Häcken vinnare i arenabesked

Inget ÖisGamla Ullevi 2014 – och åsikterna går isär. Jag vet hur hårt Gotevent har jobbat med frågan, jag förstår hur surt det känns för Öis att tvingas ”välja” mellan Ullevi och Valhalla. I praktiken inget val, då Ullevi skulle döda all form av idrottslig atmosfär för ett lag som 2013 lockade 1500 åskådare i snitt per match.

Letar vi vinnare är det lätt att peka ut Häcken.

De kunde hamnat på Ullevi.

Det fleråriga ramavtal som skrevs inför invigningen av Gamla Ullevi 2009 saknade i det här sammanhanget faktisk betydelse, vilket väcker Öis ilska. Avsikten, att Gamla Ullevi skulle utgöra hemmaarena för Alliansens representationslag, gällde först fram till konkursen och nu, efter degraderingen till division 1 södra, inte alls.

Alla som varit på Valhalla förstår Öis ordförande Dan Cameras.

Det är en skitarena för moderna fotbollsfester. Däremot duger den fint vid bandytempurerade försäsongsmatcher och Svenska cup-upplevelser i mars.

Helt klart är att en pressad ekonomi med begränsade publik- och partnerintäkter nu får det än tuffare.

Förslaget om kombinerade hemmalösningar (merparten på Gamla Ullevi, några matcher på Valhalla eller Ullevi) för både Häcken, Gais och Öis fick ingen bäring. Det är, kan jag tycka, lite synd – även om jag förstår de praktiska problem det skulle innebära.

Häcken flyttar från Hisingen till Göteborg. Heller ingen maximal lösning. Och att det skulle vara temporärt känns efter kommunstyrelsens bordläggning av nya Rambergsvallen plötsligt högst oklart.

***

Edit: Öis publiksnitt i superettan 2013 var 2607.

40 kommentarer om “Häcken vinnare i arenabesked

 1. Det tycks allt mer uppenbart att Higab faktiskt förstör för hela Göteborgsfotbollens utveckling. Mer kostnadsineffektiv ”byggherre” kan väl knappast finnas i Norden. GRANSKA HIGAB NU!!! Higab skor sig på alla fotbollsälskares bekostnad. Deras inkompetens är ett hån och ett rån på alla skattebetalare i Göteborg.

  En viss Rignäs ”fifflade” bort pengar så det räckte till en klänning vilket resulterade i ett ramaskri och spaltmeter i kvällspressen. Higab tappar bort mång-miljon-belopp mellan stolarna och i egen ficka, vilken leder till att de antingen rånar skattebetalare eller att det helt enkelt inte händer någonting, precis som nu, eftersom Nya Rambergsvallen återigen skjuts på framtiden.

  Var är alla journalister nu som skrev spaltmeter om Rignäs????????

  GRANSKA HIGAB NU!!!

 2. Intressant tanke om Blåvitt skulle åka ur och ÖIS gå upp. Är då Häcken förstavalet på Gamla Ullevi och vilken av alliansklubbarna får då inte plats på GU?

 3. Göteborg stad får varje år 400-500 miljoner i turistintäkter och staten får 100-150 miljoner i form av skatteintäkter i samband med Gothia Cup. Att inte kommunen kan bygga en acceptabel arena på hisingen är en stor SKANDAL! Det blir inte Häckens egna arena utan alla elitlag skall ju använda den vintertid då det blir konstgräs! Denna nya arena skulle gynna alla lag i stan…

 4. De som använder serietillhörighet som argument: Ponera att situationen är omvänd om några år.

  ÖIS/Gais spelar i Allsvenskan och häcken har en lägre serietillhörighet, hade det då varit rimligt att ÖIS eller gais körde ut Häcken ifrån ”Nya Rambergsvallen” (en arena byggd för häcken) och att Häcken blev förbassade till minst-sästa alternativ i stan?

