Mina betyg på Häcken

Publicerade betyg och kommentarer på Häckens spelartrupp i Göteborgs-Posten inför avslutningen mot Åtvidaberg (2-2). Det går utmärkt att ha synpunkter på dessa här.

Fem fyrar:

Fyra fyrar:

Moestafa El Kabir, 25 år, anfallare, 21, 12, 2

Kommentar: Oskadad Häckens tredje raka allsvenska skyttekung, skadad saknad. Häckens dilemma: För beroende av försteanfallaren, begränsad spets på nummer två. Vill vidare. Svenskt pass i ett eventuellt VM?

Martin Ericsson, 33 år, mittfältare, 22, 5, 3

Kommentar: Uppåtgående trend. Vek och svek i inledningen. Stark, rapp och beslutsam mot slutet. Passade möjligen bättre med Majeed, utnyttjas bäst i fri offensiv roll. Blandar briljanta detaljer med djupledsslit.

Björn Anklev, 34 år, högerkantspelare, 25, 0, 4

Kommentar: Har det någonsin hänt att en 34-årig tidigare tämligen anonym ytterback gör sin allra bästa säsong som just 34-åring och väcker och lyfter ett helt lag med kaptenslöpningar utan bindel. Nyförlängd.

Tre fyrar

René Makondele, 31 år, vänstermittfältare, 28, 6, 8

Kommentar: Känslan när vi snart stänger 2013 är att Makondele inte nådde hela vägen, inte fick ut det förväntade, det nödvändiga för att Häcken skall tillhöra toppen. Ändå vinner han interna assistligan. Igen.

Christoffer Källqvist, 30 år, målvakt, 29, 0, 1, 11 nollor

Kommentar: Har en något lägre räddningsprocent jämfört med fjolåret då Häcken slutade tvåa i allsvenskan, har däremot hållit fler nollor, vilket förstås hänger ihop med hela försvarsspelet. Behöver konkurrensutsättas för att fortsätta utvecklas.

Simon Gustafsson, 18 år, innermittfältare, 25, 2, 4

Kommentar: Division 2-spelare med Fässberg i fjol. Gjorde två mål och en assist mot dåvarande serietvåan Helsingborg på Rambergsvallen i början av september. En presentation som heter duga. U-landslagman.

Mohammed Ali Khan, 27 år, mittback, 17, 0, 0

Kommentar: Har haft ett oerhört händelserikt och känslosamt år både på och utanför fotbollsplanen. Mammans bortgång, landslagsspel för Libanon, vadfraktur. Hans närvaro i laget 2013 har borgat för framgångsrika resultat.

Carlos Strandberg, 17 år, anfallare, 11, 3, 1

Kommentar: Har Henrik Larsson och Samuel Eto’o som förebilder och bidrar just nu till Sveriges framgång i U17-VM. Har fyra år kvar på kontraktet med Häcken kan utmana om rollen som forwardsetta redan 2014.

Två fyrar

Fredrik Björck, 34 år, mittback, 22, 0, 0

Kommentar: Berättade nyligen om sin RLS-sjukdom, som bland annat gett sömnsvårigheter och livslång medicinering. Fotbollsspelaren och mittbackschefen Björck fick i Ali Khans skadefrånvaro ingen riktig ordning på de bakre leden. Satsar vidare.

Oscar Lewicki, 21 år, innermittfältare, 17, 1, 0

Kommentar: Å ena sidan en möjlig framtida A-landslagsman, å andra sidan lite för begränsad i sitt offensiva spel. Å tredje sidan (finns det uttrycket ens?), löser Oscar sina huvudsysslor som nu i höst är han en Tobias Linderoth.

Emil Wahlström, 26 år, mittback, 18, 0, 1

Kommentar: Har fått ta ett mycket större ansvar i år än någonsin tidigare, både som ersättare för Ali Khan och Björck. Har i flera matcher varit Häckens främste back. Har växt med Peter Gerhardssons förtroende.

David Frölund, 34 år, högerback, 16, 0, 0

Kommentar: Kör vidare ett år till, minst, men siktar på att ”göra en Kristian Bergström” och spela till 40. Har ett enkelt med effektivt register. Passningssäker, inläggssugen – men numer möjligen något långsam i defensiva löpdueller?

Kari Arkivuo, 30 år, vänsterback, 21, 0, 2

Kommentar: Vad hände med allsvenskans bästa vänsterback? Han har inte spelat i Häcken i år, i alla fall. Äger, när han är som bäst, hela sin korridor, men har i år hämmats av skador och tankar på framtiden? Var utspelar sig den?

