Drugge väckte Gais titeldröm

Gais har vunnit Svenska cupen i fotboll en gång. 1942. Det var, läser jag mig till, blott andra upplagan av Svenska cupen i fotboll för herrar. Och mitt under brinnande krig. I finalen, som spelades på Råsunda, besegrades Elfsborg med 2-1.

Efter en sanslöst dramatisk avslutning av dagens gruppspelsmatch mot Athletic FC United är Gais klart för kvartsfinal och har, möjligen, åter väckt en titeldröm.

Marcus Översjö puttades över ända i straffområdet i minut 93, Andreas Drugge satte straffen (som han alltid sätter straffar) i minut 94 och Gais ledde plötsligt med 1-0.

Det var inte särdeles rättvist, heller inte rättvisande, men ytterligare ett bevis på att fotbollsmatcher spelas i 90 minuter plus tillägg. Rent taktiskt gjorde Gaistränaren Thomas Askebrand allt rätt; insåg tidigt behovet av ett mål för att passera antingen Norrköping eller Gefle i toppen av tabellen, lät i princip Petrit Zhubi agera vänsterforward och lyfte upp mittbacken Marcus Översjö i frontlinjen intill inbytte Fredrik Jonsson och Linus Tornblad.

Jag minns inte hur det gick till, men plötsligt var ”samtliga” spelare inträngda i ytan till vänster om Athletics mål och mittfältaren Ebserson Silva (utvisad efter två gula kort) gjorde allt för att ta bollen från Marcus Översjö.

Resten får ”Mackan” berätta själv: ”Jag försökte få kontroll på bollen och försökte hålla undan honom. Jag lägger mig absolut inte. Det är ingen tröjdragning, jag får ett ryck i höften och jag dras bakåt. Jag tycker att det var straff.”

***

Här berättar Andreas Drugge om hur han tänkte när han gjorde årets fjärde straffmål. ”Man är inte så omtyckt om man missar den. Nu är det gött.”

***

Fotbollsstaden Göteborg har hastigt och lustigt tre lag i kvartsfinal. IFK Göteborg ihop med Malmö FF, IF Elfsborg och Helsingborgs IF på den övre halvan, Gais och Häcken ihop med Brommapojkarna och Sirius på den undra.

Det är alltså 50 procents chans att Blåvitt får möta ett Göteborgslag, när kvartsfinalerna lottas i morgon i SVT:s Gomorron Sverige klockan 08.45.

Och som jag skrev i går, det hade varit jäkligt kul om det blev IFK-Gais i en av de fyra kvartsfinalerna. Härmed skickar jag med det önskemålet till männen och kvinnorna med kulorna i sina händer.

***

Marcus Översjö önskade antingen Elfsborg eller IFK Göteborg, Tommi Vaiho – dagens kanske allra största Gaishjälte – ville ha Blåvitt – och Thomas Askebrand berättade att han som tränare för Falkenberg mött just IFK Göteborg i kvartsfinal två gånger, men egentligen inte hade några önskemål.

***

Hemmalaget, det vill säga Elfsborg, IFK Göteborg, Malmö FF och Helsingborgs IF, äger evenemangen och har rätt till hela matchintäkten i det kommande kvartsfinalspelet. Därmed inga extra ören till Gais, vid ett eventuellt derby på Ullevi mot IFK Göteborg.

***

Kenneth Gustafsson, Björn Andersson och Joel Johansson följde dramat från sidan. Björn och Kenneth är snart tillbaka i spel, Joel gör sig redo för comeback, som sannolikt sker i början av april.

***

Tyckte nye amerikanen Bobby Warshaw kändes väldigt kompetent i sin tävlingsdebut sedan arbetstillståndet blivit klart. Testade både mittfälts- och anfallsrollen och jag undrar om det inte är på mitten han fungerar bäst.

***

Andreas Drugge startade som vänstermittfältare. Det var inget klokt drag.

***

Gais senaste titel är SM-guldet från 1954. Åren går …

***

Ex-gaisaren August Gustafsson Lohaprasert hälsar via meddelande på Twitter att han just nu befinner sig i Bangkok med några av lagkompisarna. Resten av laget är i Japan. Han hann inte bli registrerad för Champions League och har haft visst knätrassel. På bänken i första matchen, inte med i andra på grund av ett smärre knäproblem.

***

Vad sägs om följande kvartsfinaler?

IFK Göteborg-Gais

Malmö FF-BK Häcken

Elfsborg-Sirius

Helsingborg-BP

***

På min möjligen något ledande fråga till Thomas Askebrand ”kan ni vi cupen nu?” blev svaret återhållsamma ”Alla kan vinna”.

Och det har den gode ”Tarra” helt rätt i förstås.

 ***

Min känsla är precis som Tommi Vaihos. Gais kan absolut, vid en sådan lottning, besegra IFK Göteborg. Vilken start på fotbollssäsongen 2014 det skulle vara!

***

Som jag uppfattat saken ville även de blåvta möta just Gais. Dåså.

6 kommentarer om “Drugge väckte Gais titeldröm

 1. Hej, jag är så gammal att jag kom ihåg när GAIS to cuppen i 1942. Den blev spelad på Råsunda och blev rätt så dramatisk bl.a blev backen Folke Lind skadad och linkade ut på vensterkanten, man fick ju inte sätta in någon ersättare den gången. Undrar om det var Folke Lind som gjorde 2-1 målet och blev hjälte för en dag.
  Hälsningar från en gammal GAIS’are

 2. Lottningen är redan avklarad.För att båda lottdragarna är upptagna.Så lottningen är bandad skit är det det får inte gå till så här tycker jag.Blåvitt vs sirius.GAIS vs elfborg.hif vs bp.mff vs häcken.

 3. Sorry Balkander, din dröm om att gais slår ut Blåvitt kommer inte slå in.

  Märkligt förresten att alla vill möta Blåvitt i kvarten? Kan inte ”publiklagen” fixa egna fester?

  1. Ööööh….har man två hjärnceller kan man inte låta den ena ta kompledigt Ola! GAIS kan (som för övrigt står ovan) inte möta BK Röva i kvarten. Med tanke på vilka alternativ som finns ser jag blowit som den i särklass svagaste länken och GAIS största chans till vidare avancemang.
   Samtidigt får vi spela på hemmaplan.

Kommenteringen är stängd.