Mitt slutbud om Gamla Ullevi

Komplexiteten i den nu aktuella och infekterade arenafrågan är stor, utgångspunkterna flera. De tonsäkra ståndpunkterna däremot få. Ett är säkert. Hade Öfab (Örgryte Fotboll AB) inte gått i konkurs 2011 och överlåtit sin andel i HB Alliansen till konkursförvaltaren (Christian Andersch) hade BK Häcken inte petat bort Öis från spel på Gamla Ullevi 2014.

Det hittills ofinansierade och nyligen bordlagda arenaförslaget på Hisingen innebär efter Guabs (Gamla Ullevi AB) beslut att peta Öis från Gamla Ullevi enligt redovisade principer sannolikt Häcken på Gamla Ullevi även 2015.

Eftersom ramavtalet från 2009 mellan Guab och HB Alliansen saknade praktiskt betydelse nu och beslutet i huvudsak motiveras med publiksiffror och serietillhörighet innebär ett eventuellt rödblått avancemang till superettan 2015 nya ställningstaganden. Att lägga konstgräs för att kringgå problematiken är en tämligen obehaglig och knappast trolig utväg.

Beslutar Göteborgs kommun vid nästa kommunstyrelsesammanträde i början av februari att stoppa Hisingsarenan (den går enligt Higab inte att bygga billigare än 175 miljoner kronor) påverkar det även planerna på en ny ishockeyarena, tänkt antingen där Scandinavium, Valhallabadet eller Valhalla IP ligger i dag.

Fotbollens nuvarande vinterarena, Valhalla IP, är projekterad att ersättas av Hisingsarenan. Däremot planerar inte Kopparberg/Göteborg för en framtid bortanför Valhalla.

Från Öis horisont – i det korta perspektivet – finns sannolikt en hel del goda samarrangemangsvinster att göra ihop med KGFC.  Dessutom är förhandlingsläget gentemot Gotevent gynnsamt för närvarande. Både 2011 och 2012 tecknade Öis ettåriga arenaavtal med Gotevent om Gamla Ullevi. 2011 var Öisgården Öis förstaalternativ fram till ett par veckor före seriestart.

Det är lätt att känslomässigt sympatisera med öisarna i den här frågan; Sveriges äldsta fotbollsklubb, historiskt framgångsrik och en gång i tiden förvaltare och ägare av den tomt där Gamla Ullevi står i dag.

Allt det där saknar betydelse när Guab fattar beslut om hur de cirka 50 matcherna Gamla Ullevi tål skall fördelas. Det angivna motivet är att Häcken vill spela på Gamla Ullevi eftersom det är stadens bästa arena för elitfotboll.

Om både IFK och Gais förhandlar om att sälja sina andelar i Alliansen till Guab blir rådet till Öis att återinskaffa sin andel via återköp från konkursförvaltaren inte mycket värt.

Nästa år (2015) är utgångspunkten Clean Court på Gamla Ullevi. Ett förslag, i första hand framtaget för att passa IFK Göteborg, har skapat oro hos både Gais och Öis. När innehållet i avtalsförslaget framkom talade Gais till och med om att lämna Gamla Ullevi.

Till saken hör att varken Gais eller Öis i någon större utsträckning har fått den publik de hoppats på i och med Gamla Ullevis tillkomst från och med säsongen 2009. Arenan är för stor, publiken för liten och även om hospitality-ytorna lockar partners är publikkapaciteten på Valhalla fullt godtagbar.

Jag hoppas kortfattat på följande:

* KS klubbar en godtagbar finanseriengsmodell av Hisingsarenan i februari, bygget kommer igång i tid för spela fotboll där vid halvårsskiftet 2015.

* Gotevent lyssnar till Öis och ”kompenserar” klubben i möjligaste mån. Tak på Valhalla? Knappast. Men toaletter, kiosker, partnerytor måste till. Risken är, trots det, överhängande att flera sponsorer lämnar klubben. Det är oavsett rätt eller fel oerhört olyckligt.

Avslutningsvis: Upprepar, för femtioelfte gången, förslaget om fyra lag på Gamla Ullevi enligt följande modell och med fjolårets snittpublik med i beräkningen (Häcken 4 105, Gais 3 335, Öis 2 607 och IFK 11 589):

IFK Göteborg: 14 matcher på Gamla Ullevi, en på Ullevi (Häcken).

BK Häcken: 10 matcher på Gamla Ullevi, fem på Ullevi (IFK Göteborg, Gefle, BP, Åtvidaberg, Mjällby).

Gais: 13 matcher på Gamla Ullevi, två på antingen Valhalla eller Ullevi (valfritt)

Öis: 10 matcher på Gamla Ullevi, fem på antingen Valhalla eller Ullevi (mot de svagaste publiklagen). Ullevi innebär gräs hela vägen.

Det ger totalt 47 seriematcher på Gamla Ullevi, plus de eventuella landskamper och Gothia cup-evenamang som tillkommer. Lägg därtill svårigheten att skapa ett fungerande matchschema för lag från tre olika serier och risken för ständigt regn. Frågorna är ändå:

Orimligt? Utopiskt? Omöjligt? Orättvist?

Knappast. Däremot ett utfall av det som var Alliansens ursprungstanke, att hjälpas åt.

***

Annat skrivet i frågan:

Pontus Forslund.

Andreas Kristensson.

10 kommentarer om “Mitt slutbud om Gamla Ullevi

 1. Kloka ord Balkander!!!! Dock borde Häckens publiksiffra justeras med tanke på att man bjuder hela Gothia Cup på en match! Medianpublik speglar verkligheten betydligt bättre.

