finns det ett fåtal inflyttade bönder och lagbytare som påstår sig hålla på Häcken.

 7. Helt klart matchen mot Åtvidaberg 2008. Båda lagen var i toppen av tabellen och jag tror Åtvidaberg skulle gå förbi Häcken vid seger. I den 81 minuten, vid ställningen 1-3, fick Häcken både en straff och ett rött kort emot sig. Jag minns hur jag såg folk runt omkring mig som började bege sig hemåt. (Vilken chock de måste ha fått när de kollat resultatet på text-tv sen!) Straffen slogs högt över och Häcken gjorde i stället 2-3 nästan omgående.

  I den 89 minuten kvitterade Jonas Henriksson och det rådde karnevalstämning bland de fåtalet på plats. När samme Henriksson sedan ordnade en straff visste nog inte folk var de skulle ta vägen. Det var en surrealistisk känsla. Henriksson satte straffen och Häcken vann med 4-3. Sjukaste jag varit med om.

  http://svenskfotboll.se/superettan/match/?scr=result&fmid=724640

 8. Några speciella matcher jag minns från de senaste åren:

  Åtvidaberg hemma 2008, när vi ligger under med 1-3 och får straffspark dömd emot oss. Ricardo Santos bränner och vi får ny energi genom ett snabbt 2-3-mål och vänder senare till 4-3. Vändningen symboliserar vår höst där vi senare går upp i allsvenskan.

  Första derbyt mot Blåvitt 2009. När Ragge kommer in och gör två baljor.

  Diverse storvinster, Sirius 2008(8-0), Mjällby 2011(6-0), Norrköping 2012(6-0).

Kommenteringen är stängd.