IFK:s svar: Ajajajajaj

Träningsmatcher handlar alltid om linjer, intentioner, tillfällen att bygga självförtroenden och få svar.

Svaret efter 0-1 mot Öster i Växjö för Mikael Stahre och hans IFK Göteborg är: Ajajajajaj.

För ordningens skull och för att få en helhetsbild saknades John Alvbåge, Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Jakob Johansson, Philip Haglund, Lasse Vibe, Martin Smedberg-Dalence och Daniel Sobralense.

Bland annat. Icke för ty. Att skapa så lite som Blåvitt gjorde i detta cupgenrep – Robin Söder gavs en gratischans men sköt över – bör oroa.

Min största oro: Det tröga, taffliga, obeslutsamma anfallsspelet. Hey! Vad ville ni? Ens något?

Och sedan lyssnade jag till Ludwig AugustinssonSmålandspostens direktsändning och insåg att min åsikt knappast stack ut.

Insatser som kvällens går alltid att förklara med ”det går inte att dra några egentliga slutsatser på försäsongsmatcher”, men jag skall försöka.

Robin Söder: Speeden, noggrannheten, spelglädjen. Jag tycker inte att det lyser. Rätta mig om jag har fel. Och får man ett (1) enda läge bör på en hel match måste det förvaltas bättre.

Nordin Gerzic: Bjuder på Österanfall efter tappad boll på mittplan. Får inte ske. Inte på det sättet. Saknar förmåga att öppna Östers kompakta försvar.

Hampus Zackrisson: Mest på tillväxt.

Marcus Sandberg: Bjuder på baklängesmålet i första halvlek, svarar för jätteräddning i andra halvlek.

Däremot uppskattade jag Emil Salomonsson och i viss mån Sam Larsson. Även om det inte hänger ihop, saknar spets. Och Håkan Milds svar ”inga kommentarer” på May Mahlangu tidigare i dag och Mikael Stahres ”inte otänkbart” på SP-frågan om det kommer ske offensiva förstärkningar öppnar för följande skott i öppet mål:

IFK måste göra något. Det här håller inte. Köp en anfallare nu. Det här var Öster. Ett superettalag. Ni vill ju vinna allsvenskan och kvala in till Europa. Inte sant?

Kjetil Waehler utvisad i slutet efter stenhård tackling mot Österspelare som rammade sargen. Tyckte spontant att det var rätt, men har inte sett någon repris.

Joel Allanssons inhopp gladde. Såg smidig och spelsugen ut.

IFK startade så här: Marcus Sandberg – Emil Salomonsson, Kjetil Waehler, Hjalmar Jonsson, Ludwig Augustinsson – Darijan Bojanic, Hampus Zackrisson, Nordin Gerzic, Sam Larsson – Gustav Engvall, Robin Söder.

Skall vi kalla detta för ett uppvaknande?

Nästa match: IFK Värnamo i cupen i nästa helg.

***

En sista fråga: Varför lät Nordin Gerzic inte Ludwig Augustinsson ta frisparken utanför straffområdet i 77:e minuten? Var ju upplagt för en vänsterskytt!

***

Jo, jag vet – Söder hade två lägen!

10 kommentarer om “IFK:s svar: Ajajajajaj

 1. Blir nog en sjundeplats 2014 utan Tobbe är IFK ett mittenlag igen som kommer kryssa sig fram i allsvenskan med 0-0 och 1-1 matcher, sälj Sobra och ge bort Hjalmar Jonsson?

 2. Det är väl inget konstigt med den insatsen, när lagets starkaste duo hela förra säsongen, Jakob och Philip inte var med. Trots det, tror jag inte alls det är fel att värva May Mahlangu. Minns HIFs förra säsong mot året innan – vad var den största skillnaden? Mahlangu skadad – och bara 50% kvar av allsvenskans bästa innermittduo (Gashi/Mahlangu)! För hur länge är Jakob J kvar i Blåvitt? Om han stannar hela säsongen behövs May/Philip och Jakob – att ha tre starka im är inget stort överskott – dessutom kan nog både Philip och Jakob vara bra att ha på andra positioner i laget!

 3. Enligt min uppfattning bör Lasse Vibe spela bredvid Söder på topp. Vibe är en mycket rörlig spelare och kan därigenom öppna möjligheter inte bara för sig själv utan också Söder. Får Söder göra ett par mål är möjligheten stor (jfr. i höstas) att han får självförtroende nog att fortsätta målskyttet. Vibe behöver inte saknas på mittfältet, där finns det fullt med fullgoda spelare. Hoppas Blåvitt inte gör tabben, att värva Mahlangu. Om något förvärv skall ske kan pengarna användas bättre.

  1. Rätt! Skicka upp Vibe som har en vana att spela i den rollen, dängde väl in en del mål i sin tidigare klubb? Och ”får vi bort” en mittfältare öppnar det upp för en värvning av Seb också (som jag tror mer på än Mahlangu). Mahlangu kan bli en ny Sobralensevärvning, och sådana behöver vi inte.

 4. Ingen toppstrid utan en anfallare som gör 12-15 mål under en serie. All statistik visar detta! Finns risk för en mitten säsong i år.

 5. B-laget och försäsong… tror inte vi ska dra för stora slutsatser från detta resultat. ÖJS slog AIK förra året, stort, i en tävlingsmatch, och åkte ur Superettan…

 6. En krigare behövs därframme som är pest för motståndarna och ger utrymme för Söder, Engvall. Inte samma stake i dem som spelartyper. Söder skall träna sig mer i skallen. Fotboll kan han spela, men för att vara bra när det gäller är mental träning lika viktigt. Se Thorbjörn Nilsson och Willi Railo. Lika aktuellt idag om inte mer med mental träning. Skall ingå i tränarnas kompetens, annars ta hjälp utifrån! Hjälper inte att Stahre tjoar som en anabolad duracellkanin vid sidlinjen. Högst tre och rätt direktiv/spelare förpratade innan match. Övrigt hör de inte.

 7. Frågan är var man hittar en tillräckligt bra anfallare för de pengar man har ?

  Ingen större mening att slösa bort pengarna på någon som inte tillför mer än vad man redan har.

  Vem finns tillgänglig ?

 8. Tycker man i Blåvitt så snart man bara kan ska köpa hem en ”riktig” anfallare ! inget illa om söder och unga talangen Gustav som om något år kommer att bli riktigt bra, men nu direkt behövs det en målfarlig spelare som stänker några baljor i varje match och man har pengar i föreningen men varför använder man dom inte nu innan fönstret stängs den 31/3 !?? risk finns att vi som följer Blåvitt istället kanske kommer att sitta hemma framför TV och kolla Text TV om man ändå inte gör mål framåt ! 0-1 mot lilla Öster var ju inget man hade trott innan match även om man hade mer än halva A-laget borta,men de saknas ju mål för Blåvitt ! vem ska göra dom !??? ser gärna att man tar in en nu några veckor innan allt börjar på riktigt så spelarna hittar varandra framför mål för de krävs ju några matcher och många träningar innan man blir samspelta.

Kommenteringen är stängd.