Simon Sandberg, 19 år, mittback, 9, 0, 0

Kommentar: Ibland måste man gå på känsla och intuition. När jag skriver att ”jag tror att han får sitt stora allsvenska genombrott nästa säsong” hoppas jag att Peter Gerhardsson läser och bidrar till den utvecklingen.

Nasiru Mohammed, 19 år, yttermittfältare, 20, 2, 1

Kommentar: Blåste in i fjol somras, men har hamnat i lä i år. Är fortfarande mycket ung och har testats centralt som tia. Är lite för mycket ”raka spårets spelare” för den positionen, men kommer ta kliv även 2014.

Leonard Zuta, 21 år, vänsterback, 15, 0, 0

Kommentar: Är han redo att ta över vänsterbacken om Arkivuo lämnar? Har inte finländarens tyngd och auktoritet, men bra fötter och grym inställning kan göra honom till ny vänsterkantskung.

Mikolaj Lebedynski, 22 år, anfallare, 7, 1, 0

Kommentar: Lämnar sannolikt Häcken efter höstens korttidskontrakt. Har gjort det bra, pillat in något mål, haft förmågan att trycka tillbaka motståndarbacklinjer och har gett Häcken ett dugligt alternativ när El Kabir var skadad. 

En fyr

Dioh Williams, 29 år, anfallare, 17, 1, 1

Kommentar: Helt ärligt (med undantag för målet mot Norrköping) – vad blev det av den här säsongen, Dioh? Skrev på nytt kontrakt till och med 2016, och sjönk som en sten. Har behövts, fått chanser, men gått bakåt.

Dominic Chatto, 27 år, innermittfältare, 22, 0, 0

Kommentar: I alla truppbyggen finns en hierarki där några tar mer ansvar, några mindre. I omklädningsrum, men framför allt i matchsituationer. Utfall i analys måste alltid kopplas till kostnad. Chattos insatser på planen kan Häcken hitta för en billigare peng.

Mika Ojala, 25 år, yttermittfältare, 21, 0, 2

Kommentar: Beskrevs på klubbens hemsida när han skrev på sitt treårskontrakt med Häcken i höstas som ”en poängmaskin” och det kan man knappast anklaga honom för nu. Två assist, inget mål på 21 matcher är … klent.

Har spelat för lite för att betygsättas

Reuben Ayarna, 28 år, innermittfältare, 5, 0, 0

Kommentar: Tränar fortfarande med Häcken, trots att kontraktet gick ut i somras.

Hosam Aiesh, 18 år, anfallare, 0

Kommentar: Omsprungen av Strandberg.

Jonas Bjurström, 34 år, innermittfältare, 1, 0, 0

Kommentar: Som förväntat. Lite speltid. Tar ny sats i annan miljö 2014?

Damir Mehic, 26 år, målvakt, 0

Kommentar: Vad skall man säga? Källqvist spelar jämt, Mehic aldrig.

Yago Fernandez, 25 år, mittback, 0

Kommentar: Hade inte gjort bort sig om han fått spela. Lämnar.

Samuel Gustafsson, 18 år, innermittfältare, 2, 1, 0

Kommentar: Gjorde mål före brorsan. Blir spännande att följa framöver.

Tibor Joza, 27 år, försvarare, 6, 0, 0

Kommentar: Lägst i rankingen bland försvararna. En del skador. Kan lämna.

Rasmus Iversen, 20 år, målvakt, 0

Kommentar: Trea bakom Mehic.

(Namn, ålder, position, matcher, mål, assist)

Kommentarer om “Mina betyg på Häcken

  1. Håller bara delvis med dig, jag tycker du överskatta r Carlos insatser, de är bra jovisst, men… Du underskattar kraftigt Oscar Lewickis insatser, när han verkligen var tillbaka, i form efter långt skadeuppehåll, presterade Häcken som förra säsongen, minst! Detsamma gäller i stor utsträckning även Emil EWahlström. David Fr !ölund är med sin rutin nästan lika värdefull som Anklev och inte! är Arkivou så kass som ditt betyg anger, även om han tidigare presterat ännu bättre. Chatri kanske är dyr men hans defensiva insatser har hållit hög klass. Williams är bra när han får spela i sin numer bästa position, 1 0-à ns, men Martin är bättre, särskilt efter sommaren, innan imponerade han inte, en viktig orsak till resultaten jämfört me d 2012! Nä, bristerna i år jämfört med 2 012 är främst att motståndarna nu visste vad de mötte. Resultaten mot öppet spelande topplag var mkt bra, me dan svårigheterna mot backande lag so Kalmar och Gefle var tydliga. Särskilt under våren när varken Martin eller Rene nådde upp till fjolårets mycket höga nivå!

Kommenteringen är stängd.