 5. Inte helt irrelevant i ämnet är faktiskt att goa Göteborg för inte alls länge sedan skickade ut ÖIS brottning ur sina lokaler till en mycket tuff framtid

  Avd: Göteborg vs ÖIS

   1. Jaså det handlar om tradition o fan, jag o resten av Sverige trodde att det handlade om sportsliga grunder som att Häcken ligger i Allsvenska och ÖIS i div 1.

    En bättre lösning är väll att Häcken köper Ögryte IS för 15 miljoner så spelar ni på G-U fast som Häcken istället.

    Så slipper vi ny arena på Hisingen och gnälliga o bortskämda öisare.

    Forza Blåvitt.

 6. Man skriver att Häcken ska få en ny arena, men hur många tänker på att det ska vara konstgräs och ersätta Valhalla under försäsongen. Då kommer att IFK, ÖIS och Gais spela där samt att bland annat Kopparberg är tänkt att spela där hela säsongen?

 7. Häcken och Öis är bägge förlorare! Häcken vill spela på Hisingen och har under många år blivit nekade en rimlig arena-satsning från kommunens sida. Higab bär skulden. Mer kostnadsineffektiv aktör finns inte i Norden.

  Granska Higab NU!

  1. Å andra sidan kan inte BKH klaga på kommunen som har strött pengar över BKH i rätt många år nu ..

   OM något skall granskas så är det väl det. Konstigt att ingen gör det – inte ens UG fast de borde vara väldigt peppade på att göra det.

   Mao granska HIGAB OCH Gothia Cup samtidigt …

 8. citar från Dan Cameras via Sambadefensiv.se

  – När det fanns planer på att ÖIS skulle spela sina matcher på ÖIS-gården inför säsongen 2011 fanns det ett stort motstånd från Gamla Ullevi mot detta och man hänvisade till ett det ramavtal som skrevs mellan klubbarna när Nya Gamla Ullevi byggde som binder oss till den arenan. Ett avtal man nu inte vill veta av, avslutar Cameras med en irriterad och aningen uppgiven stämma.

 9. Tre saker.
  1. Varför kan inte Häcken spela på stora Ullevi?
  2. Kan man (läs: media) en gång för alla sluta sprida den åsikt som BKH för fram det vill säga att klubben ska betala lika lite som alliansklubbarna gjorde för GU det vill säga noll? Om alliansklubbarna avstår från intäkter som reklam och försäljning, så är det i sig en intäkt för Higab och därmed ett bidrag som är mer än noll. I en kommunal ekonomi är det svåra inte att låna pengar utan att betala för lånet.
  3. Kommer BKH att betala en marknadsmässig hyra på nya Rambergsvallen vad gäller kapitalkostnader (ränta och annat) på ett bygge för 130 mille? Det borde hamna på flera miljoner…

  1. Självklart inte Tony, kommer Häcken att betala marknadsmässig hyra för nya Rambergsvallen. Det är trots allt kommunens gullegrisar Bk Häcken vi talar om – Sveriges svar på Milton Keynes. En själlös plastklubb vars enda existens beror på mygel med skattebetalarna pengar. Vad betalar man för Gothia Cup? Inga marknadsmässiga summor där inte. Det om något borde GP skriva om.

   Och självklart skall ÖIS spela på Gamla Ullevi. Det är ju Häcken som tvingas flytta. Varför kan dom inte spela På Ullevi Stadium? Gjorde IFK och Gais när Gamla byggdes.

  2. 1. Så hade det möjligen blivit om Öis hängt kvar. Åtminstone delar av säsongen.
   2. Alliansklubbarna har haft och har fortfarande ett gynnsamt hyresavtal med GU. Det gäller även Häcken 2014. Till 2015 förhandlas det om Clean court, som Häcken haft på Rambergsvallen tidigare. Det ger en högre kostnad – och möjlig högre intäkt. Gais och IFK har svarat olika på första budet från Gotevent.
   3. Nya Rambergsvallen blir inte ”Häckens arena”, den kommer användas av flera. Rimligtvis bör hyran lika i linje med de som hyr in sig på Gamla Ullevi?

