Waehlers landslagstankar

Vad ägnar vi tiden åt i dag, vi sportjournalister? Jag och min kollega Nicklas Elmrin är i Spanien och följer ”vårt största publika lag” IFK Göteborg under deras träningsläger i Spanien, vilket förmodligen är en klok och riktig värdering.

Jag uppskattar även de nya formaten, där vi sitter ned och fördjupar oss i aktuella personer och spörsmål, som nyligen med Anna Johansson om arenafrågan i Göteborg eller som den svenska fotbollens utveckling och konstgrässituationen återinititerad av Öis sportchef Kent Carlzon.

Det viktigaste är att vi har en riktning, ser ett skäl.

För mig handlar dagen om IFK:s första match för säsongen, förvisso en träningskamp, men trots allt tillräckligt intressant för att GP, som mitt i läckande mediakris, ändå väljer att satsa ett gäng tusenlappar på min och Elmrins vistelse här i södra Spanien.

Det är bara här och nu man har möjlighet att sitta ned en längre stund med spelare som Kjetil Waehler och låta ett samtal om generationsfrågor övergå i en energisk urladdning om norska landslagsuttagningar.

”Jag tror att Norge hade haft större möjligheter att nå playoff med mig i laget”, säger IFK:s norske mittback och får de 37 åren att framstå som 25, utan fel och brister, i avsaknad av krämpor och småsksvanker.

Det är just det jag gillar med fyrbarnspappan, det fysiska praktexemplaret; han vill spela i landslaget och har inga planer på att INTE berätta det för världen.

”Det blir intressant att se vad som händer nu, offensivt är de bra, men defensivt finns brister.”

”Jag hade hoppats att kunna spela matchen mot Djurgården när Högmo fortfarande var kvar och samtidigt var ny förbundskapten i Norge, men jag var skadad. Jag hoppades ändå att han, i sin roll som tränare för Djurgården, hade sett mig spela i allsvenskan.”

Och apropå sitt eventuella återinträde i det norska landslaget:

”Mitt huvudmål är IFK, men det vore konstigt om man inte tycker att är kul att spela i landslaget. Statistiskt har jag och Hangeland fungerat väldigt bra ihop”, säger Waehler – och sätter åter fart på diskussionen om Högmos landslagsuttagningar och en möjlig åldersfascism.

Waehlers ettårskontrakt med IFK Göteborg, kan mycket väl följas av ytterligare ett. Och ge oss nya vedträn i debatten om kvalitet framför pass.

I kväll spelar Kjetil från start mot Steaua Bukarest i IFK:s årspremiär på Marbella Stadium.

Kanske gott så?