Tar farväl med tankar om framtid

Lite Häckensurr inför kvällens avskedsföreställning på Rambergsvallen. Tydligen finns både Peter Abrahamsson och Jakob Lindström med på den 60-lista över tänkbara nyförvärv till Häcken nästa säsong. Där finns även Qvidings Alexander Jeremejeff och Ronald Mukiibi, som Fredrik Janlind skrev i GP om här i går.

På listan över utgående kontrakt återfinns just nu åtta namn. Målvakten Damir Mehic, mittförsvararen Yago Fernandez, ytterbacken Kari Arkivuo, försvararen Tibor Joza, kantspelaren Björn Anklev, innermittfältarna Jonas Bjurström och Dominic Chatto och anfallaren Mikolaj Lebedynski.

Vad Häcken väljer att ta in hänger väldigt tydligt ihop med vad som händer med dessa. Totalt är tanken att truppen för 2014 skall innehålla 25 spelare. Efter David Frölunds förlängning är 17 kontrakterade för nästa säsong. Därmed återstår åtta platser att fylla.

Jag skulle gissa att drygt hälften hämtas utifrån – och där är spelarna i ovan nämnda kvartett samtliga aktuella.

Utan att förminska betydelsen av avslutningen mot Halmstad i kväll och Åtvidaberg nästa söndag riktas mina tankar mot 2014.

Och jag tänker så här, position för position:

Målvakt: Christoffer Källqvist har kontrakt till 2018, bakom behöver/söker Damir Mehic ny miljö/utmaning, varför ny tvåa kan krävas. Rasmus Iversen, Peter Abrahamsson eller … vad/vem?

Högerback: I år har i huvudsak veteranerna Björn Anklev och David Frölund delat på uppgiften. Frölund har förlängt, vad sker med Anklev? Han har ingått i GP:s månadens lag FEM gånger. Fråga att ställa: Vill och kan Björn fortsätta sin fotboll i just Häcken? Här kan ny kraft behöva tas in. Osäkert kring Tibor Jozas framtid.

Mittförsvarare: I våras/somras var nyförvärvet Fredrik Björck gjuten etta i första hand ihop med Mohammed Ali Khan.  Sedan 18 augusti har Björck, som dragits med sjukdom, spelat åtta minuter borta mot Gefle och fyra minuter hemma mot Malmö. Utan att ta i vågar jag slå fast att Yago Fernandez korttidskontrakt inte förlängs och att U-landslagsmannen Simon Sandberg ligger bra till för mer speltid nästa år. Dessutom finns Emil Wahlström i truppen. Min fråga just nu är: Vad händer med Björck nästa år? Det avgör helheten här.

Vänsterback: Tänker så här: Har Häcken fått ut vad de betalar för relativt välavlönade Kari Arkivuo 2013? 2012 allsvenskans kanske främste vänsterback, i år skadad och först i höst upp på liknande nivåer som i fjol. Bakom skuggar Leo Zuta. En spännande fråga att följa de kommande veckorna.

Högermittfält: Björn Anklev, Nasiru Mohammed, Mika Ojala och Martin Ericsson. Jag kanske har glömt någon. Köpet av Ojala är årets besvikelse, där skulle jag inte bli förvånad om vi får se en utlåning – eller så ger Häcken honom trots allt en andra chans. Tror på det första. Nasiru är fortfarande bara 19 år och har, som jag ser det, visat mer än Ojala. Anklev? Osäker. Ericsson? Kan spela här med.

Centralt mittfält, defensivt: Här har Häcken allt mer jobbat efter en ”kvast” eller ”länk” mellan försvar och offensiv. Som jag ser det – och här väger jag in både utfall och utfall per krona – är den spelaren 2014 inte Dominic Chatto. Oscar Lewicki är förstarankad, bakom kanske Jakob Lindström är mogen att se, lära och vänta på chanser 2014. Jag har svårt att se att Jonas Bjurström erbjuds förlängt kontrakt. Har endast ett allsvenskt inhopp i år.

