Så kan Häcken starta 2014

En spelare till. Lite längre fram. Kanske. Där har ni Häckens fortsatta värvningsfilosofi inför allsvenska ”revanschen” 2014. Jag skriver revansch för jag vet att Peter Gerhardsson ogillar det uttrycket och menar att det saknar betydelse i all form av prestation. Men tiondeplatsen – för oss som räknar tabellplaceringar – är tänkt att bli något annat när seriesummering görs om sisådär elva månader.

Alla typ av elitidrott handlar om utveckling. Identifiera potential och applicera en fungerande metod för att göra bättre. Häckens nuvarande trupp är mer utvecklingsbar än någonsin, vet jag att sportchef Sonny Karlsson tycker. Och det är svårt att säga emot. Peter Abrahamsson, Leo Zuta, Ronald Mukiibi, Simon SandbergSebastian Olsson, Oscar Lewicki, Simon Gustafson, Samuel Gustafson, Nasiru Mohammed, Carlos Strandberg, Alexander Jeremejeff och Sula Matovu – för att nämna några.

Talang är en sak, åldersbalans något annat. Även det finns i ”nästa Häcken”. Det är omöjligt att snacka bort den samlade erfarenhet nuvarande nyckelspelare som Mohammed Ali Khan, Björn Anklev, Kari Arkivuo, Martin Ericsson och René Makondele står för och det är lätt att uppfatta klassiska konkurrensdevisen ”två bra spelare på varje position”.

Svarar Hosam Aiesh ja till lagda kontraktsförslaget (senast i morgon torsdag) sitter Häcken säkert. Det blir inget mer in. Nu. Kanske inte alls.

Fjolårets försäsongssnackis och kommande förklaringsmodell till de ”uteblivna” resultaten handlade om gruppdynamik och avsaknaden av spelare som Jonas Henriksson, Josef Elvby, Mattias Östberg och – för all del – Waris Majeed. I nuläget är det svårare att identifiera samma problematik, fullt medveten om Dominic Chatto, Mika Ojala, Tibor Joza och Jonas Bjurström relativa betydelse i omklädningsrummet.

En titt, position för position, ger oss följande nuläge på Hisingssidan av Göta Älv-bron:

Målvakt: Peter Abrahamsson är tänkt att ge rutinerade Christoffer Källqvist en match. Blir spännande att följa. Ny trea efter Damir Mehic och Rasmus Iversen är uppflyttade Teodor Söderberg.

Högerback: Björn Anklev och David Frölund. Rutin. I mängder.

Mittback: Mohammed Ali Khan, Fredrik Björck, Emil Wahlström och Simon Sandberg kompletteras av nye Ronald Mukiibi från Qviding.

Vänsterback: Kari Arkivuo blir kvar. Bra. Kan, som ni vet, även spela till höger. Hur tänker Gerhardsson där? Dessutom Leo Zuta.

Högermittfältare: Nasiru Mohammed och – kanske – Hosam Aiesh.

Innermittfältare: Sju till antalet, tre positioner. Den lägsta (mest defensiva) är i utgångsläget vikt för Oscar Lewicki, i den mest offensiva – som tia – finns Dioh Williams, Samuel Gustafson och Martin Ericsson. Nye Ivo Pekalski kan dyka upp i samtliga roller, Simon Gustafson i de två främsta. Nye Sebastian Ohlsson gjorde elva mål för Skövde i år.

Vänstermittfältare: René Makondele och nye fartpaketet Sula Matovu.

Anfallare: Moestafa El Kabir, Carlos Strandberg och Alexander Jeremejeff.

***

Min startelva just nu: Källqvist – Anklev, Ali Khan, Sandberg, Arkivuo – Lewicki, Simon Gustafson – Ericsson, Pekalski, Makondele – El Kabir.

Någon emot?

16 kommentarer om “Så kan Häcken starta 2014

 1. Kan inte Oscar L vikariera/ta en mittbacksplats?

  Spelade inte han där några gånger under 2012 eller minns jag fel?