 10. Att ÖIS fotbolls AB gick i konkurs och tappade sin plats i alliansen är förvisso sant, men det är ju fortfarande samma klubb som vi pratar om – ÖIS. Helt för jävligt att bli utkastad från sin arena. Att kommunen och Häcken sitter i samma båt i det myglande Göteborg är känt. Att GP dessutom är en av Häckens sponsorer kanske också tål att tänkas på när den här skandalen inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Men eftersom GP aldrig brytt sig om de kommunala subventionerna i mångmiljonklass till Gothia Cup som gjort Häcken till ett elitlag och Sveriges rikaste klubb, så förvånas man inte. GP tänker jag aldrig prenumenera på igen.

  1. Att GP sponsrar Häcken, vilket möjligen är sant (osäker där), har inget att göra med vad vi skriver i tidningen om Häcken. Gamla Ullevi är inte Öis arena. Öis har varit en av hyresgästerna sedan 2009.

 11. Skandal är ordet!

  Låt Öis vara kvar och skicka Häcken till Nya Ullevi alternativt till Hovgården …

  Hela tiden tas vansinniga beslut av kommunens intelligensbefriade politiker – skandal, avgå samtliga.

 12. ”snittade 1500”?? eh nej, 2013 låg ÖIS på ca 2600, och förra sejouren i div 1 hade de ca 2300 i snitt. Häckens snitt har gått upp de senaste två åren tack vare framgången 2012. Frågan är väl hur länge det håller…

  En intressant fråga är ju vad som händer 2015, om ÖIS går upp till Superettan. Vem skall flytta på sig då? Valhalla är inte godkänd för superettanspel.

  1. Då tror jag på idén om att Häcken, IFK, Gais och Öis delar på tillgängliga matchdatum och att några matcher spelas på Ullevi och Valhalla. Det är i alla fall ett alternativ.

 13. Oerhört ologiskt. Det är Häcken som ska få en ny arena. Dom får väl ta ett par skitår precis som övriga klubbar gjorde när ”vår” arena byggdes? Ullevi hade ju varit perfekt; behöver hyresgäst, har all säkerhet och sponsorservice som ett allsvenskt lag kan behöva. Ni är inte bjudna till festen när vi kommer tillbaka till allsvenskan.

  1. Häcken skall inte få en ny arena. Tanken är att den nya, icke finansierade arenan på Hisingen skall användas av flera Göteborgslag, däribland Häcken.

   1. Vilka är ”de andra” och på vilket sätt påverkar det nuvarande situation?

    Och varför undviker du konsekvent frågor och påståenden om Häcken/Gothia Cup och skumraskaffärerna där? Det om något borde väl vara journalistiskt sprängstoff?!

 14. Göteborgs stad har en fin historik att misshandla Örgryte IS. Man har redan en gång slagit undan benen då man mot löfte om att återlämna Walhalla Ip till ÖIS konfiskerade arenan inför världsutställningen i Göteborg. Denna arenan var vid den tidpunkten kanske Sverige modernaste arena och en konsekvens var att ÖIS alla sektioner fick spridas över stan. Detta löfte om återlämnande har aldrig uppfyllts.

  Så nu gör man det igen!!!!!!
  Inget annat än en MYCKET kraftig kompensation är acceptabelt.

  En del naiva ÖISare pratar om stämning osv på Valhalla, men för ÖIS oerhört viktiga partners är GU överlägset.

  jag väljer att inte dra upp hur goa Göteborg via kommunal sponsring tvärtemot behandlingen av ÖIS gynnar diverse uppföljare till pionjärerna Örgryte IS

 15. Det finns inga vinnare i den här soppan… bara förlorare!

  Och ett gäng loosers… de styrande i kommunen.

Kommenteringen är stängd.