Läggmatch? Fullt spelbart

Spelbolaget Bet365 stoppade livespelet i Costa del Sol Trophy-matchen mellan IFK Göteborg och bulgariska Lokomotiv Plovdiv i den 34:e minuten vid ställningen 2-0 med motivet att ”evenemangets integritet har ifrågasatts” (ur paragraf 4.6 i företagets regler).

Fler saker än så kan ifrågasättas.

Bara misstanken om fusk, läggmatch och riggade matcher sätter idrottens grundprinciper som ”fair play” och ”må bästa lag vinna” ur spel.

Den dag det inte längre går att lita på att varje enskild idrottare – grundkapacitet och dagsform inberäknade – gör sitt yttersta i varje moment, match eller turnering närmar vi oss slutet på det vi i dag känner som sport.

Naivt? Möjligt, men ickte desto mindre sant.

Efter att ha sett en sammanfattning av den specifika matchen (som dessutom avbröts med fem minuter kvar efter det att Plovdivs tränare gett sig på IFK:s) är det uppenbart att flera Plovdivspelare antingen 1) inte gjorde sitt bästa, 2) hade en väldigt dålig dag, eller 3) inte är bättre.

Det som talar emot det tredje och sista alternativet är att laget besegrade det Steaua Bukarest IFK spelade 0-0 mot i torsdags med 2-1 i lördags.

Övriga två alternativ är i skrivande stund fullt spelbara.

De tänkbara konsekvsenserna är flera: Ur ett sportsligt försäsongsperspektiv minskar förstås värdet för en klubb som IFK Göteborg att betala stora pengar för att åka till Spanien och möta lag som inte ger allt. En match mot ett frustande ÖisValhalla hade varit tuffare. Ur ett polisiärt perspektiv handlar det om att utreda och ta reda på fakta, även om det i det här fallet ”bara” rör sig om en träningsturnering. Och straffa.

Det är nu, inte sedan.

Jag är livrädd att det onda, mörka, orädda skall få ytterligare fäste i våra största lagsport. Exemplen på bevisat spelfusk blir bara fler och nu såpass geografiskt spridda att det rimligtvis handlar om mer än enskilda ligor och små celler.

Hur ser motmedlet ut? Räcker det med hårdhandskar?

Väntar med spänning på uppgifterna om hur ”hårt” spelad IFK-Plovdiv var andra spelbolag än Bet365.

IFK Göteborgs del i det misstänka spelfusket är som passiv deltagare. De ville helt uppenbart vinna matchen och jagade av allt att döma så många mål framåt som möjligt.

Darijan Bojanic, Lasse Vibe, Gustav Engvall och Ludwig Augustinsson gjorde alla sina första för säsongen.

Det har, trots den obehagliga misstanken om fusk, också ett värde.

9 kommentarer om “Läggmatch? Fullt spelbart

 1. Det är ju lätt att på förhand göra den kanske lätt fördomsfulla kopplingen, utklassning, spelstopp, lag från Bulgarien = läggmatch.
  Men borde inte Plovdiv-tränarens utspel tyda på ett visst engagemang i matchen och tala emot att det skulle ha varit en läggmatch?

  1. Eller tvärtom, om man är konspiratorisk. Å andra sidan behöver inte en tränare ha all info/hela bilden.

 2. Redan för tio år sedan kunde man se yngre män prata i mobiltelefon i 2 x 45 minuter på sketna svenska träningsmatcher i februari. Antagligen var de en förmedlande länk till någon eller några som var i behov av uppdaterad info i realtid. Och de människorna satt inte i Europa utan snarare i Asien.
  Så varje gång ett lag spelar under sin förmåga, så ska man misstänka att det är riggat? 0-5 i röven för IFK mot Gefle var alltså…läggmatch? Eller kan ett kollektiv faktiskt ha en dålig dag?

 3. Hur såg Plovdivs startelva ut jämfört med när de spelade mot Steaua Bukarest. Läste någonstans att de skulle ha gjort åtskilliga spelarbyten inför matchen. Isåfall, hur skulle det ha påverkat resultatet av matchen? Och var möjligtvis bytet av spelare isåfall en del av läggmatchen från tränarnas sida?

 4. Det är ju till att börja med helt absurt att man ska kunna satsa pengar på en träningsmatch.

  Hur kan man påstå att IFK ville vinna matchen och”De ville helt uppenbart vinna jagade av allt att döma så många mål framåt som möjligt”, när man samtidigt bytte ut 6 spelare i andra halvlek. Om jag hade satsat pengar på 5-0 så hade jag varit fly förbannad.

  1. Som sagt, helt absurt att kunna spela på en träningsmatch … även Blåvitt hade bytt ut ett antal spelare från förra matchen

Kommenteringen är stängd.