 2. Långe Björk och kvicke Joza jobbade suveränt tillsammans mot Sparta. Vore intressant att se Björk och Sandberg tillsammans. Har sett ut som att de övriga inte fungerat bra tillsammans med Björk. Men Sandberg är ju bra längs marken och Björk i luften, så?
  Ali Kahn lämna? Inte bra för truppen, i så fall.

 3. Mittbackarna passar inte ihop. Måste förstärka här. Ingen av mittbackarna är i närheten av allsvensk toppklass.
  Här behöver vi förstärka om ambitionen är att sluta topp 3.

 4. Bra mittförsvar blir det med två mittbackar som kompletterar varandra och med en defensiv mittfältare som förstärker. Det finns det många exempel på. I Häcken de gångna säsongen med duon Wahlström och (spänstige) AliKahn med Lewicki framför. I årets kanske bästa hemmamatch mot Sparta Prag med duon Björk och Joza med Chatto framför. Kanske Björk och unge Sandberg skulle komplettera varandra bra?! Långe Tom var suverän på våren året innan (när Östberg var kvar) och även när Elfsborg mötte Häcken på Hisingen i våras. Vad hände sen?

 5. Riktigt bra elva. Defensiva fasta känns oroligt. Lite för många lirare och få brunkare. Ett fyrtorn i backlinjen hade inte skadat.

 6. försvarslinjen Frölunda-AliKahn—Lewicki—Wahlström-Arkivou höll mest tätt under senhösten, så…no. problem, så länge .backuplinjen Anklev- Björk— Pekalski—Sandberg-Zuta klart god allsvensk klass; Anklev skulle ofta bli mitt val som höger yttermittfältare. Bara att hoppas att Lewicki och Pekalski blir skadefria. I form är de t o m framtidshopp på Blågul nivå!

 7. Källqvist – Arkivuo, Sandberg, Björk, Zuta –
  Pekalski, Lewicki – Aiesh, Ericsson, El Kabir – Strandberg

  behövs nytt blod på både högerback och mittback

  1. Hoppsan! En såpass intressant startelva, utan AliKahn, Simon G och Makondele!!! Dessutom pålitliga allsvenskan som Anklev, Frölund, Wahlström o Williams och Nasiru på bänkplats. Tillkommer alla nyförvärv….

 8. Häcken har släppt in alltför många mål på hörnor och situationer. Det har ofta varit rena hönsgården och man har suttit med hjärtat i halsgropen. Så det behövs nån längre spelare som kan nicka bort bollen. Tom saknas och jag hoppas han kommer tillbaka.

  1. Tom i form vore en förstärkning, ingen tvekan! Det finns för övrigt ett par paralleller med blågult modell 2013, det första är brist på kontinuitet i backlinjen och särskilt i mitten. Häcken med långvariga skador/sjukdomar etc. på AliKahn, Lewicki Wahlström och Björk, landslaget med Hamréns hattande med mittbackspar efter att först ha envisats med en omöjlig kombination (Olsson+Granqvist, båda utmärkta men inte ihop)innan han gav lugne Antonsson och säkre Nilsson chansen, först var för sig, till slut ihop. Häcken fick inte till ett lugn i försvaret förrän Wahlström den följsamme, kompletterade. Ännu bättre blev det när AliKahn kom åter med sin energi.

 9. Hur kan man INTE förstärka backlinjen? En ny mittback måste in! Atta från H-borg eller Söderberg från Ellos kanske? Sedan är ju högerbacksplatsen som alltid det stora problemet i laget, där finns rutin men inte kvalitet!

  Mittfält och anfall ser bra ut på pappret!

  1. Johan Lind var högerback hur många år som helst. Var han ett ständigt problem? Frölund/Anklev har i år hört till de i laget som varit mest att lita till…

 10. Ouuff, Häcken väljer alltså att INTE förstärka en av allsvenskans risigaste backlinjer? Sjukt. Men så är Peter Gerhardsson en ’visionär’ och ’Sveriges bästa tränare’ också…

Kommenteringen är stängd.