Centralt mittfält, offensivt: Simon Gustafson har 2013 visat sidor som inom ett år eller två kan göra honom till allsvenskans främste. Stannar han i Häcken? Jag tror det. Jag hoppas det. Framför är Martin Ericsson även 2014 spelaren att fördela instick, rycka sönder motståndare och bygga Häckens offensiv. Kan – beroende på motstånd, taktik och tillgängliga spelare – även utgå från höger. Samuel Gustafson? Spännande att följa. Dioh Williams gjorde viktigt mål mot Norrköping, men har totalt sett visat alldeles för lite efter att han i våras förlängde kontraktet till 2016.

Vänster mittfält: René Makondele, va? Känns ohotad, även om han inte har gjort sin allra bästa säsong. Här behövs konkurrens utifrån. Vem?

Anfall: U17VM-spelaren Carlos Strandberg går från klarhet till klarhet och är en utmärkt tvåa/ett utmärkt hot bakom Moestafa El Kabir även nästa år. Om El Kabir blir kvar. Intresseanmälningarna kring hans namnteckning avtog i samband med sommarens skador. Vill vidare. Frågan är när. Här kommer Häcken förändra/förstärka. Bland spelare med utgående kontrakt märks Elfsborg Mohamed Bangura, Gefles Mikael Dahlberg och Mjällbys Pär Ericsson. Kanske Bangura skulle vara ett alternativ här. Även om Mikolaj Lebedynski gjort det bra har jag svårt att se att han stannar. Hosam Aiesh? Omsprungen av Carlos och ingen allsvensk spelare i nuläget.

Häcken kör på till och med siste november och tar sedan semester till 7 januari.

I utgångsläget åker laget på träningsläger till Dubai 2 till 17 februari och räknar med allsvensk seriestart under andra halvan av mars. Däremellan skall Svenska cupens gruppspel spelas.

Samarbetet med akademin i Ghana, Right to Dream, ”störs” av ökat intresse från andra nationer rörande deras spelare. Kan innebära färre RTD-spelare i Häcken framöver.

Häckens utgångspunkt vid värvningar är trots allt fortfarande 1) Göteborg, 2) Västsverige, 3) Sverige, 4) Norden, 5) resten av världen.

7 kommentarer om “Tar farväl med tankar om framtid

 1. Inget varar för evigt, Mats. ÖIS, GAIS och IFK har sin historia o kultur. Häcken har sin och i Häckens fall så skrivs den fortfarande. Det är mer än vad man kan säga om ÖIS och tyvärr GAIS.

  Tror att framtidens GBG har två lag med tillräckliga ekonomiska muskler att kunna bedriva elitverksamhet på svensk toppnivå IFK och Häcken.

  Vare sig ÖIS eller GAIS har detta, man kan inte bedriva elitverksamhet genom att tigga pengar ifrån allmänheten. ÖIS och GAIS och till viss del IFK har haft sin historia och tid. Nej, Nu är det nog Häckens tur skapa historia.

 2. Ps. Häckens rikedom kommer till stor del av lyckade affärer och en snålhet som fåt en smålänning att rodna. T ex Tobias Hyséns månadslön täcker hela Häckens mittfälts gemensamma löner.

 3. Mats, vilken stjärna du är. Har du verkligen så svårt att ta till med argument att du faller i fällan att hoppa på Gothia Cup? Ja, visst är det trist att kommunen subvetionerar ett arrangemang som ger hundratals miljoner i skatteinsatser. Det är alldeles för beklämmande att Häcken i sin tur använder lite överskott att få hit lag som inte har råd att resa hit, och anordnar en stor turnering för barn och ungdomar med utvecklingsstörningar. Fruktansvärt. Att sen klubben går plus ett par miljoner som de lägger i sin ungdomsverksamhet i ett område med relativt kass trygghet, och en viss fattigdom, ja det är nog det allra vidrigaste.
  Som grädde på moset så har GP mage att köpa annonsplats på arenan. Fy fan. Tacka vettja GPs skyltar på Gamla Ullevi! Det tillfaller ju tack och lov Alliansklubbarna. Där har man ett rakryggat gäng med rent mjöl i påsen.