  Att Häcken kräver spel på Gamla Ullevi är löjligt. Alliansklubbarna spelade 2 år på Nya Ullevi när Gamla Ullevi byggdes, då kan Häcken göra det med.

  Sedan går det alldeles utmärkt att bygga en billigare arena än 175 miljoner. Bara att minska på ambitionen, inga som helst problem.

 2. Frågorna är: Kommer Häckens hittillsvarande publik att ha råd med de inträden som gäller på de båda Ullevi- arenorna. Häckens publik är nog till stor del boende på Hisingen där inkomstnivåerna är helt andra än i övriga delar av staden.

  Kommer det att bli något större tillskott av publik till Häckens hemmamatcher från fastlandsdelen av staden när de spelar på någon av de centrala arenorna? Att laget sedan tre-fyra år tillbaka spelar stadens mest attraktiva fotboll ur publiksynpunkt har ökat publiken, men inte mycket…

  Gais och Öis har hamnat i lägre serier genom ekonomiskt och fotbollsmässigt sämre resultat.

  Blåvitt håller resultatmässigt och har under Stahre spelat en mer attraktiv fotboll än på länge…minns senast mitten av 90-talet, med Stefan P, Andreas A, Jesper B och många fler sevärda spelare på planen..!

  De tre allianslagen har mycket trogna supportrar!!!
  Sponsorer är mer känsliga – eller hur? Där är problemet för elitklubbar utan egna resurser, de måste hålla sig kvar i toppen, för att få pengarna!

 3. Småklubbarna borde inte spela på GU, det borde finnas alternativ för öis, gais och Häcken då dem ligger i samma storlek. Upprusta vallhalla, flytta öis och gais till häckens arena, bygg en 4000-5000 arena på heden. Gör något. Men ni måste väl erkänna att 2000-3000 på GU är inte optimalt på något sätt.

 4. Men till de 47 matcherna i seriespel ska väl X antal matcher i svenska cupen samt ev. Europaspel/Europakval läggas till? Då är du ju kanske uppe i 5-10 matcher till per säsong enbart för IFK?

 5. Egentligen har jag skrivit ur mig det mesta i det här ärendet men några frågetecken är frapperande.

  1) Det går inte att hävda att ÖIS tappade i förhandlingsläge med konkursen då man blev av med del i HB Alliansen som ÖFAB samtidigt som GAIS och IFK vill sälja sina delar i Handelsbolaget. Då är HB Alliansen utan betydelse i sammanhanget och de klubbar som får spela på Gamla Ullevi är de som GUAB tror sig tjäna mest pengar på.

  2) Vad är ramavtalet där Alliansklubbarna förband sig till att spela sin hemmamatcher i 10 år från 2009 värt idag? Om nu HB Alliansen inte kommer att ägas av klubbarna och om IFK får igenom Clean Court 2015…
  ÖIS och GAIS kommer inte ha råd att driva sina hemmamatcher Clean Court och hur ska man kunna följa avtalet från 2009 om en starkare part tvingar bort de svagare?

  3) Jag tycker att uppdelningen av matcher mellan klubbar som du skissat på är en attraktivare tanke än dagsläget. Det skulle jag kunna tänka mig att stödja och det vore en fin och solidarisk tanke inom Göteborgsfotbollen att de andra klubbarna avstod matcher till ÖIS fördel.

  Hmm, jag trodde att jag skrivit klart om detta men jag känner att det blir fler texter efter ÖIS möte med GotEvent. Arenafrågan i stan överlag är en potatis som jag helst hållit mig borta ifrån men det går liksom inte.

  Vänligen
  Pontus F

 6. Hisingen är 50% av Göteborgs yta och 25% av Göteborgs befolkning. Hisingen är också den del av Göteborg som växer snabbast.

  Om en ny arena ska byggas förefaller det helt naturligt att den förläggs på Hisingen.

  Bygg inte en stad för idag, bygg den för i morgon.

 7. Jenny, fast Häcken har ju inget emot att ”skada Öis i själen” genom att ansöka om spel på GU? Så om Öisarna svarar med samma mynt är kanske inte så konstigt?

  debacle, bandyn håller på till ca 10 mars med div kval/slutspel så det skulle fortfarande behövas en vinterarena för fotboll.

  1. Beslutet skadar alla drabbade i själen. Men att byta till andra sidan älven svider lite extra, då laget har en stark historisk anknytning till just Hisingen.

 8. Att permanent flytta Häckens arena från Hisingen är att skada klubben i själen. En bra lösning för alla FÖRUTOM Häcken menar du ”Debacle”? Hisingen är inte Göteborg. Vi har blivit lovade en ny arena länge nog nu.

 9. Vore det inte en lösning att istället för att bygga ”nya Rambergsvallen” bygga upp en ny Arena på heden, som en arena för Häcken, ÖIS, Kopparberg och Qviding. Likt den arena som byggdes upp under gothiacup i somras fast i ett lite exklusivare och mer permanent utförande. På heden finns till skillnad från Valhalla marken mycket plats att bygga på, enkelt med förbindelser och bra med parkeringar samt inga planer på någon hyper-modern hockeyhall.

  Lägg där till att det redan är en plats som är starkt förknippad med fotboll i GBG. Även om alla häckensympatisörer starkt föredrar en egen arena på sin ö, så vore detta en bra lösning för alla parter, och vill de gärna ha sin egen arena så kan de få ta av sitt eget kapital och driva sin egna arena.

  Dessutom så skulle arenan även kunna fungera som bandyarena på vintern..

Kommenteringen är stängd.