  För att återgå till det riktiga ämnet;
  Jag tror verkligen att nästa år blir bättre. Kanske att man börjar titta på en ersättare till Krickan. För där känns redan den första bristen.

 4. Herregud Mats. Hur orkar du ta det igen? Varje gång Häcken får publicitet så skall det snackas om att Häcken får pengar av kommunen. Tror du på detta själv? Häcken betalar hyra för skolorna de använder. Tror även att det var 100 miljoner som kommunen tjänade på turnering.
  Läser ditt inlägg om och om igen och häpnas av din dumhet. Orkar verkligen inte med sånna som dig som häver ur sig skitsnack.

 5. Har Gp-sporten blivit Bk Häckens klubbtidning eller? Idel lovord till en klubb som byggt sin rikedom på myglade (stulna) pengar. Att GP (som förövrigt också sponsrar Häcken) aldrig haft en kritiskt granskande artikel om den med skattemedel subventionerade turneringen Gothia Cup är hårresande. Är det verkligen rätt att kommunen med subventioner har gjort Häcken till Sveriges rikaste fotbollsklubb? NEJ och åter NEJ! Det finns många aspekter på den här frågan, men Gp ser inget dilemma. Pinsamt!Det enda man inte kan köpa med pengar är kultur, själ, hjärta och historia. Och förhoppningsvis behövs också de ingredienserna för att bli en toppklubb på allvar. För den Göteborgska fotbollskulturens skull får vi verkligen hoppas att plastklubben Häcken bara visar sig bli en parantes i historieböckerna.

 6. nklev, Chatto och Arkivou – en trio som under flera säsonger hört till lagets allra starkaste individer – på återseende – i Häcken eller annorstädes?

  Häckens tid på trivsamma Rambergsvallen – utom för journalister? – tagit slut. Publiken viktigt bidrag till trivseln, mer fotboll än slagsmål i fokus, kanske inte kommer till Nygamla på fastlandssidan – för långt över älven? Nej, men dyrare inträde! Någon som tänkt på det? Behöver Häcken inte sin trogna kärna av publik?

  På återseende – kommer trots det dyrare inträdet att gå till vårstarten i allsvenskan när Häcken spelar.
  Men, vilka talanger Häcken redan har i sin trupp,Lewicki – 10-talets Stefan Schwarz. Inom några år dominerande landslagets innermittfält tillsammans med Oscar Hiljemark?! Simonarna Gustafsson och Sandberg, bror Gustafsson, Leo Zuta, Carlos m fl. Och ännu fler på gång!!!

  Till sist: Dioh Williams är bäst som central mitt. Där finns emellertid Martin!

 7. Anklev, Chatto och Arkivou – en trio som under flera säsonger hört till lagets allra starkaste individer – på återseende – i Häcken eller annorstädes?

  Häckens tid på trivsamma Rambergsvallen – utom för journalister? – tagit slut. Publiken viktigt bidrag till trivseln, mer fotboll än slagsmål i fokus, kanske inte kommer till Nygamla på fastlandssidan – för långt över älven? Nej, men dyrare inträde! Någon som tänkt på det? Behöver Häcken inte sin trogna kärna av publik?

  På återseende – kommer trots det dyrare inträdet att gå till vårstarten i allsvenskan när Häcken spelar – inte så mycket poliser och gapiga sup portrar på och runt arenan som när allianslagen spelar på Nygamla, en viktig fördel! Utom när de andra storstadslagen kommer dit, förstås! Deras sup portrar har samma otrevliga inslag som Gbg-alliansens tre lag. Tyvärr.

  Men, vilka talanger Häcken redan har i sin trupp,Lewicki – 10-talets Stefan Schwarz. Inom några år dominerande landslagets innermittfält tillsammans med Oscar Hiljemark?! Simonarna Gustafsson och Sandberg, bror Gustafsson, Leo Zuta, Carlos m fl. Och ännu fler på gång!!!

  Till sist: Dioh Williams är bäst som central mitt. Där finns emellertid Martin!

Kommenteringen är stängd.